Δεν έχεις βαρεθεί η ζωή σου να κυριαρχείται από κανόνες και περιορισμούς; Εντάξει, προφανώς δεν μιλάω για θεμελιώδη δικαιώματα και αξιακές υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά για όλα εκείνα τα πλαίσια και τα καλούπια που μας βάζουν οι άλλοι. Προσωπικά, πάντως, το βρίσκω πολύ βαρετό να υπακούω σε συγκεκριμένες οδηγίες και να διαμορφώνω την καθημερινότητά μου με βάση πρότυπα που κάποιος άλλος υπαγορεύει. Και ξέρεις πότε γίνεται αφόρητη αυτή η κατάσταση; Όταν καλείσαι να κινηθείς βάσει αυτών των κανόνων στον προσωπικό χώρο σου! Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να σπάσουμε τους κανόνες της διακόσμησης και να κάνουμε… του κεφαλιού μας! Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δώσουμε στον χώρο μας την μοναδικότητα που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του καθένα μας! Και τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν το σπίτι μας ανήκει στην κατηγορία του compact living! Διότι, όπως ξέρεις, εκεί συναντάμε και τους μεγαλύτερους περιορισμού, του τύπου “μην βάφεις τους τοίχους σε σκούρα απόχρωση”, “μην διαλέγεις έπιπλα με μεγάλο όγκο”, “όχι, αυτός ο καναπές είναι πολύ σκοτεινός και αυτές οι κουρτίνες πολύ μακριές”! Αρκετά!
Ας πούμε, λοιπόν, ότι σήμερα είναι free day και θα δούμε ποιους κανόνες θα αγνοήσουμε επιδεικτικά και ποιους θα “σπάσουμε” ολοκληρωτικά, ακόμη κι όταν το σπίτι μας μετράει ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Rule #1: Απόφυγε το σκούρο χρώμα
Breaking point: Βάλε στους τοίχους σου όποια απόχρωση στου ταιριάζει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Explanation: Το πρόβλημα στους μικρούς χώρους δεν είναι το χρώμα, αλλά ο φωτισμός. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ένα περιορισμένο δωμάτιο δεν έχει το απαραίτητο φυσικό φως, επιλέγουμε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για να δημιουργήσουμε ένα φωτεινό εφέ. Πράγμα που μπορείς να πετύχεις αν τοποθετήσεις περισσότερες φωτεινές πηγές στον χώρο! Ξέχνα, επομένως, αυτό το χρωματικό κλισέ και βάψε τους τοίχους ακόμη και μαύρους αν αυτό θέλεις, φροντίζοντας απλά να χρησιμοποιήσεις μπόλικα φωτιστικά!
Rule #2: Χρησιμοποίησε γυαλί και πλεξιγκλάς
Breaking point: Τα διάφανα υλικά δεν προσφέρουν κάτι
Explanation: Τα διάφανα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα. Η υπερβολική χρήση τους, όμως, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς τονίζει το γεγονός πως ο χώρος είναι περιορισμένος. Αντιθέτως, αν “παίξεις” με τον αρνητικό χώρο, δηλαδή με έναν καναπέ με ψηλά πόδια, μια πολυθρόνα με ανοιχτή πλάτη ή υπερυψωμένα τραπεζάκια, τότε θα έχεις το επιθυμητό εφέ!
Rule #3: Τοποθέτησε σκαμπό αντί για πολυθρόνα
Breaking point: Φέρε την κατάλληλη πολυθρόνα στον χώρο σου
Explanation: Τα σκαμπό, ως έπιπλα μικρότερης κλίμακας, χωρίς πλάτη και μπράτσα, θεωρούνται και πιο βολικά για έναν χώρο μικρής έκτασης, καθώς δεν καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. Την ίδια στιγμή, όμως, όταν εξοπλίζεις το σπίτι με μικροσκοπικά σκαμπό, απλά υπερτονίζεις το γεγονός πως είναι τόσο μικρός ο χώρος που δεν χωρούσαν κανονικά έπιπλα. Διάλεξε, λοιπόν, μια compact πολυθρόνα που σου αρέσει και άσε τα σκαμπό στο μπαλκόνι καλύτερα!
Rule #4: Διάλεξε μικρότερα έπιπλα για μικρότερους χώρους
Breaking point: Go big or go home
Explanation: Αν επιλέξεις να εξοπλίσεις το σπίτι σου με πολλά μικρά έπιπλα, θεωρώντας πως έτσι εξοικονομείς χώρο και θα δώσεις την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο, τότε ετοιμάσου να απογοητευτείς, γιατί τελικά θα μοιάζει πιο “στριμωγμένο” απ’ ό,τι θα ήθελες. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε κανονικούς όγκους στα έπιπλα, αλλά φρόντισε να είναι συνολικά λιγότερα. Έτσι ο χώρος θα δείχνει μεγαλύτερος, αλλά και πιο άνετος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ