Χρόνια τώρα ίσως να ακούς το όνομά της, να το διαβάζεις κατά καιρούς σε μεγάλα deco, lifestyle ή wellness περιοδικά και sites, να έχει πάρει ο αυτί σου κάτι για την μέθοδό της, αλλά να μην είσαι σίγουρη για τι ακριβώς μιλάνε όλοι. Και ξαφνικά, μαζί με το 2019, το Netflix αποφάσισε να καλωσορίσει στο δίκτυο και μια εκπομπή της (Tidying Up With Marie Kondo), επομένως πλέον ήταν αδύνατο να μην ανακαλύψεις την Marie Kondo. Είναι η βασίλισσα της τακτοποίησης! Η γυναίκα από την Ιαπωνία που, με μια απλή και σχεδόν αυτονόητη μέθοδο βασισμένη στην τοπική κουλτούρα της πατρίδας της, κατάφερε να παρασύρει εκατομμύρια κόσμου στην νοοτροπία της τάξης, της υπεύθυνης ιδιοκτησίας και της αγάπης προς το σπίτι! Άλλωστε, η Kondo έχει γίνει σύμβολο του συγυρίσματος από το 2014, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της στα αγγλικά (The Life-Changing Magic of Tidying Up)!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε μερικά βασικά πράγματα για την μέθοδο KonMari που -μέσα σε άκρες- υποστηρίζει πως πρέπει να χωρίζουμε τα υπάρχοντά μας σε κατηγορίες. Έπειτα πρέπει να τα συγκεντρώνουμε (ανά κατηγορία) και να διαλέγουμε μόνο εκείνα που μας φέρνουν χαρά. Και τέλος, θα πρέπει να επιλέξουμε το σημείο στο οποίο θα τα τοποθετήσουμε-αποθηκεύσουμε και να τα βάλουμε στην θέση τους με προσοχή και φροντίδα (καλά διπλωμένα και συμμαζεμένα).
Και επειδή σύντομα θα αρχίσεις να παρακολουθείς την εκπομπή της Marie Kondo και σίγουρα θα “κολλήσεις”, παρακάτω σου έχω τα βασικά points που μάθαμε από την μέθοδο KonMari, για ένα σπίτι πάντα τακτοποιημένο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Point #1: Πρώτα ξεσκαρτάρουμε, μετά τακτοποιούμε
Η τακτοποίηση είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται στα αντικείμενα που μας είναι απαραίτητα, χρήσιμα και τα αγαπάμε. Επομένως, πριν ξεκινήσουμε το συγύρισμα, θα πρέπει να ξεδιαλύνουμε τα πράγματά μας και να απομακρύνουμε ό,τι δεν χρησιμοποιούμε πια.
Point #2: Ξεκινάμε πάντα από τα ρούχα
Ως ένα από τα πιο προσωπικά στοιχεία, η γκαρνταρόμπα είναι το πιο εύκολο βήμα στην διαδικασία του ξεχωρίσματος και του συγυρίσματος. Μάλιστα, η Kondo προτείνει να συγκεντρώνουμε όλα τα ρούχα μας σε ένα σημείο, φτιάχνοντας μια μεγάλη στοίβα. Έτσι, θα έχουμε πλήρη εικόνα του όγκου και της ποικιλίας και θα προχωρήσουμε πιο εύκολα στο ξεσκαρτάρισμα.
Point #3: Κρατάμε τα αντικείμενα μας φέρνουν χαρά
Ο κανόνας είναι απλός: αν μας κάνει χαρούμενες, το κρατάμε, αν όχι, το αφήνουμε. Ξεκινώντας από τα ρούχα, διαλέγουμε τρία κομμάτια και τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, ρωτώντας τους εαυτούς μας ποιο μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Όπως περιγράφει και η ίδια: “Τα πράγματα που μας φέρνουν χαρά είναι επίσης εκείνα με το απλό σχέδιο που σε χαλαρώνει, που είναι λειτουργικό ή αναγνωρίζεις ότι είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα”.
Point #4: Διπλώνουμε τα ρούχα τακτικά
Η Kondo έχει επινοήσει και δικό της σύστημα διπλώματος σε σχήμα φακέλου, για να απασχολούν τα ρούχα λιγότερο χώρο και να συμπυκνώνονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη κι αν ακολουθήσουμε άλλο τρόπο, το σημαντικό είναι να το κάνουμε για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της τακτοποίησης, αλλά και για να τα εντοπίζουμε εύκολα και γρήγορα.
Point #5: Αφήνουμε τα ενθύμια τελευταία
Όταν ξεκινάμε να τακτοποιούμε και πέφτουμε πάνω σε γράμματα, φωτογραφίες, memorabilia και συναισθηματικά φορτισμένα αντικείμενα, συνήθως χρονοτριβούμε. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ξεκινάμε το συμμάζεμα από τα χρηστικά και καθημερινά πράγματα, αφήνοντας για το τέλος οτιδήποτε θα μας πάρει περισσότερο χρόνο να ξεδιαλύνουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ