Ας συμφωνήσουμε από την αρχή σε δύο πράγματα. Οι μπανάνες κάνουν καλό και ο ρατσισμός όχι. Για λόγους που δεν χρειάζεται να σου υπεραναλύσω. Αν και ξέρεις, αγαπημένε αναγνώστη του editor’s blog, ότι μπορώ εύκολα να το κάνω. Δεν είναι τυχαίο που τα αγαπημένα σου Minions δίνουν μάχη για μία μπανάνα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παίρνω σαν δεδομένο λοιπόν ότι το κίτρινο φρουτάκι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και αν είσαι από αυτούς που δεν τις αγαπάς -παρά μόνο αν φοράνε πιτζάμες και παίζουν στην tv- θα σου πω και το άλλο που διάβασα πρόσφατα, ανάμεσα σε χιλιάδες google results:
«Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο ενοχοποιημένα φρούτα, παρεξηγημένα και παραμελημένα από τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή που προσέχουν το βάρος τους. Ο λόγος είναι η λανθασμένη εντύπωση πως η μπανάνα παχαίνει λόγω των υποτιθέμενων πολλών της θερμίδων.» Σαν να λέμε οι μπανάνες είναι θύμα παρεξήγησης!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τουλάχιστον ήταν, γιατί εδώ και λίγες μέρες έχουν καταφέρει να γίνουν το πιο δυνατό μήνυμα κατά του ρατσισμού. #weareallmonkeys, #saynotoracism και τέτοια. Τα έχεις δει να παίζουν στα social media κάτω από φωτογραφίες με το συγκεκριμένο φρούτο.
Ξέρεις όμως πως ξεκίνησε όλο αυτό; Από μία μπανάνα που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και μισούσε το ρατσισμό! Και θα σου πω την ιστορία της…
Η συγκεκριμένη μπανάνα έπεσε στον αγωνιστικό χώρο του «Μαδριγάλ» , την Κυριακή 27 Απριλίου. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Βιγιαρρεάλ με την Μπαρσελόνα. Οι δύο ισπανικές ομάδες έπαιζαν για την 35η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν -τα έψαξα, μην φανταστείς ότι τα ξέρω- όταν ένας οπαδός της πρώτης είχε την «πανέξυπνη» ιδέα να πετάξει σε ένα παίκτη μια μπανάνα. Και συγκεκριμένα τον Dani Alves.
Η αντίδραση του Βραζιλιάνου αμυντικού της Μπαρτσελόνα ήταν απρόσμενη! Σήκωσε την μπανάνα από το χορτάρι και την έφαγε.
Φυσικά, το περιστατικό πήρε γρήγορα διαστάσεις καθώς πολλοί ακόμα ποδοσφαιριστές-και όχι μόνο-θέλησαν να συμπαρασταθούν στον Alves στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού. Τι έκαναν; Δημοσίευσαν φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης στις οποίες έτρωγαν μια μπανάνα.
Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος οπαδός εντοπίστηκε και συνελήφθη και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος με κατηγορίες για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
«Δεν ξέρω ποιος την πέταξε, αλλά τον ευχαριστώ. Το ποτάσιο που περιέχει μου έδωσε δύναμη να κάνω δυο ακόμα κούρσες, η μία εκ των οποίων οδήγησε σε γκολ», ήταν η απάντηση του 31χρονου άσου μετά το τέλος του παιχνιδιού.
Από τους πρώτους που έδειξαν την συμπαράστασή τους ήταν ο συμπαίκτης του, Neymar που πόζαρε στον λογαριασμό του στο instgram με τον γιο του.
Ακολούθησαν ο Mario Balotelli, ο Sergio Aguero, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi, το top model Adriana Lima και πολλοί ακόμα όπως θα διαπιστώσεις βάζοντας τα συγκεκριμένα hashtags στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Το κύμα συμπαράστασης φυσικά εξέπληξε και τον ίδιο τον Alves ο οποίος εξήγησε πως η αντίδρασή του δεν ήταν προσχεδιασμένη ή σκόπιμη για να γίνει ντόρος καθώς δεν περίμενε ποτέ ότι θα συμβεί αυτό στο γήπεδο. «Μια αρνητική συμπεριφορά πρέπει να συναντά μια θετική. Αυτό κάνει τη διαφορά από το να προσπαθείς να την πολεμήσεις με άλλο τρόπο», σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας. Εκεί που υποστηρίζεις την ομάδα σου και μπορείς να πας με τα παιδιά σου, την οικογένεια και τους φίλους σου για να μοιραστείς τη στιγμή. Πράξεις βίας δεν πρέπει να υφίστανται. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», είπε ο Alves.
Και πόσο πολύ συμφωνώ τέλος πάντων! Είμαι άσχετη από τα αθλητικά οπότε θα σου μιλήσω άσχετα από αυτά. Σαν άνθρωπος που έχω βιώσει το ρατσισμό. Σαν άνθρωπος που ξενέρωσε από αυτόν τον τυπάκο που θεώρησε μαγκιά να κοροϊδέψει έναν άλλο άνθρωπο εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Βιώνουμε όλοι καθημερινά ανάλογα περιστατικά στη ζωή μας. Κάποιες φορές κλείνουμε τα μάτια είτε από φόβο είτε γιατί νομίζουμε δεν μας αφορά. Κάποιες φορές απλά δεν τα βλέπουμε γιατί δεν δίνουμε σε περιστατικά την διάσταση που τους πρέπει.
Όπως και να έχει, χωρίς να κάνω πολιτική –αν και είναι πολύ της μόδας να το κάνεις αυτό και να γίνεσαι μάλιστα και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος- και χωρίς καμία διάθεση να είμαι Δον Κιχώτης θα σου πω απλά πες «ΟΧΙ». Βγάλε από τη ζωή σου στενόμυαλους και τραμπούκους που συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο και καταδίκασε ανάλογες συμπεριφορές όπου και όποτε μπορείς.
Δεν είναι λάθος να είσαι διαφορετικός, το λάθος είναι να μην σέβεσαι αυτή την διαφορετικότητα του άλλου. Αν συνειδητοποιήσεις ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι περισσότερο κοινωνική και όχι οικονομική τότε ίσως την δεις κι εσύ αλλιώς. Τότε ίσως καταλάβεις γιατί είχα την ανάγκη να σου πω αυτή την ιστορία. Τότε ίσως καταλάβεις την ιστορία αυτής της μπανάνας που κατάφερε να γίνει το πιο δυνατό μήνυμα κατά του ρατσισμού.
P. S. Ψάξε στο YouTube το «Imagine» του John Lennon. Αυτό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ