Παραδοσιακά, η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι και η πιο χαλαρή, αφού οι περισσότεροι επιλέγουμε μετά το ρεβεγιόν -κατά το οποίο παραθέσαμε το επίσημο γεύμα στο χώρο μας- να επισκεφτούμε ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι, όπου έχουμε προσκληθεί. Και τότε όλα είναι πιο εύκολα, έτσι δεν είναι; Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε φροντίσει να αγοράσουμε τα κατάλληλα δώρα, να φορέσουμε τα “καλά” μας και να φύγουμε για άλλο ένα… λουκούλλειο γεύμα! Και τώρα ας κάνουμε ένα REWIND για να δούμε το χάος που επικρατεί στην τραπεζαρία και το σαλόνι, μετά το χθεσινοβραδινό ή και ολοήμερο πάρτι στο σπίτι! Πιάτα άπλυτα, κατσαρόλες και ταψιά γεμάτα φαγητό, σαλατιέρες με υπολείμματα, πιατέλες λερωμένες, χαρτοπετσέτες παντού, τραπεζομάντιλα λεκιασμένα από κρασί και στοίβες ποτηριών! Ναι, ναι, κάπως έτσι είναι σήμερα τα σπίτια όλων μας! Πώς θα αποφύγεις, λοιπόν, τις πολύωρες τακτοποιήσεις και το βαθύ καθαρισμό όλου αυτού του όγκου;
Βήμα πρώτο: ηρέμησε, δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου! Αφού πάρεις βαθιές ανάσες αντικρίζοντας τον πανικό που επικρατεί σε κάθε πιθανή γωνιά του σπιτιού, θα πρέπει -δυστυχώς- να ανασκουμπωθείς και να ξεκινήσεις το καθάρισμα! Σε αυτό το σημείο, μάλλον θα πρέπει να κάνω μια μικρή υπενθύμιση, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να σε πανικοβάλλω: ο πρώτος και θεμελιώδης κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να έχεις προνοητικότητα! Τι σημαίνει αυτό; Πως ο καλύτερος φίλος σου σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται να είναι πάντοτε το μότο “καθαρίζω όσο ετοιμάζω”. Με λίγα λόγια, για να μην καταλήγεις στο τέλος της ημέρας να αντιμετωπίζεις τόνους πιατικών και κατσαρολικών, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα καθαρίζεις ενώ ακόμα προετοιμάζεις τα γεύματα! Όσο περισσότερα “βγάλεις από τη μέση” στο στάδιο της παρασκευής, τόσο λιγότερα θα έχεις να βάλεις στη θέση τους τελικά! Και αν δεν το τήρησες αυτή τη φορά, ας είναι τουλάχιστον αυτό μια υπενθύμιση για όσα δείπνα πρόκειται να έρθουν -η Πρωτοχρονιά πλησιάζει! Και φυσικά, μην ξεχνάς πως… misery loves company και ότι η καλύτερη λύση είναι να έχεις έναν βοηθό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εφόσον, λοιπόν, έχεις ξεπεράσει αυτό το στάδιο, ας πάμε παρακάτω για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσεις τα… μεθεόρτια!
Πρώτος κανόνας: Άδειασε το τραπέζι
Είναι το πιο εύκολο πράγμα ανάμεσα στα tasks που πρέπει να ακολουθήσεις! Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου (σύντροφος, μητέρα, φίλη) και ξεκινήστε να μεταφέρετε τα πάντα προς την κουζίνα. Σκουπίστε τα πιάτα από τα υπολείμματα, πετάξτε ό,τι άχρηστο υπάρχει και επαναφέρετε στη θέση τους props, όπως η αλατιέρα, η ψωμιέρα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιήσατε στο φαγητό. Το τραπέζι θα πρέπει να είναι σε θέση να σκουπιστεί, να γυαλιστεί και να μοιάζει του “κουτιού”!
Δεύτερος κανόνας: Αποθήκευσε τα περισσεύματα
Πέρα από το γεγονός πως το φαγητό θα χαλάσει αν μείνει άλλο ένα λεπτό εκτός ψυγείου, με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσεις με τα σκεύη και τις κατσαρόλες και θα είσαι πλέον σε θέση να μπεις στη διαδικασία του πλυσίματος.
Τρίτος κανόνας: Βάλε στο νερό ό,τι έχει “δύσκολους” λεκέδες
Το γνωστό σε όλους “μούλιασμα” είναι απαραίτητο για όλα τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν, αφού υπολείμματα, όπως λίπη και απομεινάρια φαγητών είναι αρκετά δύσκολο να ξεκολλήσουν. Ξεκίνησε, λοιπόν, από εδώ για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη αργότερα.
Τέταρτος κανόνας: Πλύνε στο χέρι και φόρτωσε το πλυντήριο πιάτων
Αφού ξεμπέρδεψες με τα ταψιά και τις κατσαρόλες που προς το παρόν μουλιάζουν, ασχολήσου με τα πιάτα! Τοποθέτησε όσα χωρούν στο πλυντήριο και ξεκίνα να πλένεις ό,τι έχει ελαφρώς μεγαλύτερο όγκο ή απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, όπως εύθραυστα ποτήρια ή γυάλινες σαλατιέρες.
Πέμπτος κανόνας: Πλύνε το… βαρύ πυροβολικό
Τώρα ήρθε η στιγμή να ασχοληθείς με όλα εκείνα τα σκεύη που μουλιάζεις τόση ώρα. Το ξέρω ότι θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις από το σπίτι, αλλά είναι ένα τελευταίο μεγάλο βήμα και το οφείλεις στον εαυτό σου να το κάνεις! Πολύ απλά, γιατί αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ!
Έκτος κανόνας: Κάνε ένα γρήγορο καθάρισμα στην κουζίνα
Το μόνο σίγουρο είναι πως, μετά από τόσα νερά, σαπουνάδες και φαγητά παντού, η κουζίνα σου θα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Με το σφουγγάρι σου, λοιπόν, κάνε ένα γρήγορο σαπούνισμα στους πάγκους και τους νεροχύτες, πέρασε με το απορροφητικό πανί ώστε να στεγνώσεις τις σαπουνάδες και τέλος με μια στεγνή πετσέτα για να… γυαλίσουν οι επιφάνειες!
Voilà! Αν έχεις ακόμα όρεξη, είσαι έτοιμη για το επόμενο γιορτινό τραπέζι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ