Survival Mode: Αυτά είναι τα φυτά με τις λιγότερες απαιτήσεις από… εσένα!

Το ξέρω, είναι πολλές οι φορές που σου έχω μιλήσει για τα φυτά εσωτερικού χώρου! Έλα, όμως, που είναι τόσο μεγάλη και αξεπέραστη τάση (και ξεδιάντροπα μία από τις αγαπημένες μου διακοσμητικές θεματικές), που δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς! Άλλωστε, είμαι σίγουρη πως και εσύ λατρεύεις τα φυτά στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύεσαι να τα φροντίσεις με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να τα διατηρήσεις φρέσκα, ζωντανά και ζωηρά! Γι’ αυτό και σήμερα θα μιλήσουμε για μερικά από τα πιο ανθεκτικά φυτά που μπορούν να επιζήσουν ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες! Με λίγα λόγια, τα φυτά survivors!

Δεν σου κρύβω πως κι εγώ έχω αποπειραθεί να γεμίσω στο σπίτι με κάθε λογής βλάστηση! Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κανένας χώρος του διαμερίσματός μου που να μην περιλαμβάνει έστω και μία γλάστρα. Ας μην μιλήσω δε, για τα μπαλκόνια μου. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει, πως στην πορεία μου έχω “δολοφονήσει” αρκετά από αυτά, ενώ έχω καταφέρει να διασώσω κάποια. Διότι, όλοι οι αρχάριοι κάνουμε λάθη, προμηθευόμαστε το λάθος φυτό για τον λάθος χώρο ή ποτίζουμε με λάθος τρόπο το λάθος φυτό. Με τον καιρό, όμως, έμαθα να διακρίνω ποιες είναι οι ανάγκες του κάθε φυτού, κυρίως μέσω της επαφής μου μαζί του, αφού κάθε φυτό στην πραγματικότητα μας “μιλάει”. Όπως σου εξήγησα και εδώ, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το “ακούμε”!

Παρ’ όλα αυτά, παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει μερικά από τα πιο ανθεκτικά φυτά -ή καλύτερα, εκείνα που έχουν λιγότερες απαιτήσεις από εσένα!

Δράκαινα

Ακόμη και στα πιο “σκοτεινά” σπίτια, η δράκαινα καταφέρνει να επιβιώσει, αρκεί να φροντίσεις το χώμα, το φύλλο και τις ρίζες της. Δεν θέλει άμεση επαφή με το φως, αλλά το πότισμά της πρέπει να γίνεται τακτικά και σε μικρές ποσότητες. Επίσης, η καλή αποστράγγιση είναι απαραίτητη, αφού δεν “συμπαθεί” την υγρασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το φύλλωμά της, γιατί η άμεση επαφή με τον ήλιο, μπορεί να την κάψει.

Ζάμια

Ενδεχομένως να είναι το πιο “καλόβολο” φυτό, με το μεγαλύτερο πείσμα για ζωή! Συγκεκριμένα, είναι ένα φυτό με… μινιμαλιστικές ανάγκες! Δεν θέλει πολύ νερό, χρειάζεται πολύ αραιό πότισμα, μπορεί και ανά δύο εβδομάδες, ενώ πρέπει να αφήνεις το χώμα της ζάμιας να ξεραίνεται προτού πιάσεις ξανά το ποτιστήρι. Θα καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά, όταν τα φύλλα της αρχίσουν να κιτρινίζουν ή να καφετίζουν, χωρίς να μαραίνονται. Αυτό σημαίνει πως την έχεις “πνίξει” στο νερό! Όσο για τον ήλιο, η ζάμια δεν έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις! Μπορεί να αντέξει σε όλα τα επίπεδα φωτεινότητας, αρκεί να μην έχει άμεση επαφή με τον ήλιο, ώστε να μην καεί.

Μανστέρα

Λατρεμένο φυτό εσωτερικού χώρου, με την πιο tropical διάθεση! Μάλιστα, εξυπηρετεί τέλεια το trend του ενός φύλλου, που τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει στη διακόσμηση -κόψε ένα από τα oversized κλαδιά της και βάλ’ το σε ένα βάζο με νερό για πολλούς styling πόντους στο χώρο σου! Όσον αφορά το φυτό, το πότισμά του πρέπει να γίνεται δια της αφής, δηλαδή να βυθίζεις το δάχτυλό σου δυο πόντους στο χώμα της και αν είναι στεγνό να προσθέτεις νερό. Επίσης, χρειάζεται μέτρια και έμμεση επαφή με το ηλιακό φως!

Πουλί του Παραδείσου

Άλλη μία τεράστια τάση στα φυτά εσωτερικού χώρου, η εξωτική στερλίτσια (όπως είναι το έτερο όνομά της) είναι μία ακόμη ιδανική επιλογή για το σπίτι! Παρ’ όλα αυτά, αγαπάει και το φως και το νερό, οπότε θα ευδοκιμήσει περισσότερο σε χώρους φωτεινούς, ενώ σε κάθε πότισμα θα χρειαστεί μπόλικο νερό. Ωστόσο, η καλή αποστράγγιση και η ξήρανση του χώματός της πριν ξαναποτιστεί είναι απαραίτητα για να επιζήσει! Τσέκαρε, λοιπόν, τακτικά το χώμα της για να καταλάβεις αν έχει ανάγκη από νερό.

Σεφλέρα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η σεφλέρα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,5 μέτρα, παρ’ ότι βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο! Μπορεί να ζήσει με σχετικά λίγο νερό, κάνοντας μάλιστα καλή αποστράγγιση για να μην σαπίζει, ενώ πρέπει οπωσδήποτε το χώμα της να στεγνώνει εντελώς πριν επιχειρήσεις να την ποτίσεις ξανά. Ας πούμε, λοιπόν, πως μια φορά την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα για το πότισμά της. Όσο για το ηλιακό φως, έχει ελαφρώς πιο αυξημένες ανάγκες (άλλωστε, η σεφλέρα θριαμβεύει και σε εξωτερικούς χώρους). Θα χρειαστεί, λοιπόν, να έχει καλή επαφή με το φως, ακόμη κι αν είναι έμμεση η έκθεσή της σε αυτό.

Σανσεβιέρια

Η τέλεια επιλογή για τις καθαριστικές ιδιότητές της, μιας και απομακρύνει τους ρύπους από τους εσωτερικού χώρους. Πάντως, η σανσεβιέρια χρειάζεται το χώμα της να στεγνώνει εντελώς πριν δεχθεί το επόμενο πότισμα, άρα περίπου μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι είναι καλό να την υγραίνεις. Όσο για την επαφή της με το φως, αυτή η εντυπωσιακή βλάστηση έχει μικρή προς μέτρια ανάγκη από τον ήλιο, επομένως αντέχει και σε λιγότερο φωτεινά δωμάτια.

 

*Πάντως, αν δεν τα καταφέρεις και με αυτά τα φυτά survivors, τότε μάλλον πρέπει να στραφείς… στα τεχνητά!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164