Στην Αμερική μας αποκαλούν “plant parents”, γιατί αντιλαμβάνονται την ευθύνη που φέρνει η απόκτηση ενός νέου φυτού στον εσωτερικό χώρο. Βλέπεις, μπορεί τα φυτά να αποτελούν το πιο huge trend των τελευταίων ετών στο interior design, αλλά κανείς, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά πως δεν μιλάμε για ένα κεραμικό βάζο ή ένα ξύλινο δίσκο, αλλά έναν ζωντανό οργανισμό που έχει ανάγκη από τροφή, φροντίδα και προσοχή για να ευδοκιμήσει, να αναπτυχθεί και τελικά να… θεριέψει! Με λίγα λόγια, η περιποίηση ενός φυτού δεν έχει τεράστια διαφορά από την υιοθεσία ενός ζώου, το οποίο πρέπει να ταΐζεις, να πηγαίνεις βόλτας, να χτενίζεις, να το πλένεις και φυσικά να το αγαπάς!
Με αυτά, λοιπόν, στο μυαλό, σήμερα θα σου μιλήσω για όλα όσα πρέπει να αναλογιστείς πριν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κόσμος δεν θα γυρίζει πλέον μόνο γύρω από εσένα
Προφανώς και η ευθύνη δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο ενός ζώου ή ενός παιδιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα φυτά μεγαλώνουν… στον αυτόματο! Ναι, δεν χρειάζονται βόλτα για να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά χρειάζονται μετακινήσεις για να απολαμβάνουν περισσότερο φως. Μπορεί να μην θέλουν αλλαγή πάνας, αλλά τα φύλλα τους πρέπει να σκουπίζονται και να γυαλίζουν. Όσο για το νερό, όπως δεν ξεχνάς να βάλεις στο μπολάκι του σκύλου και της γάτας, έτσι δεν πρέπει να ξεχνάς την γλάστρα του φυτού σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε φυτό έχει εξατομικευμένες ανάγκες -κι εσύ ευθύνες
Πριν αποφασίσεις ποιο φυτό θα αποκτήσεις, θα πρέπει να μάθεις ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες του. Την ίδια στιγμή, θα χρειαστεί κι εσύ να ανακαλύψεις τι τύπος ανθρώπου είσαι. Για παράδειγμα, αν τείνεις να ξεχνιέσαι εύκολα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείς σε ομάδα φυτών που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα. Αν ανήκεις… στην ψυχαναγκαστική πλευρά της ζωής, τότε διάλεξε ένα φυτό με μεγάλη ανάγκη σε πότισμα και κλάδεμα, ώστε να μην το “πνίξεις”, ούτε να το “σκοτώσεις” κόβοντάς του… τα φτερά!
Τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν… σκληρά
Όσο “σκληρή” σου φάνηκε η πρώτη φορά που μάζεψες τα κακά του σκύλου σου από το πεζοδρόμιο ή η πρώτη φορά που το μωρό έκανε διάρροια ενώ του άλλαζες την πάνα, τόσο δύσκολο θα σου φανεί και η πρώτη φορά που θα εντοπίσεις μούχλα στο χώμα ή κάποιο ζωύφιο στα φύλλα του φυτού σου. Προετοιμάσου, λοιπόν, για αυτά τα δύο σιχαμερά φαινόμενα, είτε προλαμβάνοντάς τα με τον σωστό φωτισμό και το λιγότερο πότισμα του φυτού σου, είτε έχοντας την κατάλληλη λύση σε περίπτωση που εμφανιστούν οι “ανεπιθύμητοι επισκέπτες”.
Δεν είναι όλα τα σπίτια ασφαλή για τα φυτά
Όταν αποκτάς ένα μωρό, φροντίζεις να καλύψεις τις γωνίες των επίπλων και τις πρίζες στους τοίχους για να αποφύγεις ατυχήματα. Όταν αποκτάς ζωάκι, φροντίζεις να απομακρύνεις τα εύθραυστα αντικείμενα από χαμηλά ύψη και να αποθηκεύσεις την τροφή τους σε δυσπρόσιτο σημείο. Όταν, λοιπόν, αποκτάς ένα φυτό, θα πρέπει να ελέγξεις τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι, για να είναι ασφαλής η ανάπτυξή του. Εάν, επομένως, δεν είναι φωτεινός ο χώρος, τότε πρέπει να στραφείς σε ένα φυτό με ανάγκες για λιγότερο φως. Αν το σπίτι είναι ξηρό, τότε μην αποκτήσεις ένα φυτό που χρειάζεται υγρασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ