Ο Αντώνης, 16 χρόνων, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα του όταν ήταν έξι και μάλιστα με την αδιαφορία και άρα συνενοχή της μητέρας του.
Σήμερα, με την βοήθεια ειδικών κατάφερε να πάει στην αίθουσα δικαστηρίου και να δικαιωθεί απέναντι στον βασανιστή πατέρα του.
Η Κατερίνα, βρέθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού, όταν ήταν 3 ετών, ύστερα από κακοποίηση της μητέρας της, καθώς έτρωγε περιττώματα ζώων. Η Κατερίνα σήμερα πηγαίνει στο σχολείο και έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα.
Πρόκειται για παιδιά που δεν απόλαυσαν τον σεβασμό, βίωσαν και βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της βίας, της απόρριψης, του εξευτελισμού και τα θυμόμαστε σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενώνα SOS – Ελίζα για το 2010, 28.000 ελληνόπουλα, έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ 7.500 από αυτά, που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα, είναι κάτω των 5 ετών.
Ποσοστό 8% των παιδιών από το ξυλοκόπημα γονέων και συγγενών μένουν ανάπηρα και περίπου το 6% των κακοποιημένων παιδιών υποκύπτουν τελικά στα βαριά τραύματά τους. Τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν ψυχολογικά ούτε ως ενήλικες.
O Ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ, είναι ο πρώτος που δημιουργήθηκε το 2009 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με το Σωματείο Ελίζα, Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
Λειτουργεί για τη φροντίδα κακοποιημένων παιδιών ηλικιών 0-5 ετών και φιλοξενεί από 8 έως 10 νήπια για χρονικό διάστημα έως 18 μήνες. Σκοπός του είναι η προστασία του παιδιού, η προσφορά ενός σταθερού πλαισίου διαμονής και η θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια, ώστε να αμβλυνθούν οι παράγοντες επικινδυνότητας.
Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του Χαμόγελου του Παιδιού, Χριστίνα Δέδε.
Πρόκειται για ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικα.
Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, άτομα που δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση σε καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη.
Επιπλέον, οι άνθρωποι, που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.
Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056, που λειτουργεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώθηκε για 711 παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ