Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένας αρχιτέκτονας ξεκινά να σχεδιάσει και να δημιουργήσει το δικό του σπίτι, βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για πειραματισμούς και πρωτοποριακές επιλογές. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός πως όταν ο Ουκρανός αρχιτέκτονας, Sergey Makhno, αποφάσισε να φτιάξει την προσωπική κατοικία του, έκανε ακριβώς αυτό: πειραματίστηκε με διάφορα αισθητικά ρεύματα, χωρίς φόβο, ενώ ταυτόχρονα ενσωμάτωσε στο interior design αρκετά από τα δικά του έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία! Το αποτέλεσμα είναι το υπερπολυτελές Wabi Sabi Apartment που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, δηλαδή τα παραδοσιακά στοιχεία της Ουκρανίας με την περιρρέουσα “αύρα” της Ιαπωνίας -ένας συνδυασμός εκρηκτικός και παράλληλα άκρως γήινος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το διώροφο σπίτι παρουσιάζει ένα εξαιρετικά προσεγμένο σχεδιασμό στο εσωτερικό του, ο οποίος έρχεται σε πλήρη “πολιτισμική” αντίθεση με τον urban χαρακτήρα της πόλης που απλώνεται γύρω του! Στηριγμένο στο αισθητικό ρεύμα του Wabi Sabi, μιας ιαπωνικής “σχολής” που προβάλλει την ουδέτερη ζωτικότητα και βιωσιμότητα του χώρου ως κυριότερη αξία μιας κατοικίας, το διαμέρισμα κυριαρχείται από φυσικά υλικά, όπως ο πηλός, το ξύλο, το ύφασμα και το χαρτί. Συγκεκριμένα, το πήλινο φινίρισμα που έχει επενδύσει τους τοίχος αποτελεί μία παραδοσιακή ουκρανική τεχνική, ενώ το ξύλο που έχει τοποθετηθεί στα δάπεδα και τις οροφές παραπέμπει στην ιαπωνική λιτότητα. Και όμως, παρά τον “ακατέργαστο” χαρακτήρα που εκπέμπει αυτή η εντυπωσιακή κατοικία, στην πραγματικότητα είναι διάσπαρτη με contemporary αναφορές, αλλά και σύγχρονες προσθήκες άνεσης, κατάλληλες για το lifestyle του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του!
Πίσω από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του σπιτιού “κρύβεται” το πολύ ιδιαίτερο concept του συνδυασμού και συμβολισμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, τα οποία ο Makhno θέλησε να ενσωματώσει στο χώρο. Κάπως έτσι, ο πηλός των τοίχων συμβολίζει τη γη, η φωτιά και το νερό αντικατοπτρίζουν από διάφορα έργα τέχνης, ενώ ο αέρας βρίσκει την ιδανική έκφρασή του μέσα από τον open plan σχεδιασμό του interior!
Αδιαμφισβήτητα, η βάση του σχεδιασμού παραμένει άκρως μινιμαλιστική, μιας και ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί δύο αισθητικά ρεύματα που στηρίζουν το υπόβαθρό τους στην αφαιρετικότητα. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική εικόνα έχει διανθιστεί με έναν ήπιο μαξιμαλισμό, χάρη στα πολλά διαφορετικά στοιχεία που εντάσσονται στη διακόσμηση, με τα πολλαπλά έργα τέχνης να διανθίζουν την κατά τα άλλα moody και ατμοσφαιρική χρωματική παλέτα, τα αρχιτεκτονικής υφής φωτιστικά του σχεδιαστή να δίνουν έναν περισσότερο contemporary χαρακτήρα, αλλά και τη “φορτωμένη” φύση να αποτυπώνεται με… γκροτέσκο τρόπο στους κρεμαστούς τοίχους και τα μπονζάι δέντρα!
Μέσα στα συνολικά 175 τ.μ. του, το διαμέρισμα καταφέρνει να “αγκαλιάσει” το Wabi Sabi και την τελειοποίηση της… ακαταστασίας, ενώ την ίδια στιγμή “γιορτάζει” τα φυσικά υλικά και τις παραδοσιακές τεχνικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ