Site icon TLIFE

Spring time: Τέσσερα λάθη που κάνει κάθε “πρωτάρης” plant parent και πώς να τα αποφύγεις

Σε συνέχεια του προηγούμενου post, στο οποίο σου μίλησα για τις ευθύνες που έχει κάθε plant parent (δηλαδή ο καθένας από εμάς που αποφασίζει να αποκτήσει φυτά εσωτερικού χώρου), και που μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ, σήμερα θα δούμε όλα τα λάθη που κάνουμε τελικά ως ιδιοκτήτες φυτών! Κάποια μπορούν να χαρακτηριστούν λάθη “του πρωτάρη”, άλλα να θεωρηθούν υπερβολικός ζήλος, ενώ ορισμένα είναι προσωρινή παράνοια και κινήσεις που στερούνται κοινής λογικής -γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει το καθημερινό πότισμα ενός φυτού όταν έξω έχει χιονιά; Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πολύ κοινά σφάλματα, στα οποία οι περισσότεροι έχουμε υποπέσει και για αυτά θα βρούμε τις λύσεις σήμερα!

Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε σε σχέση με τα φυτά μας, εντόπισε τα δικά σου και άρχισε να τα διορθώνεις σαν καλός… γονιός!

Fail #1: Δεν επιλέγουμε το κατάλληλο φυτό

Πρώτο και κυριότερος λάθος είναι η εξαρχής λανθασμένη επιλογή. Υπάρχει ένας πολύ βασικός παράγοντας που καθορίζει ποια φυτά μπορούν να επιβιώσουν και ποια όχι στον χώρο μας: η φωτεινότητά του! Με λίγα λόγια, είναι απαραίτητο να γνωρίσεις τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός φυτού σε συσχέτιση με τις ιδιαίτερες συνθήκες του σπιτιού σου, πριν αποφασίσεις να το φέρεις στο interior design σου!

Fail #2: Θεωρούμε πως το νερό είναι πάντα η λύση

Πολύς κόσμος έχει την αίσθηση πως αν το φυτό του αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του, να κιτρινίζει, να καφετίζει ή να μαραίνεται, τότε ο λόγος είναι πως χρειάζεται νερό. Και κάπως έτσι ξεκινάει ο φαύλος (και συνήθως θανατηφόρος) κύκλος του υπερ-ποτίσματος. Στην πραγματικότητα, τα φυτά δεν εξαρτώνται μόνο από το νερό, αλλά και από το φυσικό φως που τα θρέφει, την ποιότητα του χώματος στο οποίο ριζώνουν, αλλά και την εκάστοτε λίπανση, ενώ υπάρχουν διαστήματα που είναι αναγκαίο να αποστραγγιστεί πλήρως το χώμα τους από το νερό.

Fail #3: Γινόμαστε πιεστικοί απέναντί τους

Θα έχεις πιθανότατα ακούσει τον όρο helicopter parenting, ο οποίος αναφέρεται στους γονείς που ως άλλα “ελικοπτεράκια” είναι μονίμως γύρω από τα παιδιά τους, προσπαθώντας να επιβλέπουν κάθε κατάσταση και να τα προστατεύσουν από οτιδήποτε. Αυτό ακριβώς το πράγμα αν το κάνεις στα φυτά σου, ξέχασέ τα! Κάπως έτσι ξεκινάει ο “κακός” ο κύκλος του υπερ-ποτίσματος και της υπερ-φροντίδας, που στο τέλος μόνο ζημιώνει τα φυτά.

Fail #4: Πιστεύουμε ότι είναι εύκολο πράγμα

Ξεκινώντας με το σκεπτικό “σιγά το δύσκολο”, δεν θα πάμε μπροστά! Φυσικά και η επιβίωση και η ανάπτυξη των φυτών είναι μια τεράστια πρόκληση και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε! Αυτό, όμως, είναι ένα μάθημα που παίρνουμε συνήθως μέσα από… το πάθημα! Διότι, μόνο ένας plant parent που έχει “χάσει” αρκετά φυτά, μπορεί να καταλάβει πόσος κόπος και προσπάθεια χρειάζεται για να τα συντηρήσει και να τα φροντίσει ακριβώς όσο χρειάζεται!

© 2024 tlife.gr