Χρώμα: τάσεις στα χρώματα, color trends, το Χρώμα της Χρονιάς, αποχρώσεις, τόνοι, σκιάσεις, χρώμα στους τοίχους, χρώμα στις υφάνσεις, “τι χρώμα να διαλέξω;” και ο κατάλογος των σκέψεων και των λέξεων που περνούν από το μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη χρώμα μοιάζει ατελείωτος! Και όλα αυτά, γιατί οι αποχρώσεις που επιλέγεις δεν είναι ποτέ τυχαίες -ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι! Οι χρωματικές επιλογές που κάνουμε στο σπίτι αντικατοπτρίζουν με άμεσο τρόπο την αισθητική μας, ενώ την ίδια στιγμή θέτουν το “κλίμα” γύρω από το οποίο κινείται ολόκληρη η διακόσμησή μας. Ωστόσο, πολλές φορές εκείνο το χρώμα που θέλουμε διακαώς να τοποθετήσουμε στους τοίχους του σαλονιού μας ή η αγαπημένη μας απόχρωση που σκοπεύουμε να βάλουμε στο δωμάτιο, μπορεί να μην είναι η ιδανική και μάλιστα για… ψυχολογικούς λόγους!
Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένας μεγάλος τομέας στη διακόσμηση, μιας και είναι αποδεδειγμένη η σχέση του χρώματος με συγκεκριμένες λειτουργίες και άρα μεταφράσεις του εγκεφάλου. Το πώς νιώθουμε κοιτάζοντας μια συγκεκριμένη απόχρωση, καθορίζεται από τον τρόπο που το μυαλό και το νευρικό σύστημά μας προσλαμβάνει αυτή την πληροφορία και τη μεταφράζει σε λειτουργίες, σκέψεις και συναισθήματα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε πως τα χρώματα είναι βασικό συστατικό μιας μη λεκτικής επικοινωνίας και όχι ένα απλό διακοσμητικό “αξεσουάρ”. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις κοινωνικές συμβάσεις κάθε πολιτισμού και κουλτούρας, αλλά και τις αντίστοιχες παραδόσεις που απορρέουν από αυτές, τότε είναι πολύ ξεκάθαρο πως η εκάστοτε απόχρωση και τονικότητα είναι συνυφασμένες με την ψυχολογία μας. Για παράδειγμα, το super stylish, κλασικό, διαχρονικό και minimal μαύρο ταυτίζεται σε ορισμένες παραδόσεις (όπως και στη δική μας) με το πένθος. Για αυτό και πολλές φορές “παρεξηγείται” ως βαρύ και σκοτεινό. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και όλες οι υπόλοιπες αποχρώσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν, λοιπόν, ετοιμάζεσαι να αλλάξεις την απόχρωση σε κάποιον από τους χώρους του σπιτιού σου ή για όλες εκείνες τις φορές που αισθάνεσαι πως κάτι σε πιέζει ή σου προκαλεί διέγερση χωρίς να μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς ευθύνεται για αυτή την αίσθηση, μάλλον θα πρέπει να… τσεκάρεις το χρώμα που έχεις απέναντί σου!
Παρακάτω μπορείς να δεις ένα μίνι οδηγό για τις αποχρώσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα δωμάτια του σπιτιού σου και για ποιο λόγο να τις επιλέξεις!
Στο φουαγιέ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η είσοδος του σπιτιού είναι η “βιτρίνα” του χώρου σου, μιας και σχηματίζει την πρώτη καθοριστική εντύπωση της διακόσμησής σου σε όποιον την αντικρίζει.
Για ένα φουαγιέ γεμάτο ενέργεια: Διάλεξε μικρές χρωματικές πινελιές στο χώρο, δίνοντας έμφαση στην εικόνα του και φτιάχνοντας τη διάθεση σε όποιο το βλέπει.
Για μια χαλαρή είσοδο: Χρησιμοποίησε γήινους τόνους, neutral γκρι και λευκό για να δημιουργήσεις μια “γέφυρα” προς το σαλόνι και τους κυρίως χώρους.
Στο σαλόνι
Το σαλόνι είναι το δωμάτιο στο οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες στο σπίτι και το σημείο στο οποίο υποδέχεσαι κόσμο.
Για χαλαρωτικές στιγμές: Οι γήινες αποχρώσεις βοηθούν πάντα, αλλά για πιο σοφιστικέ ύφος διάλεξε ένα βαθύ και ατμοσφαιρικό navy blue.
Για “παιχνιδιάρικο” cocooning: Προτίμησε τις millenial τάσεις του ροζ ή του πετρόλ και του πορτοκαλί για περισσότερο chic χαλάρωση στο σπίτι.
Στο υπνοδωμάτιο
Η κρεβατοκάμαρα είναι το προσωπικό καταφύγιό σου και ο χώρος στον οποίο αποσύρεσαι για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις.
Για maximum ξεκούραση: Ένα απαλό millenial pink ή salmon pink θα έχει το καλύτερο και πιο ξεκούραστο αποτέλεσμα στα μάτια σου.
Για πιο ατμοσφαιρικό χώρο: Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μία από τις moody αποχρώσεις του γκρι, του μπλε, του πράσινου ή ακόμη και του κόκκινου.
Στην κουζίνα
Ένας “παρεξηγημένος” χώρος, που όμως έχει τεράστιο style potential και είναι απαραίτητος σε κάθε σπίτι.
Για πιο “ζωντανές” εμπειρίες: Η κουζίνα και το μαγείρεμα χρειάζονται συνήθως εγρήγορση, επομένως “ζωηρές” αποχρώσεις, όπως το κόκκινο, σίγουρα χωρούν εδώ.
Για πιο stylish μαγειρέματα: Εδώ μπορείς με μεγάλη ευκολία να δουλέψεις με τα αγαπημένα σου παστέλ χρώματα, όπως η μέντα, το ροζ, το baby blue, η ξεθωριασμένη κίτρινη ώχρα και η μόκα.
Στο μπάνιο
Άλλη μία κατηγορία που συχνά προσπερνάς, αλλά έχει μεγάλο style quality και οφείλεις να δώσεις προσοχή στο χώρο.
Για απόλυτη χαλάρωση: Διάλεξε μια soothing απόχρωση του γκρι, που να πλησιάζει στο υπόλευκο, για maximum αποτέλεσμα που θυμίζει spa.
Για πιο cozy και διεγερτικό αποτέλεσμα: Οι moody αποχρώσεις του navy blue ή του σκουρόχρωμου γκρι μπορούν να δώσουν απίθανη “ζεστασιά”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ