Δύο χρόνια απαιτήθηκαν για την ολοκληρωμένη και προσεκτική αποκατάσταση του εμβληματικού παριζιάνικου διαμερίσματος, που “στέγασε” τον κορυφαίο Ελβετό αρχιτέκτονα και “πατέρα” του μοντερνισμού, Le Corbusier. Το σπίτι στο οποίο έζησε ο ίδιος με την σύζυγό του, Yvonne Gallis, από το 1934 έως το τέλος της ζωής του το 1965, και που σχεδίασε σε συνεργασία με τον ξάδερφό του, Pierre Jeanneret, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό! Ως μέρος του κτιρίου Molitor, ενός χαρακτηριστικού έργου του διάσημου αρχιτέκτονα, το studio-apartment καταλαμβάνει τους δύο τελευταίους ορόφους της πολυκατοικίας, η οποία μάλιστα συμπεριλήφθηκε το 2016 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς μαζί με άλλα 16 έργα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τόσο το κτίριο, όσο και το ίδιο το διαμέρισμα που ο Le Corbusier (κατά κόσμον Charles-Édouard Jeanneret) χρησιμοποιούσε και ως στούντιο ζωγραφικής, σχεδιάστηκαν μεταξύ του 1931 και του 1934. Όταν ζητήθηκε από τον ίδιο και τον συνεργάτη του, Pierre Jeanneret, η δημιουργία ενός κτιρίου που θα στέγαζε περίπου 15 διαμερίσματα για πώληση ή ενοικίαση, εκείνοι σχεδίασαν μια δομή που αποτελείται από δύο ή τρία διαμερίσματα ανά όροφο. Έτσι, το τελικό σχέδιο διαμορφώθηκε ως εξής: τρεις οικιστικές μονάδες σε καθένα από τους δύο πρώτους ορόφους, όπως και στο τέταρτο και πέμπτο επίπεδο, και δύο σπίτια στον τρίτο και τον πέμπτο όροφο. Έπειτα, ο Le Corbusier ζήτησε να του παραχωρηθούν οι δύο τελευταίοι όροφοι για προσωπική χρήση, γεγονός που του έδωσε την ελευθερία να σχεδιάσει τον έβδομο και όγδοο όροφο του κτιρίου, καθώς και την ταράτσα, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό όραμά του!
Πολλά είναι τα ιστορικά στοιχεία που συσσωρεύονται σε αυτή την εμβληματική πολυκατοικία του Le Corbusier, όπως συμβαίνει και στο σύνολο του έργου του, ωστόσο ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η γυάλινη πρόσοψή της. Το γεγονός πως δεν υπήρχε καμία οικοδομή απέναντί της, έδωσε την δυνατότητα στον αρχιτέκτονα να δημιουργήσει μία εμπρόσθια όψη γεμάτη παράθυρα, αποτελώντας έτσι την πρώτη στα αρχιτεκτονικά χρονικά οικιστική δομή που φτιάχτηκε με γυαλί!
Όσο για τον εσωτερικό σχεδιασμό του διαμερίσματος, ο Le Corbusier εμπιστεύθηκε την interior designer, Charlotte Perriand, η οποία εργαζόταν στο γραφείο του. Εκείνη, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των επίπλων και την διαμόρφωση των χώρων. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του σπιτιού, πέρα από την ιδιαίτερη ταξινόμηση των χώρων που οφείλεται στον ίδιο τον δημιουργό, είναι το εκκεντρικό κρεβάτι που σχεδίασε η interior designer. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ασυνήθιστο ύψος του, το οποίο εξυπηρετούσε την επιθυμία του Le Corbusier να έχει άμεση οπτική επαφή με την θέα, όταν ήταν ξαπλωμένος! Τέλος, το έπιπλο που επιμελήθηκε ο ίδιος ήταν η ξύλινη τραπεζαρία με την μαρμάρινη επιφάνεια.
Το iconic διαμέρισμα αποκαλύφθηκε από τον οργανισμό Fondation Le Corbusier στις αρχές του έτους για την επέτειο των 50 χρόνων του και αναστηλώθηκε από το studio του Γάλλου αρχιτέκτονα François Chatillon με σεμνότητα και σεβασμό στην αρχική όψη που οραματίστηκε και δημιούργησε ο κορυφαίος Le Corbusier!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ