Site icon TLIFE

Πώς να φτιάξετε την τραπεζαρία σας!

H τραπεζαρία είναι ένας χώρος που θα πρέπει να δώσουμε αρκετή σημασία και προσοχή, γιατί εκεί κάνουμε τα μεγάλα τραπέζια μας και τις γιορτές. Εκεί φιλοξενούμε τους φίλους μας. Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας ενημερώνει για το τι χρειάζεται να προσέξουμε και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές!
Υπάρχει ένας χώρος μέσα στα σπίτια μας που ενώ πλέον δεν είναι τόσο αναγκαίος όσο παλιότερα, όλοι μας τον αγαπάμε ιδιαίτερα. Αυτός ο χώρος είναι η τραπεζαρία. Και μην μου πείτε ότι δεν έχω δίκιο! Πλέον δύσκολα κάνουμε τραπέζια και σίγουρα μέσα στην καθημερινότητα δεν τρώμε με επισημότητα στο «καλό» μας τραπέζι, αλλά στο χώρο φαγητού της κουζίνας. Παρόλα αυτά όλα τα σπίτια διαθέτουν από μια επίσημη κομπλέ τραπεζαρία, ακόμα και αυτά που δεν θα έπρεπε να την διαθέτουν λόγω έλλειψης χώρου…

Σίγουρα πάντως μια εντυπωσιακή και σωστά διαλεγμένη τραπεζαρία μπορεί να αποτελέσει κεντρικό σημείο έμφασης και να αναδειχθεί σε μεγάλη πρωταγωνίστρια. Πως όμως θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο; Τι χρειάζεται να προσέξουμε;
Πριν από όλα καλό θα ήταν να αναλύσουμε τα στοιχεία που αποτελούν έναν ολοκληρωμένο χώρο επίσημου φαγητού, για να έχουμε μια συνολική εικόνα από τι πραγματικά χρειάζεται σε μια τραπεζαρία. Έτσι έχουμε και λέμε:
1. ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Το τραπέζι, σίγουρα είναι το βασικότερο στοιχείο και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί. Συνήθως λοιπόν καθορίζει και το στιλ που θα έχουν τα υπόλοιπα έπιπλα. Υπάρχουν οι εξής τύποι τραπεζιών:
Παραλληλόγραμμο: Εύκολο στο στήσιμο, ταιριάζει στους περισσότερους χώρους και αποτελεί τη συνηθέστερη επιλογή. Υπάρχουν από πολύ μοντέρνα ως πολύ κλασικά και από μικρά ως τα τεράστια μοναστηριακά, για να διαλέξουμε στιλ και μέγεθος.
Τετράγωνο: Καταλαμβάνει πολύ χώρο και βολεύει συνήθως σε τετράγωνους μεγάλους χώρους που η τοποθέτηση των επίπλων γίνεται με βάση τους άξονες των διαγωνίων. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ μόδα, αλλά θέλει προσοχή γιατί δεν χωράει παντού!
Οβάλ ή έλλειψη: Όπως και το παραλληλόγραμμο είναι εύκολο στη τοποθέτηση μέσα στο χώρο. Οι στρογγυλάδες όμως στις κεφαλές του, κάνουν το οβάλ τραπέζι πιο όμορφο στο «μάτι» μιας και εξομαλύνουν τις γωνίες με αποτέλεσμα αυτά τα τραπέζια να μοιάζουν αέρινα. Αφήστε που συνήθως χωράνε 2 καρέκλες σε κάθε κεφαλή, άρα είναι και πρακτικά γιατί εξυπηρετούν περισσότερα άτομα.
– Στρογγυλό: Η περίφημη ροτόντα! Παλιά ήταν το τραπέζι που προσπαθούσαν όλοι να έχουν. Τα τελευταία χρόνια, που το Minimal κυριαρχεί, έχει ξεχαστεί και αυτό είναι άδικο… Δεν θα αρνηθώ πως τα στρογγυλά τραπέζια ξεγελάνε και «τρώνε» περισσότερο χώρο από όσο νομίζουμε. Παρόλα αυτά η ροτόντα είναι το τελειότερο τραπέζι τραπεζαρίας, μιας και το σχήμα του ενώνει τους συνδαιτυμόνες και τους κάνει μια παρέα.
2. ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
Οι καρέκλες είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας τραπεζαρίας, μιας και κάπου πρέπει να κάτσουμε για να φάμε. Με ψηλή ή χαμηλή πλάτη, με μπράτσα ή χωρίς, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να έχουν καλή συμμετρία και άνετο κάθισμα. Και επειδή είναι δύσκολο να κατασκευαστούν και να είναι σωστές στη χρήση, είναι και το ακριβότερο στοιχείο. Συνήθως οι 6 απαραίτητες καρέκλες μιας τραπεζαρίας, έχουν συνολικά την τιμή που μπορεί να έχει ένα μεγάλο τραπέζι!
3. ΤΟ ΜΠΟΥΦΕ
Το μπουφέ, είναι ο κύριος αποθηκευτικός χώρος μιας τραπεζαρίας, μιας εκεί αποθηκεύονται πιάτα, πιρούνια, τραπεζομάντιλα, αλλά βοηθάει πολύ και στο σερβίρισμα μιας και εκεί μπορεί να «φιλοξενηθεί» ό,τι δεν χωράει στο τραπέζι, όταν έχουμε καλέσει αρκετά άτομα. Καλό θα ήταν λοιπόν να βρίσκεται σε σημείο κοντά στο τραπέζι αλλά και σε απόσταση τόση ώστε να μην ενοχλείται ο καθήμενος, αν κάποιος σηκωθεί για να σερβιριστεί.
4. Η ΒΙΤΡΙΝΑ
Η βιτρίνα είναι ο χώρος που φυλάσσονται τα πολύτιμα αντικείμενα ενός επίσημου γεύματος. Κρυστάλλινα ποτήρια, καράφες, ιδιαίτερες πιατέλες, καμιά φορά ακόμα και βάζα, έχουν το χώρο τους για να τα θαυμάζουμε και ανά πάσα στιγμή, όταν τα χρειαστούμε, να τα χρησιμοποιήσουμε. Πολλές φορές η βιτρίνα τελεί και χρέη κάβας, αφού εκεί μπορεί να τοποθετήσουμε και μπουκάλια κρασιών και άλλων ποτών.
5. ΤΟ ΣΚΡΙΝΙΟ
Τέλος ας αναφέρουμε το ξεχασμένο σκρίνιο, που η χρήση του φτάνει στα βάθη των αιώνων. Πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μικρά έπιπλα για να φυλάσσουν πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια. Οι Ρωμαίοι τους μιμήθηκαν και ονόμασαν scrinium μικρές κοσμηματοθήκες με γυάλινα πορτάκια και ρηχά συρτάρια. Κατόπιν στην Αναγέννηση και σε όλη την περίοδο του Νεοκλασικισμού, αυτά τα μικρά έπιπλα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις για να φτάσουν στις μέρες μας να αποτελούν την ένωση μπουφέ και βιτρίνας στο ίδιο έπιπλο.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το σετ μια ολοκληρωμένης τραπεζαρίας. Πολλές φορές μπορεί να αντικαταστήσουμε το μπουφέ με μια κονσόλα, τη βιτρίνα ή το σκρίνιο με μια ραφιέρα, αλλά πάντα θα χρειαζόμαστε κάποιους χώρους αποθήκευσης που θα συνοδεύουν το τραπέζι με τις καρέκλες.
DECORATION TIPS
Και ήρθε η ώρα των συμβουλών… Όταν θελήσουμε να διακοσμήσουμε μια τραπεζαρία θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους που θα κάνουν το χώρο σωστό στη διαρρύθμιση και θα βοηθήσουν τα έπιπλα να αναδειχθούν. Έτσι πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:
– Προσέχουμε να διαλέξουμε το ιδανικό μέγεθος και σχήμα στο τραπέζι μας σύμφωνα με το χώρο που θα το τοποθετήσουμε. Τα τετράγωνα και στρογγυλά τραπέζια καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο αλλά είναι ιδανικά για γωνίες τετραγωνισμένων δωματίων, τα παραλληλόγραμμα και οβάλ βοηθάνε να χωρίσουμε ενιαίους χώρους. Όλα αυτά όμως εξαρτιούνται από τα μεγέθη των επίπλων και τα τετραγωνικά του χώρου μας. Προσέξτε πολύ να μη μπουκώσετε το σπίτι σας με μια τεράστια τραπεζαρία μόνο και μόνο γιατί είναι εντυπωσιακή…
– Καλό είναι στους ενιαίους χώρους να προσέξουμε η τραπεζαρία να βρίσκεται ανάμεσα στην κουζίνα και το καθιστικό και να μην είναι κοντά στην είσοδο. Αν αυτό λόγω διαρρύθμισης δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να «εξαφανίσουμε» το τραπέζι διαλέγοντας κάτι αρκετά ανάλαφρο. Μια πολύ καλή λύση είναι τα γυάλινα τραπέζια που θα μοιάζουν πραγματικά αόρατα.
– Απαγορεύεται στον ίδιο χώρο να έχουμε 2 τραπέζια φαγητού, εκτός και να έχουμε εστιατόριο… Σε περίπτωση λοιπόν που τραπεζαρία και κουζίνα βρίσκονται σε ενιαίο χώρο, στην κουζίνα ο χώρος φαγητού παίρνει τη μορφή μπαρ και οι καρέκλες αντικαθίστανται με ψηλά σκαμπό. Αν δεν μας φτάνει ο χώρος, διαλέγουμε ένα πιο απλό τραπέζι και το βάζουμε στη κουζίνα. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος!
– Το φωτιστικό πάνω από το τραπέζι καλό θα είναι να το κατεβάσουμε αρκετά χαμηλά. Θα δείξει πολύ πιο ιδιαίτερο και επειδή το τραπέζι είναι αρκετά μεγάλο δεν θα μας ενοχλεί μη πέσουμε πάνω του. Έτσι θα έχουμε και καλύτερο φωτισμό την ώρα του φαγητού. Καλό είναι πάνω στο μπουφέ να βάλουμε και κάνα δύο λάμπες ή απλίκες στον τοίχο. Θα βοηθήσουν στο φωτισμό και θα δώσουν και έμφαση στο έπιπλο.
– Διαλέγουμε ιδιαίτερα διακοσμητικά για το τραπέζι, όπως δίσκους με κεριά, δύο τρία βάζα μαζί σε διαφορετικά ύψη στη γωνία, ή ένα μεγάλο μπολ στη μέση. Φυσικά και τα φρέσκα λουλούδια είναι η καλύτερη επιλογή! Στο μπουφέ ένας πίνακας, ή ένας καθρέπτης που ακουμπάνε πάνω του σε συνδυασμό με διάφορα διακοσμητικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Στην αγορά θα υπάρχουν πολλών ειδών τραπεζαρίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Είτε διαλέξετε κάποιο σετ, είτε πειραματιστείτε να συνδυάσετε κάποια διαφορετικά κομμάτια, με τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρετε να φτιάξετε μια τραπεζαρία πραγματική πρωταγωνίστρια!

© 2025 tlife.gr