Ξέρω πως τους τελευταίους μήνες ακούς παντού το όνομα της Marie Kondo, αφότου η “βασίλισσα της οργάνωσης” από την Ιαπωνία κατέλαβε και το Netflix και με την μέθοδο KonMari μας έμαθε πώς να κρατάμε το σπίτι μας σε τάξη και την συναισθηματική κατάστασή μας υπό έλεγχο. Άλλωστε, μπορείς να διαβάσεις και ΕΔΩ τα βασικά “μαθήματα” που πήραμε από την Kondo. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη επαγγελματίας της οργάνωσης, ούτε ανακάλυψε πρώτη τα οφέλη της τακτοποίησης. Αντιθέτως, οποιοσδήποτε interior designer θα μπορούσε να σου δώσει βασικές συμβουλές για να “ξεσκαρτάρεις” τα υπάρχοντά σου, αλλά και tips για να βάλεις τάξη στο σπίτι σου.
Γι’ αυτό και σε αυτή την φάση, που προετοιμάζεσαι για… την βαθιά άνοιξη, ήρθε η ώρα να δούμε πώς θα δώσεις ανάσα στον χώρο σου, απομακρύνοντας τον “θόρυβο” και βάζοντας την τακτοποίηση στην ζωή σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας ξεκινήσουμε από τους κεντρικούς χώρους του σπιτιού…
Φουαγιέ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ok, δεν είναι η επιτομή του κεντρικού χώρου, αλλά είναι η “βιτρίνα” μας, καθώς είναι η πρώτη άποψη που σχηματίζει κανείς όταν μπαίνει στο σπίτι. Εκεί, άλλωστε, τείνουν να συσσωρεύονται πολλά αχρείαστα στην καθημερινότητά μας αντικείμενα, ενώ είναι το σημείο που συγκεντρώνουμε και πολλά χρηστικά, όπως πανωφόρια, τσάντες, κλειδιά, λουριά σκύλου και ούτω καθεξής.
Βήμα 1ο: Δημιούργησε αποθηκευτικό χώρο βάσει των αναγκών σου
Καταρχάς, πρέπει να αναγνωρίσεις τα αντικείμενα που… παρατάς στην είσοδο του σπιτιού, ώστε να βρεις και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψεις. Βασικά σημεία, λοιπόν, στο φουαγιέ είναι μια επιφάνεια που μπορεί να κρατάει τα κλειδιά, την αλληλογραφία και τα γυαλιά σου. Ίσως μια κονσόλα ή ένα ράφι να είναι ιδανικά μικροέπιπλα για αυτό τον σκοπό. Έπειτα, μια stylish παπουτσοθήκη ενδεχομένως να είναι κατάλληλη για τον χώρο σου, ώστε να τακτοποιείς τα παπούτσια που φοράς καθημερινά. Τέλος, μερικές κρεμάστρες στον τοίχο θα σε βοηθήσουν να έχεις σε τάξη τα πανωφόρια και τις τσάντες σου.
Βήμα 2ο: Βρες έξτρα αποθηκευτικές λύσεις
Μπορεί ένα ράφι πάνω στο οποίο “πετάς” καθημερινά χρηστικά αντικείμενα να μην είναι αρκετό για να διατηρήσει τον χώρο τακτοποιημένο. Επομένως, θα πρέπει να βρεις και μικρότερα props, όπως είναι ένας δίσκος ή ένα μπολ, μέσα στο οποίο θα συγκεντρώνεις τα μικροαντικείμενα. Έπειτα, ένα ψάθινο καλάθι ίσως να είναι ό,τι έψαχνες για τα λουριά του σκύλου (αν έχεις) ή για ομπρέλες, αλληλογραφία και άλλα παρεμφερή πράγματα.
Σαλόνι
Ο ζωτικός χώρος του σπιτιού, στον οποίο περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας με παρέα και φίλους. Γι’ αυτό και χρειάζεται να είναι πάντα έτοιμο να υποδεχτεί κόσμο, αλλά και να σε ξεκουράζει με την εικόνα του.
Βήμα 1ο: Δημιούργησε τις συνθήκες που ταιριάζουν στο lifestyle σου
Αρχικά, ξεδιάλυνε στο μυαλό σου τις χρήσεις του σαλονιού σου. Εάν προτιμάς να χαλαρώνεις εκεί διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική, τότε θα χρειαστεί να έχεις αρχικά αναπαυτικά καθίσματα και μαξιλάρια και έπειτα μια θήκη για τα περιοδικά σου και ράφια για τα βιβλία σου και τέλος ένα stylish δίσκο για τα τηλεχειριστήρια.
Βήμα 2ο: Βρες stylish αποθηκευτικές λύσεις
Όταν χρειάζεσαι αποθηκευτικό χώρο στο σαλόνι, θα πρέπει να συνδυάζεις την χρηστική με την καλαίσθητη πλευρά της ζωής. Επομένως, εφοδιάσου με βοηθητικά έπιπλα και αξεσουάρ, όπως κουτιά και καλάθια, που θα λειτουργήσουν και διακοσμητικά, σύμφωνα με την αισθητική κατεύθυνση του σπιτιού.
Υπνοδωμάτιο
Κεντρικός χώρος του σπιτιού, αφού φιλοξενεί τις πιο ξεκούραστες και ευχάριστες στιγμές της ημέρας μας και είναι φτιαγμένος για χαλάρωση και ηρεμία.
Βήμα 1ο: Οργάνωσε το κομοδίνο σου
Είναι το τελευταίο πράγμα που αντικρίζεις πριν κοιμηθείς και το πρώτο όταν ανοίγεις τα μάτια σου. Επομένως, το κομοδίνο σου είναι αναγκαίο να έχει επάνω του τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα, που σε βοηθούν στην ημέρα σου και δεν εμποδίζουν την χαλάρωσή σου. Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγξεις τι χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση, όπως το βιβλίο ή το ξυπνητήρι και το φωτιστικό σου και έπειτα να απομακρύνεις από το έπιπλο οτιδήποτε μη λειτουργικό.
Βήμα 2ο: Στρώσε το κρεβάτι σου
Το κρεβάτι είναι ο μεγαλύτερος όγκος του σπιτιού και καλύπτει περίπου 2/3 του υπνοδωματίου. Επομένως, η εικόνα του είναι υπεύθυνη τελικά για την διάθεσή σου! Φρόντισε, επομένως, να το έχεις τακτοποιημένο και στρωμένο, ώστε να σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας και να μην σου προκαλεί εκνευρισμό με την ακαταστασία του.
Τραπεζαρία
Άλλος ένας βασικός χώρος που προορίζεται για πολύ κόσμο και συχνά τείνει να συσσωρεύει μπόλικα αχρείαστα (και πολλές φορές ξεχασμένα) αντικείμενα.
Βήμα 1ο: Θυμήσου τον λόγο ύπαρξής της
Η τραπεζαρία υπάρχει για να γευματίζουμε, είτε ως οικογένεια, είτε με φίλους. Επομένως, δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν να είναι η αποθήκη του σπιτιού. Απομακρύνουμε, λοιπόν, οτιδήποτε δεν ανήκει στον χώρο και κρατάμε τα απολύτως απαραίτητα. Επίσης, φροντίζουμε να την διακοσμήσουμε με ένα stylish βάζο και φρέσκα λουλούδια ή ένα εντυπωσιακό μπολ με φρέσκα φρούτα.
Βήμα 2ο: Δημιούργησε χρηστικό χώρο
Προκειμένου να διατηρήσεις αυτόν τον χώρο εντυπωσιακό και τακτοποιημένο, μπορείς να δημιουργήσεις έναν χώρο που θα λειτουργεί βοηθητικά στην τραπεζαρία. Για παράδειγμα, η βιτρίνα, η ραφιέρα ή ακόμη και ο μπουφές στον οποίο θα αποθηκεύσεις “τις πορσελάνες και τα κρύσταλλα” μαζί με τα στιλάτα τραπεζομάντιλα και τα μαχαιροπίρουνα ή τις πιατέλες, είναι ιδανικά βοηθητικά έπιπλα για την τραπεζαρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ