Site icon TLIFE

Strawpocalypse: Αυτό το εντυπωσιακό installation είναι φτιαγμένο από πλαστικά καλαμάκια

168.000 καλαμάκια χρησιμοποιήθηκαν από τον Καναδό καλλιτέχνη και φωτογράφο Benjamin Von Wong για την δημιουργία ενός εκθαμβωτικού installation με σαφή οικολογικά μηνύματα! Η “θάλασσα” από καλαμάκια του Von Wong, όμως, δεν κατασκευάστηκε από ολοκαίνουρια, αγορασμένα πλαστικά καλαμάκια, αλλά συλλέχθηκαν από σακούλες σκουπιδιών και κάδους ανακύκλωσης, από καταστήματα εστίασης και πεζοδρόμια, μιας και πρόκειται για χρησιμοποιημένα και πεταμένα καλαμάκια! Μάλιστα, χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για την συγκομιδή τους από την βιετναμέζικη ΜΚΟ Zero Waste Saigon και έπειτα αρκετές εργατοώρες από τον καλλιτέχνη και τους εθελοντές που ανέλαβαν να στήσουν αυτό το εντυπωσιακό έργο!

Το #strawpocalypse, όπως αποκαλείται, έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό ενός πολυκαταστήματος στην πόλη Ho Chi Minh και η μορφή του θυμίζει τα πελώρια κύματα μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, ενώ στο βάθος του τεχνητού θόλου από καλαμάκια έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες LED μου μιμούνται το εκτυφλωτικό φως του ήλιου. Εκεί, επισκέπτες και περαστικοί μπορούν να εισέλθουν στους κόλπους του installation και να φωτογραφηθούν είτε από τον ίδιο τον φωτογράφο, είτε και μόνοι τους.

Για την ιστορία, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ένα καλαμάκι υπολογίζεται ότι θα επιπλέει στους ωκεανούς για περίπου 450 χρόνια, ενώ μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θεωρείται ότι θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι ψάρια. Λαμβάνοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία υπόψιν του, ο Von Wong αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την υπερβολική χρήση πλαστικών, φιλοτεχνώντας αυτό το έργο λέγοντας: “Το πρόβλημα των πλαστικών είτε δεν το βλέπουμε, είτε δεν τον σκεφτόμαστε, είτε είναι τόσο προφανές που γίνεται πλέον αόρατο. Θέλησα να χρησιμοποιήσω τις Τέχνες για να αντιμετωπίσω και τις δύο παραμέτρους, δηλαδή να δημιουργήσω κάτι όμορφο και μοναδικό, το οποίο προκύπτει από μια περιβαλλοντική τραγωδία”.

Παρ’ όλα αυτά, ως ένα έργο που αποτελείται από 168.000 πλαστικά καλαμάκια και άρα δεν ανακυκλώνεται, ούτε απορρίπτεται, ο Benjamin Von Wong ψάχνει ένα μόνιμο “σπίτι” για την δημιουργία του.

© 2024 tlife.gr