Site icon TLIFE

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το σπίτι; Οι επιστήμονες απαντούν κι εμείς… ανασκουμπωνόμαστε!

Ξέρω πολύ καλά πως δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα, αλλά κάποια “κακά” είναι και “αναγκαία”! Και επειδή, όπως και να το κάνουμε, η καθαριότητα είναι actually η μισή αρχοντιά, δεν αρκεί να έχεις μόνο καλή αισθητική και γούστο για να είναι το σπίτι σου stylish και όμορφο, αλλά να τηρείς και τους κανόνες της… αρχοντιάς! Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς όταν σκεφτόμαστε  τη λέξη καθαριότητα μας έρχεται στο μυαλό εκείνη η αξημέρωτη Κυριακή με τη “φασίνα”, ενώ στην πραγματικότητα ξεχνάμε πολύ σημαντικά στοιχεία του σπιτιού που χρειάζονται τακτική προσοχή για λόγους υγιεινής! Με λίγα λόγια, καλώς και επαναλαμβάνεις τακτικά το τρίπτυχο ξεσκόνισμα-σκούπισμα-σφουγγάρισμα, αλλά αυτά είναι όντως “όσα βλέπει η πεθερά”! Εκείνα που είναι αναγκαίο να φροντίζεις σταθερά και με επιμέλεια είναι πιο βαθιά σημεία του σπιτιού και τώρα ήρθε η ώρα να τα μάθεις!

Για να σε βοηθήσω (λίγο) σε αυτή την αποστολή, είπα να σου συγκεντρώσω παρακάτω μερικούς επιστημονικούς κανόνες για το καθάρισμα του σπιτιού και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να εφαρμόζονται! Για ρίξε μια ματιά…

 

⇒ Κουζίνα:

◊ Φούρνος μικροκυμάτων: Κάθε εβδομάδα

Για χρόνια πιστεύαμε πως τα μικροκύματα εξουδετερώνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στα φαγητά, αλλά βάσει πρόσφατων ερευνών κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει πως ο φούρνος σου είναι μια… αποθήκη βακτηρίων, που χρειάζεται τακτική επιμέλεια!

◊ Ψυγείο: Κάθε μήνα

Οι έρευνες “μίλησαν” και πάλι και δεν είπαν καλά λόγια! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, τα ράφια στα οποία αποθηκεύουμε λαχανικά περιέχουν 750 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι θα ήταν ασφαλές να έχουν! Γι’ αυτό και καλύτερα να μην περιμένεις πότε θα… χρονίσει το ψυγείο σου για να το πλύνεις!

◊ Πάγκος κουζίνας: Κάθε μέρα

Αν χρησιμοποιείς τακτικά την κουζίνα σου, το ίδιο τακτικά θα την καθαρίζεις κιόλας. Ωστόσο, η περιοχή του πάγκου γύρω από το νεροχύτη είναι η πιο επικίνδυνη, αφού το σφουγγάρι αποτελεί αφάνταστη πηγή μικροβίων! Φρόντισε να το αλλάζεις σε εβδομαδιαία βάση και να πλένεις τον πάγκο σου καθημερινά!

 

⇒ Μπάνιο:

 

◊ Μπανιέρα: Κάθε εβδομάδα

Δεν θέλεις να ξέρεις τι κρύβεται στα τοιχώματα της μπανιέρας σου, πίστεψέ με! Αλλά για να σε ταρακουνήσω, μάλλον πρέπει να σου πω πως επίσημες μετρήσεις “δίνουν” περισσότερα και πιο παθογόνα βακτήρια στην μπανιέρα σου, παρά σε κάδο σκουπιδιών. Τρίβε, λοιπόν, και μην το αμελείς!

◊ Πετσέτες μπάνιου: Μετά από τρεις χρήσεις

Οι επιστήμη αποφάνθηκε: ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας σου από τις πετσέτες σου είναι να τις πλένεις μετά την τρίτη χρήση. Όσο για τις πετσέτες προσώπου και χεριών, αν θέλεις να αποφύγεις την υγρασία που αρχίζει να μυρίζει μούχλα, τότε θα πρέπει να τις αλλάζεις κάθε τρεις ημέρες.

 

⇒ Υπνοδωμάτιο:

 

◊ Σεντόνια: Κάθε μία με δύο εβδομάδες

Και όμως, τα σεντόνια και τα σκεπάσματά σου δεν περιέχουν όσα ακάρεα πιστεύαμε μέχρι τώρα, μιας και τείνουν να αυξάνονται όσο κινείσαι και όχι όταν είσαι ξαπλωμένος. Παρ’ όλα αυτά, αν το lifestyle σου είναι τέτοιο (για παράδειγμα, δεν κάνεις μπάνιο κάθε βράδυ), τότε θα πρέπει να πλένονται κάθε μία με δύο εβδομάδες.

◊ Μαξιλάρια: Κάθε τρεις μήνες

Αν “φοράς” στα μαξιλάρια σου προστατευτικές θήκες κάτω από τις μαξιλαροθήκες, τότε είσαι έως ένα βαθμό καλυμμένη, αλλά και τα ίδια τα μαξιλάρια θα πρέπει να πλένονται κάθε τρεις μήνες. Αν από την άλλη, έχεις δερματικές αλλεργίες, τότε θα πρέπει να τα αλλάζεις κάθε έξι μήνες, αν και ο γενικός πληθυσμός είναι ok και έως τα τρία χρόνια!

◊ Στρώμα: Κάθε δύο μήνες

Το κάλυμμα (υποσέντονο) του κρεβατιού σου θα πρέπει να πλένεται κάθε δύο μήνες και καλό είναι το ίδιο να κάνεις και με το στρώμα σου! Η μέθοδος είναι γνωστή και απλή: πασπάλισε την επιφάνειά του με μαγειρική σόδα, άφησέ τη για μερικά λεπτά και έπειτα σκούπισε το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα σου! Για έξτρα φρεσκάδα, μπορείς να στάξεις και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο πάνω στη σόδα!

 

⇒ Σαλόνι:

 

◊ Υπολογιστής: Κάθε εβδομάδα

Θα τρόμαζες αν ήξερες πόσα μικρόβια έχει το πληκτρολόγιό σου! Ας μείνουμε στο συμπέρασμα ερευνών που λέει πως ο υπολογιστής σου “κουβαλάει” πέντε φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη της τουαλέτας. Ας μην το συζητάμε, λοιπόν, άλλο: καθάριζέ το μία φορά την εβδομάδα σχολαστικά!

◊ Χαλιά: Κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως το σκούπισμα δεν σημαίνει καθάρισμα, αφού βάσει ερευνών, ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού επιβαρύνεται σημαντικά από την καθαριότητα των χαλιών μας. Επιπλέον, έτερη έρευνα μετράει πως σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του χαλιού μας ζουν 200.000 βακτήρια. Στείλε, λοιπόν, τα χαλιά σου για πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αν όχι δύο, ή εναλλακτικά κάνε τους καθάρισμα με ατμό -αν έχεις τέτοια δυνατότητα!

© 2025 tlife.gr