Site icon TLIFE

Τι πρέπει να ξέρουμε για να φωτίσουμε σωστά το σπίτι μας

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά είδη φωτισμού και όχι μόνο ένα. Επίσης είναι γνωστό ότι ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους χώρους μέσα στο σπίτι, από το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο, το καθιστικό μέχρι και την κουζίνα!

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας βοηθάει να δώσουμε το κατάλληλο φως στο σπίτι μας και μας ενημερώνει για όλα τα είδη του φωτισμού…

Όταν αποφασίζουμε να διακοσμήσουμε ένα χώρο κάνουμε μελέτες, διαλέγουμε υλικά και αντικείμενα και καταβάλουμε προσπάθεια για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω όμως μπορεί να πέσουν στο κενό αν δεν λάβουμε υπόψη μας το σημαντικότερο ίσως τομέα της διακόσμησης: το φωτισμό.

Το φως είναι μεγάλο πράγμα! Τη σημασία του την αναφέραμε ξανά όταν μιλάγαμε για τα χρώματα που εξαρτιούνται απόλυτα από το είδος και την ένταση του φωτός που τα γεννά. Το φως όμως δεν επηρεάζει μόνο το χρώμα αλλά και τη φόρμα των αντικειμένων, καθώς και τη διάθεσή μας!
Έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το χώρο μας και η λάθος αντιμετώπισή του μπορεί ακόμα και να τον καταστρέψει αισθητικά. Εμείς εδώ θα πούμε μερικά πράγματα που αφορούν στο πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του φωτισμού για να αναδείξουμε το σπίτι μας.
Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το φως που μας παρέχει ο “μεγάλος λαμπτήρας”, ο ζωοδότης ήλιος. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη πηγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα φωτισμού! Για αυτό και πρέπει να φροντίζουμε τα σπίτια μας να έχουν σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα για να απολαμβάνουμε το δώρο του ήλιου.
Τι γίνεται όμως όταν ο ήλιος δύει; Ανάβουμε τα φώτα! Έτσι πρέπει να ξέρουμε πως διακρίνουμε, σύμφωνα με τις πηγές φωτός, 3 είδη φωτισμού τα οποία είναι :
– Ο άμεσος φωτισμός, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος σε συγκεκριμένα σημεία.
Τέτοιο φωτισμό μας δίνουν τα σποτ, οι προβολείς,τα φωτιστικά γραφείου και οι απλίκες έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα είδος σκληρού φωτισμού που το χρησιμοποιούμε για έμφαση σε ορισμένα σημεία του χώρου και πρέπει να αποφεύγεται σαν κύριος φωτισμός. Αυτό γιατί τα έντονα κοντράστ ανάμεσα στις φωτισμένες και στις σκιασμένες επιφάνειες, ενώ δημιουργούν θεατρικότητα, κουράζουν πολύ τα μάτια και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου.
– Ο έμμεσος φωτισμός που χρησιμοποιεί επίπεδες επιφάνειες σαν κάτοπτρα για να φωτίσει το χώρο.
Σε αυτό το είδος ανήκουν οι απλίκες τοίχου, οι πλαφονιέρες ταβανιού, οι λάμπες με καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι. Ένας άλλος πολύ διαδεδομένος τρόπος έμμεσου φωτισμού είναι και ο κρυφός φωτισμός. Με τον έμμεσο φωτισμό έχουμε ατμοσφαιρικό και μαλακό αποτέλεσμα, που δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση. Ενώ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο τρόπο για να φωταγωγηθεί ένας χώρος πολλές φορές είναι τόσο επαρκής που πρωταγωνιστεί στην διακόσμηση του.
– Ο διάχυτος φωτισμός που είναι και ο κύριος φωτισμός ενός χώρου.
Οι πηγές που χρησιμοποιούμε για να τον έχουμε είναι κυρίως τα κρεμαστά φωτιστικά (από πολυελαίους έως και μινιμαλιστικές φωτιζόμενες σφαίρες) αλλά και διάφορες επιτραπέζιες λάμπες ή φωτιστικά δαπέδου. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει οποιαδήποτε πηγή φωτός για να ονομαστεί διάχυτη, είναι να αφήνει το φως να αναπτυχθεί γύρω της σε 360° δηλαδή σε μια νοητή σφαίρα που φωτίζει ανεμπόδιστα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι ένας σωστά φωτιζόμενος χώρος καλό είναι να περιέχει και τα 3 είδη φωτισμού για να υπάρχει αρμονία, έμφαση και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να φωτίσουμε σωστά όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας;
1. Βοηθητικοί χώροι
Στην είσοδο (χωλ) και στους διαδρόμους η ανάγκη φωτισμού είναι μικρότερης σημασίας, λόγω του ότι σε αυτούς τους χώρους η παραμονή μας είναι περιορισμένης διάρκειας. Για αυτό και διαλέγουμε άμεσες πηγές φωτισμού όπως τα σποτ για θεατρικότητα και εντυπωσιασμό, αλλά και έμμεσες πηγές, όπως κρυφούς φωτισμούς και απλίκες τοίχου για μαλακό αποτέλεσμα.
2. Καθιστικό
Το “κέντρο” του σπιτιού μας πρέπει να είναι άρτια φωτισμένο και εδώ έχουν θέση τα πάντα! Χρειάζονται πηγές διάχυτου, έμμεσου και άμεσου φωτισμού για να αναδείξουμε τη διακόσμηση αλλά και για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Ανάλογα και με το στιλ που θα επιλέξουμε, χρησιμοποιούμε κρεμαστά φωτιστικά στο κέντρο του χώρου, απλίκες στους τοίχους, λάμπες σε γωνίες, σποτ που δίνουν έμφαση σε έργα τέχνης και αντικείμενα. Άλλωστε άλλος φωτισμός χρειάζεται σε μια γιορτή, άλλος για μια χαλαρή βραδιά με φίλους και άλλος να δούμε μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ…
3. Τραπεζαρία
Εδώ πρωταγωνιστής είναι το κρεμαστό φωτιστικό. Είναι απαραίτητο πάνω από το τραπέζι για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους. Η τελευταία τάση προστάζει το φωτιστικό να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, 75 με 80 cm από την επιφάνεια του τραπεζιού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως “φοράει” άμεσο φωτισμό που φωτίζει κατευθείαν την επιφάνεια του. Ακόμα όμως και τα φωτιστικά διάχυτου φωτισμού καλό είναι να κατεβαίνουν σχετικά πιο χαμηλά στην τραπεζαρία γιατί δείχνουν πιο όμορφα σε συνδυασμό με το τραπέζι.
4. Κουζίνα
Διαλέγουμε φωτιστικά διάχυτου φωτισμού για το ταβάνι που καλύπτουν τις ανάγκες όλου του χώρου. Δεν ξεχνάμε όμως πως χρειαζόμαστε και φως κάτω από τα ψηλά ντουλάπια για να εξυπηρετούνται οι εργασίες που γίνονται πάνω στον πάγκο. Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποτ, λάμπες φθορίου, αλλά και ταινίες LED, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε σύμφωνα με το ύφος της κάθε κουζίνας.
5. Κρεβατοκάμαρα
Σε όλα τα υπνοδωμάτια ο φωτισμός καλό είναι να έχει χαλαρή διάθεση, έτσι οι λάμπες έμμεσου φωτισμού είναι αυτές που προτιμάμε. Πολύ όμορφο αποτέλεσμα έχουν οι απλίκες και τα φωτιστικά δαπέδου, αλλά και ένας κρυφός φωτισμός που θα αναδείξει το σχήμα του δωματίου και θα μαλακώσει τις γραμμές του. Σαφέστατα και ένα κρεμαστό φωτιστικό χρειάζεται για περισσότερο φως όταν ντυνόμαστε αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλής έντασης.
Στα παιδικά υπνοδωμάτια που συνήθως περιλαμβάνουν και χώρο μελέτης καλό είναι να προσαρμόσουμε και κάποιο φωτιστικό γραφείου που να παράγει άμεσο φωτισμό και θα βοηθάει τα παιδιά να διαβάσουν.
6. Λουτρό
Εδώ καλό είναι να προτιμήσουμε πηγές διάχυτου φωτισμού που θα τοποθετηθούν δεξιά και αριστερά του καθρέπτη και θα μας βοηθήσουν να εξομαλύνουμε τις σκιές στο πρόσωπο. Έτσι οι άντρες θα ξυριζόνται άνετα, χωρίς ενοχλητικά κοψίματα και οι γυναίκες θα βάφεστε εύκολα, χωρίς να κάνετε υπερβολές που δεν σας κολακεύουν λόγω κακού φωτισμού. Αν το μπάνιο είναι μεγάλο είναι απαραίτητη και μια πηγή διάχυτου φωτισμού στο ταβάνι ή ένας κρυφός που θα παρέχει έμμεσο φωτισμό.
Ψυχρός φωτισμός
Σε όλα τα παραπάνω καλό είναι να προσθέσουμε ότι το φως χωρίζεται σε ψυχρό και θερμό και την ανάλογη “θερμοκρασία” χρησιμοποιούμε σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Το ψυχρό φως κάνει τους χώρους απόκοσμους, μυστηριακούς και δημιουργεί περίεργη διάθεση, συνήθως αρνητική. Παρόλα αυτά αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Θερμός φωτισμός
Το θερμό, που προτιμούμε συνήθως είναι φιλικό, αισιόδοξο και αναδυκνείει καλύτερα τα χρώματα.
Καταλαβαίνετε όμως πως σε κάποιους χώρους ίσως χρειάζονται και ψυχρά και θερμά φώτα. Και από την άλλη, όπως λέω πάντα, στη διακόσμηση, όλα εξαρτιούνται από το προσωπικό γούστο…

Για το τέλος θα σας δώσω μια συμβουλή… Επειδή ο φωτισμός είναι δύσκολο πράγμα, συνήθως χρειάζεται κάποιος ειδικός για να σας δώσει τα “φώτα” του. Αν σας είναι δύσκολο να προσλάβετε κάποιον διακοσμητή ή ακόμα καλύτερα κάποιον σύμβουλο φωτισμού, εμπιστευτείτε έναν ηλεκτρολόγο. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το φως και θα σας προτείνει λαμπτήρες που θα δώσουν όμορφο φωτισμό στο χώρο σας, αλλά θα είναι νέας τεχνολογίας, οικονομικής κατανάλωσης και οικολογικοί. Πλέον οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως καταργούνται (τους έχουμε από τον 19ο αιώνα, φτάνει….!) και θα αντικατασταθούν από λαμπτήρες καινούργιας τεχνολογίας. Ρωτήστε για τις λάμπες LED που είναι το μέλλον στο φωτισμό και πειραματιστείτε με τους ροοστάτες συνεχούς ρεύματος.

Ανακαλύψετε τη μαγεία του φωτός για να δημιουργήσετε χώρους μοναδικούς σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας!

© 2024 tlife.gr