Site icon TLIFE

The Other Place: Μια iconic δημιουργία με έμπνευση από τα έργα του Escher

Ακόμα κι αν δεν έχεις μεγάλη επαφή με τον κόσμο της τέχνης (ή με την ιστορία της) και δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο M.C. Escher, δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχεις θαυμάσει κατά καιρούς τα έργα του εικαστικού σε διάφορες απεικονίσεις τους. Γι’ αυτό και ρίχνοντας μια ματιά στον ονειρικό ξενώνα The Other Place που άνοιξε τις πόρτες του στην Γκουιλίν της Κίνας, θα αναγνωρίσεις τις βαθιές επιρροές που έχει υποστεί στον σχεδιασμό του από τα εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη! Σκάλες που μοιάζουν να επεκτείνονται στο διηνεκές, χώροι και τοίχοι που θυμίζουν λαβύρινθους και οπτικές ψευδαισθήσεις που καταφέρνουν να ξεγελάσουν τους επισκέπτες είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δωμάτια Dream και Maze τα οποία σχεδίασε το Studio 10!

Στόχος του σχεδιαστικού studio ήταν να προχωρήσει στην ανακαίνιση του χώρου, ώστε να λάβει μια σχεδόν απόκοσμη όψη και να αντικατοπτρίζει την φύση του ξενώνα ως ενός “κρησφύγετου μακριά από τον θορυβώδη κόσμο”. Άλλωστε, αυτό ζητήθηκε στην ομάδα από τον ιδιοκτήτη του καταλύματος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, χρειάστηκε να βρεθεί και ένας δημιουργικός τρόπος αξιοποίησης της πανύψηλης δομής, ύψους επτά μέτρων! “Αφού επισκεφτήκαμε το κτίριο πρώτη φορά, όταν ήταν ακόμη ένα ημιτελές τσιμεντένιο δωμάτιο, αντιληφθήκαμε την ευκαιρία που μας δινόταν να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό υπό την έννοια του χώρου, αφού αυτός ήταν τόσο ασυνήθιστα ψηλός και θύμιζε ναό. Και τότε άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες -ασαφείς ακόμη- σκέψεις” λέει η ομάδα του Studio 10.

Με έμπνευση, λοιπόν, από την δουλειά του Ολλανδού εικαστικού, που ήθελε να ενσωματώνει στα έργα του την ψευδαίσθηση του απείρου, η σχεδιαστική ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει έναν “μυστηριώδη, άπειρο και ανέφικτο χώρο”, χρησιμοποιώντας τόσο δισδιάστατα, όσο και τρισδιάστατα στοιχεία για να παράγει μια σειρά από ψευδαισθήσεις. “Η πρόκληση ήταν να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των πρακτικών και λειτουργικών αναγκών ενός ξενοδοχειακού δωματίου και του χωρικού εφέ που θέλαμε να επιτύχουμε” επισημαίνει η ομάδα.

Και στους δύο τύπους δωματίων, οι θολωτές πόρτες που μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά, οι σκάλες που φαίνεται να μην επηρεάζονται από την βαρύτητα, αλλά και να κατευθύνονται συνεχώς στο ίδιο σημείο σαν σε αιώνια λούπα, αλλά και οι χώροι που σχηματίζουν δαιδαλώδεις λαβύρινθους, καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με την μινιμαλιστική απλότητά τους, παρά τον extravagant χαρακτήρα τους.

                                                                                  Relativity, του M.C. Escher

Με σχεδόν πανομοιότυπη σχεδιαστική δομή, τα δωμάτια διαφέρουν ως προς την χρωματική παλέτα τους. Το Dream με την dusty pink επένδυσή του αποκτά μια φρέσκια και χαλαρωτική χροιά, ενώ ως η απόχρωση που έχει ταυτιστεί με τα ζαχαρωτά, δημιούργησε στους σχεδιαστές τον συνειρμό για τα “όνειρα γλυκά” (sweet dreams), απ’ όπου προέκυψε και η ονομασία του χώρου. Το δωμάτιο Maze περιλαμβάνει αποχρώσεις του πράσινου και του χρυσού, με στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση ενός “παραμυθένιου” δάσους που οδηγεί στο άγνωστο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ομάδα, και οι δύο χρωματικές επιλογές είχαν σκοπό να φέρουν στην επιφάνεια την ιδέα της ουτοπίας και της εναλλακτικής πραγματικότητας.

© 2025 tlife.gr