Κιλίμια, φλοκάτες, μάλλινα, γούνινα και χνουδωτά χαλιά, μικρές μπουχάρες και διάδρομοι. Και έπειτα μοκέτες, μεγάλα και «κεντρικά» χαλιά και μονοχρωμία. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Ευτυχώς, μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το δίλημμα και να χωρέσεις τα πάντα στο σπίτι σου! Μπορεί κάποτε η ιδέα του… διπλού χαλιού να θεωρούταν taboo στη διακόσμηση, αλλά τα τελευταία χρόνια η τάση «χαλί πάνω σε χαλί» έχει επικρατήσει και αγκαλιαστεί από ολόσωμη την κοινότητα των interior designers!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από την πρακτική πλευρά του θέματος, μιας και με τη μέθοδο αυτή μπορείς να… μπαλώσεις ατέλειες όπως λεκέδες ή φθορές, υπάρχει και η αισθητική λειτουργικότητα, αφού τα πολλαπλά χαλιά σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα απίστευτο patchwork από διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Ταυτόχρονα, προσδίδουν ζεστασιά στο χώρο, τον κάνουν πολυεπίπεδο και «απογειώνουν» το layering!
Για να καταφέρεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως, θα πρέπει να δώσεις προσοχή στους συνδυασμούς τόσο των χρωμάτων, όσο και των διαφορετικών υφάνσεων. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που αν ακολουθήσεις θα έχεις την κατάλληλη επένδυση για κάθε χώρο του σπιτιού σου!
Δες τι χρειάζεται να κάνεις για να έχεις άψογο layering με χαλιά!
Τα μεγάλα, βασικά χαλιά του σπιτιού είναι σαν μέρος του δαπέδου και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Από την άλλη, τα μικρότερα χαλιά λειτουργούν σαν έργα τέχνης που σκοπός τους είναι να εντείνουν την αισθητική του χώρου. Δεν έχουν μονάχα πρακτική χρήση, αλλά μπορούν να δώσουν την κεντρική διακοσμητική κατεύθυνση του σπιτιού και να «δέσουν» μεταξύ τους τα υπόλοιπα αντικείμενα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα «κεντρικά» χαλιά είναι basic. Έχουν ουδέτερη απόχρωση, συνήθως είναι μονόχρωμα και γενικά δεν «φωνάζουν». Αντίθετα, τα χαλιά που θα χρησιμοποιήσεις από πάνω θα πρέπει να δώσουν νέα πνοή και ενέργεια στο δωμάτιο. Διάλεξε κάποιο με διαφορετική ύφανση ή πέλος και με περισσότερα χρώματα και σχέδια για να ξεχωρίζει ως μονάδα στο χώρο.
Απόφυγε τα χαλιά με πολύ ψηλό πέλος. Αν και τα δύο χαλιά, που το ένα θα τοποθετηθεί πάνω στο άλλο, είναι πολύ «χοντρά» τότε θα καταλήξεις να έχεις… βουναλάκια στο πάτωμα. Επειδή κάτι τέτοιο θα σε δυσκολέψει, φρόντισε να ταιριάζουν τα ύψη τους ή να αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και αντίθεση.
«Παίξε» με τα μεγέθη! Αν θέλεις να διαχωρίσεις το δωμάτιο, χρησιμοποίησε περισσότερα μικρά χαλιά που το ένα να πριμοδοτεί το άλλο και να δημιουργούν διαφορετική ατμόσφαιρα. Αντιθέτως, αν στόχος σου είναι να καλύψεις μεγάλη επιφάνεια του κεντρικού σου χαλιού, τότε θα πρέπει να «δουλέψεις» με ένα μεγάλο δευτερεύον που θα επικρατήσει πάνω στο βασικό σου.
Χρησιμοποίησε αντιολισθητικά υποστρώματα! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τα χαλιά που τραβιούνται συνεχώς και αλλάζουν θέση. Χρειάζεσαι έναν τρόπο να παραμείνουν σταθερά, ώστε να μην φαίνεται ο χώρος σου άτσαλος και ατακτοποίητος. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα pads (ειδικά, ώστε να μην χαλάνε οι υφάνσεις τους, από τη στιγμή που το ένα καλύπτει το άλλο), τα οποία θα κρατήσουν τα χαλιά σου ανέπαφα και το σπίτι σε τάξη.
Τεχνητό δέρμα, ψάθινη βάση και faux γούνα κάνουν το σαλόνι exotic.
Μπουχάρα πάνω σε μπουχάρα πάνω σε μπουχάρα και ο βιομηχανικός χώρος “απογειώνεται”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ