Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τραπεζάκι του καθιστικού μας, εκεί που περνάμε δηλαδή τις περισσότερες ώρες μας. Είναι ένα σημείο βασικό στη διακόσμηση του χώρου και δίνει το στίγμα του. Και φυσικά, μπορεί να φιλοξενήσει αντικείμενα που μας εκφράζουν και αποτυπώνουν το προσωπικό μας στιλ. Το χρησιμοποιούμε αρκετά, είναι σχεδόν πάντα στο οπτικό μας πεδίο, οπότε και παίζει σημαντικό ρόλο.
Εκεί μπορεί να πίνεις τον καφέ σου, να αράζεις όταν βλέπεις τηλεόραση, να ακουμπάς τα βιβλία σου, τα σημειωματάριά σου. Επειδή είναι το τραπέζι που χρησιμοποιείς αρκετά, είναι εύκολο και να επικρατήσει ακαταστασία και μπέρδεμα. Όχι. Να έχεις το νου σου, να το τακτοποιείς συχνά και σωστά. Με πράγματα που σε εκφράζουν και σου φτιάχνουν το κέφι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι το σημείο που θα φιλοξενήσει τα κεριά σου, τα αγαπημένα σου coffee table books. Όχι, δεν θα φιλοξενήσει τα τηλεκοντρόλ. Δεν είναι όμορφο. Τα τηλεχειριστήρια βάλτα σε κάποιο κουτάκι. Μην τσαλακώνεις την αισθητική του χώρου.
-Πρακτικά, σκέψου ότι μπορείς να χρησιμοποιείς τη μισή επιφάνεια του τραπεζιού και την υπόλοιπη μισή να την διακοσμήσεις. Αν μιλάμε φυσικά για ένα τραπεζάκι κλασικού μεγέθους. Αν όμως έχεις στο καθιστικό σου κάτι πολύ μεγαλύτερο, τότε μπορείς να διακοσμήσεις μέχρι και τα 3/4.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Είναι ωραίο εκεί να υπάρχουν κάποια βιβλία που αγαπάς ή διαβάζεις. Φυσικά, τα coffee table books που έχουν τις εικόνες που αγαπάς δίνουν στο χώρο χαρακτήρα. Μόδα, τέχνη… δίνουν στο χώρο στιλ. Επίσης, το τραπεζάκι σου χρειάζεται ένα βάζο με λουλούδια, κάποια κεριά ίσως και ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό.
-Αν θέλεις να τοποθετήσεις εκεί πολλά μικρά διακοσμητικά, μην τα σκορπίσεις πάνω στο τραπεζάκι. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι αισθητικά ωραίο. Συγκέντρωσέ τα σε έναν δίσκο. Και αυτό θα είναι το ένα διακοσμητικό σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα κεριά σου. Να δημιουργήσεις μια σύνθεση, σε έναν δίσκο.
-Αν το τραπέζι σου είναι γυάλινο τότε ισχύει ο κανόνας less is more. Δεν “σηκώνει” πολλά πολλά το γυαλί. Θέλει λίγα πραγματάκια, δεν πρέπει να το γεμίσεις με διακοσμητικά. Το ίδιο ισχύει κι αν έχει από κάτω αποθηκευτικό χώρο. Βάλε μερικά βιβλία ή ένα διακοσμητικό. Δεν πρέπει να μπουκώνει ο χώρος. Η εικόνα του γυαλιού είναι τόσο εκλεπτυσμένη που θέλει ανάλογη αντιμετώπιση. Λίγα και ιδιαίτερα. Να αναδεικνύονται.
Αν θέλεις να μιλήσουμε και για τα πιο μικρά, τα πλαϊνά τραπεζάκια, θα σου πω το εξής: 3 is the number. Τρία αντικείμενα αρκούν. Τελεία. Μην το παραφορτώνεις. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.
Θα μπορούσε να είναι μεταλλικό και να πρωταγωνιστεί. Θα μπορούσε να έχει λουλούδια, φυτά και να δίνει φρεσκάδα και ανοιξιάτικη διάθεση στο καθιστικό σου. Θα μπορούσε να έχει δυο – τρία ιδιαίτερα διακοσμητικά. Ένα arty φωτιστικό. Τα side tables πρέπει να ακολουθούν την αισθητική και το στιλ του χώρου και λειτουργούν συμπληρωματικά στο όλο ύφος.
Αυτός είναι και ο κανόνας που πρέπει να ακολουθείς γενικά. Να εκφράζεις το γούστο, την προσωπικότητά σου και να διατηρείς τις ισορροπίες. Να αποφεύγεις τις υπερβολές και να πιστεύεις στην αρμονία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ