Τον τελευταίο καιρό, μάλλον θα έχεις καταλάβει ότι σου μιλάω αρκετά για την καθαριότητα. Μπορεί να φταίνε αυτά τα… καταραμένα new year’s resolutions, ίσως όμως από την άλλη να ευθύνεται το γεγονός πως ποτέ, καμία διακόσμηση δεν “έλαμψε” -όσο επιτυχημένη κι αν ήταν- μέσα από τη… σκόνη της! Και επειδή σίγουρα δεν θα θέλεις ο ύμνος που χαρακτηρίζει το σπίτι σου να είναι το “Another one bites the dust” σε κυριολεκτικό επίπεδο, τότε μάλλον θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη σου πως η καθαριότητα ΕΙΝΑΙ actually η μισή αρχοντιά! Και μετά από αυτό το μικρό πρόλογο, να σου πω πως σε καταλαβαίνω απόλυτα και πως κανείς μας δεν έχει όρεξη να γυρνάει από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά και να ξεκινάει “φασίνα”! Το ίδιο, όμως, ισχύει και αντίστροφα: κανείς δεν θέλει να γυρνάει από τη δουλειά για να βρει ένα αχούρι! Γι’ αυτό και σήμερα, αποφάσισα να σου μιλήσω για τις… μεσοβέζικες λύσεις ή μάλλον τα μυστικά εκείνων των ανθρώπων που τα σπίτια τους μοιάζουν πάντοτε πεντακάθαρα και σε απόλυτη τάξη -ναι, αυτοί οι τύποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δεν είναι αστικός μύθος!
Δεν θέλω να σε αφήσω σε αγωνία, οπότε πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Secret #1: Καλύτερα να καθαρίζεις σε σταθερή βάση, παρά να βάζεις τάξη στο… χάος!
Αυτό το μυστικό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “το Ευαγγέλιο του ψυχαναγκαστικού” (ξέρω τι σου λέω, είμαι μία από αυτούς) ή και “ο Δεκάλογος του Παρθένου” (δεν είμαι, αλλά ρώτα όποιον Παρθένο θέλεις και θα σου το επιβεβαιώσει)! Πίσω, όμως, από όποια παρορμητική δύναμη μάς σπρώχνει να καθαρίσουμε και να τακτοποιήσουμε το σπίτι μετά από κάθε κίνησή μας, κρύβεται αυτή η μεγάλη αλήθεια: καλύτερα “λίγα” και συχνά, παρά “πολλά” σε μια στιγμή. Για παράδειγμα, αν φροντίσεις να πλύνεις τις κατσαρόλες και να σκουπίσεις τον πάγκο μετά το μαγείρεμα θα έχεις πολύ λιγότερη δουλειά να κάνεις. Αντίθετα, αν αφήσεις τα πιάτα, τα σκεύη και του λεκέδες να παραμείνουν για μέρες στην κουζίνα σου, τότε η απελπισία σου θα φτάσει στο απροχώρητο, όταν αποφασίσεις να βάλεις μια τάξη! Το ίδιο φυσικά ισχύει για κάθε πιθανό χώρο του σπιτιού και μετά από οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργειά σου. (Όχι, τρία φλιτζάνια με μισοτελειωμένο καφέ στο coffee table δεν είναι λογικό, ούτε συνηθισμένο, ούτε “αριστοκρατικό”!)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Secret #2: Less is more -και αυτό δεν είναι βουδιστικός όρος FIY
Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη φιλοσοφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν στέκει και ως κανόνας στη διακόσμηση! Βλέπεις, ο μινιμαλισμός δεν σημαίνει απαραίτητα πέντε λευκές μαξιλάρες στο πάτωμα ενός κατάλευκου δωματίου! Η ουσία σε αυτό το tip είναι πως όσα λιγότερα διακοσμητικά αντικείμενα έχεις στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να το καθαρίζεις, αφού θα απαιτείται λιγότερος κόπος. Ταυτόχρονα, ένας χώρος που δεν έχει υπερφορτωθεί με πολλή διακοσμητική “πληροφορία”, μοιάζει αυτόματα και περισσότερο τακτοποιημένος και καθαρός -και σίγουρα πιο ξεκούραστος. Τέλος, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στην περίπτωση που το mix & match πήγε… στραβά και καλύτερο θα ήταν να προτιμήσεις πιο “αφαιρετική” διακόσμηση για να ισορροπήσει η εικόνα του interior design σου!
Secret #3: “Κρύψε” εντέχνως τις ατέλειές σου
Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με την προνοητικότητα και τις “έξυπνες” κινήσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να μάθεις να “κλέβεις”! Σημασία έχει το σπίτι σου να βρίσκεται σε ένα επίπεδο καθαριότητας και τακτοποίησης που μπορείς να ανεχτείς -κι εσύ και οι καλεσμένοι σου-, επομένως κάνοντας τακτικές διορθωτικές κινήσεις σε καίρια σημεία του σπιτιού θα σε βοηθήσει να έχεις ένα χώρο μονίμως προσεγμένο, ανάλαφρο και φιλόξενο! Κι ας μην έχεις τρίψει τους αρμούς στα πλακάκια του μπάνιου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ