Site icon TLIFE

Zaha Hadid: Αφιέρωμα στην πιο εμβληματική γυναίκα αρχιτέκτονα του κόσμου!

Κάπως πρόωρα, μόλις στα 65 της χρόνια, απεβίωσε η εμβληματική ιρακινο-βρετανή αρχιτέκτονας Zaha Hadid, από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο έργο αλλά και πολλά εν εξελίξει projects. Είναι δύσκολο βεβαίως με ένα μόνο άρθρο να μιλήσει κανείς για τα δεκάδες έργα που την καθιέρωσαν σε όλον τον πλανήτη αναδεικνύοντάς την ως την πιο εμβληματική γυναίκα αρχιτέκτονα των τελευταίων δεκαετιών.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι είναι η μόνη γυναίκα αρχιτέκτονας που έχει λάβει το βραβείο Pritzker (κάτι δηλαδή σαν το Νόμπελ στην αρχιτεκτονική) το 2004 αλλά και η πρώτη και μόνη γυναίκα στα 180 χρόνια λειτουργίας του Royal Institute of British Architects που παρέλαβε το Royal Gold Medal!

Η Χαντίντ γεννήθηκε το 1950 στη Βαγδάτη και προτού μετακομίσει στο Λονδίνο το 1972 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική είχε φοιτήσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βυρηττού στο τμήμα των Μαθηματικών. Το 1977 αποφοιτώντας από την αρχιτεκτονική έγινε συνεργάτης των μεγάλων Rem Koolhaas και Elia Zenghelis που υπήρξαν και καθηγητές της. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύει το δικό της γραφείο, το Zaha Hadid Architects, που ανέλαβε και έφερε σε πέρας μερικά από τα καλύτερα δημιουργήματα της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.


Το 1993 και ενώ ήδη έχει δημιουργήσει αρκετά κτίρια που ξεχώριζαν, τραβάει τα φώτα πάνω της με την κατασκευή του πυροσβεστικού σταθμού Vitra Fire Station στην Weil Am Rhein, στη Γερμανία. Αμέσως ξεχώρισε για τις ιδιαίτερες φόρμες που χρησιμοποιούσε στα κτίρια και φάνηκε ότι η καριέρα της θα απογειωνόταν. Παρακάτω ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ή αμφιλεγόμενα ή και χαρακτηριστικά έργα της Χαντίντ που την καθιέρωσαν ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτήν αλλά και για να πάρεις μια γεύση από την επιρροή της στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, τόσο που να την αποκαλούν “η κυρία με τις καμπύλες”!


Bridge Pavilion, Σαραγόσα, Ισπανία (2008)

Όπερα GUANGZHOY, Κίνα (2010)

MAXXI_National Museum of the XXI Century Arts, Ρώμη (2010)

Μουσείο Riverside museum, Γλασκώβη (2011)

Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, Λονδίνο (2012)

Πολιτιστικό Κέντρο Heydar Aliyev, Μπακού, Αζερμπαϊτζάν (2012)

Αυτό το έργο τράβηξε τα φώτα όχι μόνο για το μοναδικό σχήμα του που θυμίζει κύμα ούτε για το ότι πήρε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής όσο γιατί η Χαντίντ κατηγορήθηκε ότι εκτόπισε δεκάδες οικογένειες για τη δημιουργία του.

Messner Mountain Museum Corones, Mount Kronplatz, Τυρόλο, ΙΤΑΛΙΑ (2015)

Μουσείο πάνω στις Άλπεις; Μόνο η Χαντίντ θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας!

Τα έργα που αφήνει ημιτελή
Δεν είναι ένα και δύο τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη υπό την εποπτεία και το σχεδιασμό της Χαντίντ. Ένα από αυτά μάλιστα είναι η ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία. Κάποια όμως τράβηξαν ιδιαίτερη δημοσιότητα μάλλον για αρνητικούς λόγους. Η Χαντίντ όμως ήταν συνηθισμένη να δέχεται πόλεμο. Ένα από τα αμφιλεγόμενα έργα της που θα παραδοθεί είναι και το στάδιο που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA το 2022 στο Κατάρ. Η Χαντίντ κατηγορήθηκε ότι δεκάδες εργάτες πέθαναν κατά την εκτέλεση του έργου, κάτι για το οποίο ίσως δεν φέρει ευθύνη παρά μόνο για το σχεδιαστικό κομμάτι.

Στα φιλόδοξα σχέδια που της είχαν ανατεθεί ήταν και ο σχεδιασμός της οροφής του Terminal One στο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου που μετά την ολοκλήρωσή του θα θεωρείται ένα από σύγχρονα θαύματα του κόσμου και το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα μικρό αφιέρωμα στα έργα της Χαντίντ.

About Zaha Hadid from 1000 Museum on Vimeo.

© 2024 tlife.gr