Το μεγάλο θέμα των ημερών, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η ανανέωση. Όπως και κάθε φθινόπωρο, που αποτελεί την κυριότερη μεταβατική περίοδο του χρόνου, η ανάγκη για ένα γενικότερο update στο χώρο (αλλά και στα ρούχα και τη διάθεσή μας!) είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και καθοδηγείται από τα νέα χειμωνιάτικα trends που κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους, αλλά και όλους τους κανόνες ανανέωσης που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τη διακόσμησή σου πιο cozy και θελκτική! Ιδιαίτερη… μνεία, όπως θα έχεις προσέξει, γίνεται το κομμάτι του υπνοδωματίου, μιας και το φθινόπωρο “αποζητά” τη χαλάρωση και το cocooning και το δωμάτιό σου είναι ο καλύτερος προορισμός για κάτι τέτοιο! Ωστόσο, πριν προβείς σε οποιαδήποτε στιλιστική και διακοσμητική αλλαγή στο χώρο, μάλλον επιβάλλεται να κάνεις και το απαραίτητο… ξεσκαρτάρισμα, αλλά κυρίως να επικεντρωθείς στην καθαριότητα!
Η γενική καθαριότητα του υπνοδωματίου, όμως, δεν μπορεί να αφορά μονάχα το τυπικό ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα και την αλλαγή σεντονιών (η οποία πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα), αλλά χρειάζεται να εμβαθύνεις σε περισσότερο ουσιαστικά πράγματα, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο! Βλέπεις, τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σου, όπως μπορεί να το κάνει ένα “βρώμικο” στρώμα! Μπορεί να μην έχεις δώσει ποτέ την πρέπουσα σημασία, αλλά το στρώμα σου συγκεντρώνει επάνω του, πέρα από την πολλή σκόνη και τις εκκρίσεις, όπως το σάλιο, ένα σωρό μικροοργανισμούς που μόνο επιβλαβείς μπορεί να είναι. Τα μικροσκοπικά ακάρεα που κυκλοφορούν στο στρώμα σου μπορούν να αγγίζουν σε ποσότητα ακόμη και μερικά… εκατομμύρια! Μπορεί να μην ήθελες ποτέ να έχεις αυτή την πληροφορία στο μυαλό σου, αλλά είναι απαραίτητο να το γνωρίζεις μιας και σε αυτά οφείλονται επιπτώσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα, αλλά ακόμη και δυσκολίες στην αναπνοή! Με δεδομένα τα παραπάνω, μάλλον είναι αναγκαίο να φροντίζεις για την καθαριότητα και την υγιεινή του στρώματός σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αυτό, σου ετοίμασα έναν γρήγορο οδηγό που θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις από το κρεβάτι σου όλους τους ανεπιθύμητους… επισκέπτες! Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις την πιο επιτυχημένη μέθοδο καθαρισμού του στρώματός σου!
Βήμα Πρώτο: Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εφόσον θα ξεκινήσεις το καθάρισμα του στρώματός σου, το τελευταίο που θέλεις είναι να το στρώσεις με σεντόνια και σκεπάσματα που δεν έχουν “απολυμανθεί” αντιστοίχως! Πριν ξεκινήσεις λοιπόν οτιδήποτε, ξέστρωσε το κρεβάτι και βάλε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, παπλωματοθήκες και ριχτάρια, ώστε να απαλλαγείς από ακάρεα που μπορεί να έχουν… ξεμείνει!
Βήμα Δεύτερο: Βάλε… ηλεκτρική
Εδώ θα χρειαστείς την ηλεκτρική σκούπα σου και μάλιστα σε δυνατή ένταση! Ειδικά αν διαθέτει ρύθμιση και κεφαλή για ταπετσαρίες, τότε αυτή είναι η κατάλληλη περίσταση για να τα χρησιμοποιήσεις. Ξέχνα σκουπάκια χειρός και αντίστοιχα “αδύναμα” μηχανήματα, καθώς δεν θα καταφέρουν να διεισδύσουν στο βάθος καθαριότητας που χρειάζεσαι. Σκούπισε πολύ καλά και διεξοδικά κάθε σπιθαμή του στρώματός σου και μην ξεχάσεις τις γωνίες, τα πλαϊνά και τα στριφώματα!
Βήμα Τρίτο: Καθάρισε τοπικά
Ρίξε μια συνολική ματιά στο στρώμα σου και εντόπισε τους επιμέρους λεκέδες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τοπικά. Για να τους καθαρίσεις ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αν, όμως, οι λεκέδες είναι ιδιαίτερα… επίμονοι, τότε μία αποτελεσματική λύση είναι να αναμείξεις δύο κουταλιές οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) με μία κουταλιά υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψεις τις λερωμένες επιφάνειες και έπειτα ένα στεγνό πανί για να απομακρύνεις τον αφρό και τα απομεινάρια.
Βήμα Τέταρτο: Κάλυψε με μαγειρική σόδα
Το “βαρύ πυροβολικό” για το καθάρισμα του στρώματος ακούει στο όνομα baking soda και πέρα από καθαριστικά λειτουργεί και… αποσμητικά! Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χειρισμό, αυτό το βήμα απαιτεί να καλύψεις όλη την επιφάνεια του στρώματος με μαγειρική σόδα και να την αφήσεις για τουλάχιστον μία ώρα. Ανάλογα με το πόσο καιρό έχεις να καθαρίσεις το κρεβάτι σου, η ώρα παραμονής της σόδας στο στρώμα μπορεί να ποικίλει και, αν το θεωρείς απαραίτητο, μπορείς να την αφήσεις έως και 24 ώρες! Plus: μπορείς να αναμείξεις τη σόδα με ένα από τα αγαπημένα σου αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα για maximum αποτέλεσμα φρεσκάδας.
Βήμα Πέμπτο: Σκούπισμα ξανά
Μία τελευταία χρήση της ηλεκτρικής σκούπας είναι απαραίτητη! Χρησιμοποίησε και πάλι την κεφαλή για υφάσματα και ταπετσαρίες για να τραβήξεις όλη τη μαγειρική σόδα που έχεις ρίξει στο στρώμα σου, εφόσον έχει επιτελέσει το ρόλο και το σκοπό της!
Σε αυτό το σημείο, το στρώμα σου είναι και πάλι πεντακάθαρο και μπορείς να απολαύσεις τη θαλπωρή του! Και μην ξεχνάς: περνάς στο κρεβάτι σου σχεδόν το 1/3 της ζωής σου, άρα χρειάζεται να του δώσεις και την ανάλογη προσοχή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ