Site icon TLIFE

Bradley White Dale στο TLIFE για τη μάχη με τα ναρκωτικά και το restart που έχει κάνει στη ζωή του

Τον Bradley White-Dale τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2016 όταν πήρε μέρος στο X-Factor και μαζί με τον Παναγιώτη Πάλλη με τον οποίο έγινε καλλιτεχνικό ντουέτο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό κατακτώντας την τρίτη θέση.

Το δίδυμο των “Stereo Soul” έδειχνε πως θα έχει μια μακρόχρονη πορεία όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο όμορφα για τους δυο καλλιτέχνες αφού τα θέλω τους ήταν διαφορετικά και κάποιες ευκαιρίες για solo καριέρα που παρουσιάστηκαν στον Bradley δεν βρήκαν σύμφωνο τον Παναγιώτη. Οι δρόμοι τους χώρισαν με τον Bradley να δίνει τη δική του μάχη απέναντι στα ναρκωτικά από τα οποία έχει πλέον καταφέρει να απεξαρτηθεί.

Στη συνάντησή μας, ο Bradley θυμήθηκε τα παιδικά χρόνια στη Βρετανία, το πρώτο διάστημα που ήρθε στην Ελλάδα, τη σκοτεινή περίοδο που ήταν βυθισμένος στον κόσμο των ναρκωτικών ενώ μας αποκάλυψε και τα καλλιτεχνικά του σχέδια που είναι πολλά.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για τη ζωή σου στην Αγγλία.

Γεννήθηκα στη Βρετανία. Μεγάλωσα σε μια πόλη κοντά στο Essex, είναι κοντά στη θάλασσα, μια ώρα περίπου έξω από το Λονδίνο. Πέρασα εκεί τα 25 πρώτα χρόνια της ζωή μου, οι αναμνήσεις που έχω είναι πολύ όμορφες. Εκεί πήγα σχολείο, εκεί σπούδασα. Έχω κάνει σπουδές Γλωσσολογίας.

Και η μουσική πως προέκυψε;

Η επαφή μου με τη μουσική άρχισε όταν ήμουν παιδάκι. Ήμουν παππαδάκι στην εκκλησία και στην χορωδία της εκκλησίας. Μάλιστα κάποια στιγμή κάναμε και μια περιοδεία και πήγαμε σε αρκετές χώρες. Ήμουν 10 χρονών όταν ήρθαμε στην Ελλάδα και κάναμε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Έχω πολύ δυνατές εικόνες από εκείνο το ταξίδι. Θυμάμαι ότι ήθελα να μάθω μια λέξη στα ελληνικά. Ρώτησα τότε πως είναι το “ευχαριστώ” και όταν μου είπαν σκέφτηκα ότι είναι πολύ δύσκολο και δεν θα καταφέρω ποτέ να το πω. Δε φανταζόμουν ότι κάποια χρόνια μετά θα ήμουν στην Ελλάδα και θα μίλαγα τη γλώσσα κανονικά.

Πώς πήρες την απόφαση να έρθεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Πήρα αυτή την απόφαση πριν 8 χρόνια. Είδα τυχαία μια αγγελία για δουλειά πάνω στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών. Εκείνο το διάστημα βρισκόμουν στη Σιγκαπούρη. Είχα ζήσει ήδη έξι μήνες εκεί, τους οποίους κάθε βράδυ έδινα και από ένα live. Παρότι μου άρεσε αυτό, ένιωθα ότι χρειαζόμουν ξεκούραση. Έχοντας σπουδάσει γλώσσα και φιλολογία στο πανεπιστήμιο αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα και να δοκιμάσω κάτι άλλο. Βρήκα αυτή την αγγελία και επειδή μου άρεσε η Ελλάδα, είπα να το δοκιμάσω. Ήταν για έξι μήνες. Έκανα πολύ καλούς φίλους, γνώρισα πολύ καλούς ανθρώπους, ταξίδεψα στην Ελλάδα και μετά το πέρας των έξι μηνών αποφάσισα ότι θέλω να μείνω εδώ. Ερωτεύτηκα την Ελλάδα.

Δε σου λείπει η χώρα σου, οι γονείς σου;

Εννοείται πως μου λείπουν και η χώρα μου και η οικογένειά μου. Εκεί μεγάλωσα. Στην Ελλάδα όμως έχω βρει μια δεύτερη οικογένεια.

Όταν ήρθες στην Ελλάδα, πριν πας στο X-Factor, είχες ασχοληθεί με τη μουσική;

Ναι. Είχα γνωρίσει κάποιους μουσικούς και κάναμε διάφορα live σε μαγαζιά της Αθήνας.

Και το X-Factor πώς προέκυψε;

Ήταν το 2016 σε μια περίοδο που δεν είχα ούτε δουλειά ούτε σπίτι. Έμενα στο σπίτι ενός φίλου μου και κοιμόμουν στον καναπέ του. Σκεφτόμουν ότι ίσως έπρεπε να επιστρέψω στην Αγγλία γιατί δε μπορούσα να βρω δουλειά αλλά δεν ήθελα να αφήσω την Ελλάδα. Κάποια στιγμή είδα το trailer για τις audition του X-Factor και είπα να το δοκιμάσω. Είχα περάσει από αντίστοιχη audition και στην Αγγλία αλλά τότε δεν τα είχα καταφέρει.

Εσύ δήλωσες συμμετοχή ως solo καλλιτέχνης αλλά στην πορεία βρέθηκες να συνεργάζεσαι ως ντουέτο με τον Παναγιώτη Πάλλη. Πώς σου φάνηκε όταν σας το πρωτοανακοίνωσαν;

Πράγματι πήγα ως solo artist. Τελικά μας βάλανε μαζί γιατί νομίζω πως θέλανε να κρατήσουν και τους δυο και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος. Ο συνδυασμός των φωνών μας και η εικόνα του ενός δίπλα στον άλλο τους φάνηκε ωραίος. Στην αρχή ήταν περίεργο αλλά στην πορεία γίναμε σαν αδέρφια. Έχουμε περάσει πολλά μαζί. Ήμασταν μαζί για 2.5 χρόνια. Ο Παναγιώτης μου έμαθε πολλά πράγματα και για τον τρόπο που λειτουργούν πολλά πράγματα στην Ελλάδα αλλά και για την γλώσσα.

Τελικά όμως αυτή η συνεργασία έφτασε στο τέλος μετά από 2,5 χρόνια.

Ναι υπήρξαν διάφοροι λόγοι που οδήγησαν στον χωρισμό μας. Είχε ήδη τελειώσει το συμβόλαιό μας και τότε ήρθαν κάποιες ευκαιρίες για εμένα. Ήθελα να γράψω τα δικά μου τραγούδια, να κυκλοφορήσω τον δικό μου δίσκο, να δοκιμάσω ένα άλλο είδος μουσικής. Υπήρξαν άνθρωποι που ήθελαν να δουλέψουν μαζί μου μόνο. Μιλήσαμε και τελικά αποφασίσαμε να τραβήξουμε χωριστούς δρόμους. Μετά πικράθηκα γιατί μαλώσαμε κάποια στιγμή και μετά τον είδα στην τηλεόραση  με ένα άλλο παιδί να ανακοινώνει πως είναι οι νέοι Stereo Soul – τότε δεν είχαμε αποφασίσει ακόμη ότι δεν θα συνεχίσουμε μαζί – και σοκαρίστηκα. Δε μου είχε πει τίποτα πριν. Εξεπλάγην όταν το είδα αυτό. Αργότερα όμως μιλήσαμε και τα βρήκαμε, είπαμε να κρατήσουμε μόνο τα καλά της συνεργασίας μας, να αφήσουμε όλα τα άλλα πίσω και ο καθένας να προχωρήσει τη δουλειά του όπως νομίζει.

Σήμερα έχετε επαφή;

Έχουμε πολύ καιρό να μιλήσουμε. Δεν ξέρω που βρίσκεται αλλά θα ήθελα να τον δω κάποια στιγμή. Όταν έχεις περάσει τόσο μοναδικές εμπειρίες με κάποιον είναι περίεργο μετά να τον χάνεις τελείως από τη ζωή σου.

Έχεις μιλήσει ανοιχτά και για την περιπέτειά σου με τα ναρκωτικά

Ήμουν εθισμένος πράγματι στα ναρκωτικά. Στην αρχή ήταν κάτι που έκανα για χαρά. Δεν υπήρχε κάποιος ψυχολογικός λόγος ή κάτι άλλο. Σιγά σιγά το έκανα όλο και πιο συχνά. Μετά έρχεται η φάση που κάνεις χρήση μόνος στο σπίτι. Κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά. Έπρεπε να τα πάρω κάθε μέρα για να αισθάνομαι καλά. Είχα χάσει τον εαυτό μου. Ήμουν έτοιμος να βουλιάξω. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι αν θέλω να κάνω καριέρα, αν θέλω να έχω ζωή, να είμαι χαρούμενος, να έχω φίλους, σχέση, θα πρέπει να σταματήσω.

Ήταν κάτι που κατάλαβες μόνος σου ή σου το έλεγαν οι άλλοι;

Στην αρχή μου το λέγανε πολλοί. Αλλά όταν κάποιος είναι μέσα σε αυτό δεν τον νοιάζει τι λένε οι άλλοι. Νομίζεις ότι ξέρεις και ότι έχεις τον έλεγχο. Νόμιζα ότι ένιωθα καλά με τα ναρκωτικά. Μου είχαν γίνει αναγκαία. Είναι εύκολο να πεις σε κάποιον να το κόψει αλλά δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορούσα να το κάνω. Μέσα μου όμως ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω απλά δεν είχα βρει τον τρόπο. Ήταν δύσκολο. Χρειάζεται χρόνος για να καθαρίσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.

Η απεξάρτηση έγινε στην Ελλάδα ή στην Αγγλία;

Την πρώτη φορά πήγα στην Αγγλία. Ήμουν με την μητέρα μου. Οι γονείς μου έμαθαν ότι ήμουν χρήστης όταν είχαν έρθει για επίσκεψη στην Ελλάδα και είδαν πόσο είχα αλλάξει. Έμεινα λοιπόν με τη μητέρα μου και κατάφερα να σταματήσω για ένα διάστημα. Μετά δυστυχώς ξανάρχισα και αργότερα μπήκα και πάλι για απεξάρτηση. Αυτή τη δεύτερη φορά ήμουν εδώ στην Ελλάδα. Αυτό για μένα είναι μεγάλο κατόρθωμα γιατί παρόλο που έχω φίλους εδώ, στο σπίτι ήμουν μόνος, δεν είχα την οικογένειά μου, δεν είχα δουλειά… Καμιά φορά όταν έχεις μια συνήθεια σε ένα μέρος, συνδυάζεις στο μυαλό σου το μέρος αυτό με αυτή τη συνήθεια και αν καταφέρεις να ξεπεράσεις αυτή τη συνήθεια εκεί, τότε είναι μεγάλη επιτυχία.

Εκείνη την περίοδο η μουσική σε βοήθησε;

Λένε πως όταν κάνεις ναρκωτικά μπορείς να δημιουργήσεις τα πιο σπουδαία πράγματα. Οκ, αυτό ίσως συμβαίνει ως ένα βαθμό από ένα σημείο και έπειτα όμως δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, πονάς, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, είσαι άρρωστος. Η μουσική ήταν ο λόγος που τα σταμάτησα. Είπα πως αν θέλω να κάνω μουσική, να δημιουργήσω πράγματα θα πρέπει να σταματήσω.

Οι φίλοι σου σε βοήθησαν ή απομακρύνθηκαν εκείνη την περίοδο;

Κάποιοι έφυγαν. Αυτό με πλήγωσε. Νομίζω το έκανε πιο δύσκολο. Μου είπαν ότι αν μείνουν δίπλα μου θα είναι σαν να επικροτούν αυτό που κάνω αλλά δεν είναι έτσι, τους χρειαζόμουν. Καταλαβαίνω όμως ότι ήταν δύσκολο και για εκείνους όλο αυτό γιατί είχα αλλάξει πολύ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έμειναν δίπλα μου σε όλα και αυτό το εκτιμώ πολύ.

Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που έχεις “καθαρίσει”;

Νομίζω δεν παίζει μεγάλο ρόλο το πόσος ακριβώς καιρός έχει περάσει. Για όσους προσπαθούμε να απεξαρτηθούμε είναι σημαντική και η μια μέρα μακριά από τα ναρκωτικά. Θέλει μεγάλη προσπάθεια. Για μένα το σημαντικό είναι ότι νιώθω και πάλι ζωντανός, αναγνωρίζω και πάλι τον εαυτό μου και νιώθω δημιουργικός. Νιώθω σίγουρος για εμένα πλέον. Αν πω σε κάποιον ότι είμαι καθαρός “δυο μήνες” ίσως να θεωρήσει ότι είναι λίγος χρόνος όμως σε αυτές τις περιπτώσεις όμως και η μια εβδομάδα έχει σημασία.

Η περιπέτεια αυτή με τα ναρκωτικά πιστεύεις ότι σου έκλεισε κάποιες πόρτες;

Eνδεχομένως ναι, ενδεχομένως να έχω χάσει κάποιες ευκαιρίες για δουλειά, φιλίες… Σίγουρα έχω χάσει κάποια πράγματα. Όταν κάνεις χρήση ναρκωτικών είσαι στον κόσμο σου, δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις. Τώρα που πλέον έχω φύγει από όλα αυτά και βλέπω τα πράγματα καθαρά, πήγα στους γείτονές μου και τους ζήτησα συγγνώμη για ότι έκανα. Ήταν σημαντικό για μένα να με συγχωρήσουν και να έχουμε μια καλή σχέση. Μάλιστα ένας ηλικιωμένος γείτονάς μου, όταν του ζήτησα συγγνώμη μου είπε “Τώρα είσαι καλά; Μπράβο, αυτό έχει σημασία να είσαι καλά”. Αυτό ήταν πολύ γλυκό, με συγκίνησε πολύ.

Kαλλιτεχνικά τι κάνεις αυτό τον καιρό;

Γράφω καινούργια τραγούδια, συζητάω για κάποια live. Δουλεύω με έναν φίλο μου παραγωγό από την Γερμανία, τον Flomende που έχει κερδίσει το γερμανικό The Voice. Γνωριστήκαμε το καλοκαίρι του 2019 στην Κω όταν έκανα κάποιες συναυλίες και εκείνος ήταν παραγωγός. Φέτος είδα ένα βίντεό του online που τραγούδαγε στην Αθήνα. Του έστειλα μήνυμα και μου είπε ότι έχει μετακομίσει στην Ελλάδα με τη γυναίκα του και από τότε γράφουμε τραγούδια μαζί. Παράλληλα γράφω και ένα βιβλίο. Πρόκειται για μικρές ιστορίες από τις εμπειρίες μου εδώ  στην Ελλάδα και τα ταξίδια που έχω κάνει σε αυτή. Είναι ένα βιβλίο που περιέχει πολλές όμορφες στιγμές, ευτυχισμένες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφω και τα 8 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα. Είναι γραμμένο στα αγγλικά αλλά θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Εκτός από αυτό όμως αποφασίσαμε με την γιαγιά μου που τώρα είναι 103 χρονών να κυκλοφορήσουμε μια συλλογή ρούχων. Όταν ήταν μικρή, το όνειρό της ήταν να γίνει σχεδιάστρια ρούχων αλλά η μητέρα της πέθανε όταν ήταν 13 χρονών και έπρεπε να αναλάβει τη φροντίδα του σπιτιού και των μικρότερων αδερφών της. Όταν μου είπε αυτή την ιστορία αποφάσισα να τη βοηθήσω να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα έστω και τώρα, σε αυτή την ηλικία.  Τη βοηθάμε να σχεδιάζει ρούχα. Τη σειρά ρούχων μας την έχουμε ονομάσει Sophia O’ Sullivan. Θα δούμε πως θα πάει. Πέρα από όλα αυτά γράφω και ένα θεατρικό. Ένα one man show βασισμένο στη ζωή μου το οποίο θα παιχτεί μπροστά σε κοινό και θα έχει και μουσική.

Θα έφευγες ποτέ από την Ελλάδα;

Moυ αρέσει να ταξιδεύω. Ταξιδεύω σε όλη μου τη ζωή. Στην Ελλάδα είμαι 8 χρόνια και ακόμη και αν κάποια στιγμή φύγω από εδώ και πάω να ζήσω κάπου αλλού, η Ελλάδα θα είναι πάντα στην καρδιά μου.

Στην καθημερινότητά σου πώς είσαι;

Τώρα που έχω απεξαρτηθεί, είμαι πολύ καλά. Είναι σαν να ζω μια νέα ζωή από την αρχή. Μαθαίνω τον εαυτό μου από την αρχή. Κάποια πράγματα που είχα ξεχάσει ότι μπορώ να τα κάνω, τώρα τα κάνω ξανά από την αρχή. Γράφω, τραγουδάω, ασχολούμαι με την τέχνη μου, πηγαίνω για καφέ με τους φίλους μου, έχω το σκυλάκι μου… προσπαθώ να τρώω υγιεινά και να είμαι δημιουργικός.

Υπάρχουν καλλιτέχνες στην Ελλάδα που θα ήθελες να συνεργαστείς;

Ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, τον θαυμάζω πολύ, είμαι και ηθοποιός άλλωστε. Έχω σπουδάσει θέατρο στο Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη. Από τραγουδιστές μου αρέσει πάρα πολύ η φωνή της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Όταν είσαι μόνος σου, τι μουσική σου αρέσει να ακούς;

Ακούω τα πάντα αλλά περισσότερο προτιμώ τη hip-hop και rnb μουσική. Από τότε που ήμουν παιδί είχα πάθος με τη hip hop μουσική. Η ελληνική hip hop μου αρέσει πάρα πολύ.

Όνειρα για τον μέλλον κάνεις ή προτιμάς να βλέπεις μέρα με τη μέρα να εξελίσσονται τα πράγματα;

Προτιμώ να προχωράω βήμα βήμα αλλά σίγουρα θα ήθελα και στο μέλλον να κάνω αυτά που κάνω τώρα, να δημιουργώ πράγματα, να ασχολούμαι με τη μουσική γιατί αυτό είναι το πάθος μου. Άλλωστε για μένα η μουσική είναι μια έκφραση όσων έχω μέσα στην ψυχή μου.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

© 2024 tlife.gr