Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας για το «Jonathan Galindo», ένα νέο ιντερνετικό “παιχνίδι” αυτοτραυματισμού.
Σύμφωνα με τη φημολογία, πρόκειται για profiles στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν το όνομα «Jonathan Galindo» και τρομακτικές εικόνες του χαρακτήρα της Disney, Γκούφυ, και προσεγγίζουν παιδιά ηλικιακών ομάδων 8-12 ετών, προκαλώντας τα σε επικίνδυνες αποστολές, ακόμα και στην αυτοκτονία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέγεται, πως η τελευταία και πιο πρόσφατη αποστολή ζητούσε από ανήλικους να ανέβουν σε ένα ψηλό κτήριο και να πέσουν από εκεί. Αυτό το παιχνίδι, όπως ειπώθηκε, προκάλεσε ανησυχία και πανικό σε γονείς, καθώς έβαζε στόχο παιδιά μέσα από τα social media.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes, που πραγματοποιήσαν σχετική έρευνα (δες περισσότερα εδώ) το θέμα αρχικά αναδείχθηκε από το CSI Institute, στον λογαριασμό του στο Facebook, και στη συνέχεια μέσω του διευθυντή του οργανισμού, Μανώλη Σφακιανάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, το CSI Institute δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες από γονείς, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες προέτρεπε τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο internet και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται από επίσημους φορείς, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία έγκυρη καταγγελία σχετικά με συνομιλίες ή περίπτωση προσέγγισης κάποιου παιδιού από προφίλ με το συγκεκριμένο όνομα και φωτογραφία.
Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι, και αποτελεί fake news.
Η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σχετικά με το “επικίνδυνο” παιχνίδι Jonathan Galindo.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δεν φαίνεται να υφίσταται. Όπως προκύπτει από έρευνα των Kέντρων Aσφαλούς Διαδικτύου ανά την Ευρώπη πρόκειται για Fake News το οποίο στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί καμία σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας.
Συστήνεται οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε τόσο το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου όσο και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κύπρου. Η ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μάλιστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Η συγκεκριμένη πρόκληση πρωτοεμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και, όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου (Insafe), πρόκειται για μια φάρσα.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, εφόσον είναι δυνατόν, στο Διαδίκτυο, επιτήδειοι, στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας, να προσκαλέσουν παιδιά και εφήβους σε διαδικτυακές προκλήσεις/«παιχνίδια», που μπορεί να περιλαμβάνουν ενοχλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική τους ευημερία” και υπογραμμίζει “τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχετικές προκλήσεις και κινδύνους ωστόσο, συμβουλεύει ότι χρειάζεται να αποφεύγεται η ονομασία μιας πρόκλησης/«παιχνιδιού», η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Η προώθηση και συντήρηση των φαινομένων αυτών συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους, λαμβάνοντας υπόψη και το ευάλωτο των ηλικιών αυτών.”.
Το CSI Institute εξέδωσε χθες, Καθαρά Δευτέρα ακόμα μία ανακοίνωση:
«Τo Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) παρακολουθώντας τον παλμό των γεγονότων και της καθημερινότητας και λαμβάνοντας μέχρι και σήμερα καταγγελίες γύρω από την υπόθεση Jonathan Galindo, θέλει να ενημερώσει τον κόσμο ότι ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, επειδή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες ανακοινώσεις οι οποίες αρχικά χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως fake news και στη συνέχεια εφιστούν την προσοχή σας για επικίνδυνες προκλήσεις αυτού του τύπου.
Αναρωτιόμαστε, αφού αναιτιολόγητα κρίνουν ότι το φαινόμενο είναι ψευδές για ποιο λόγο ταυτόχρονα κάνουν έκκληση στους γονείς να προσέχουν τέτοιες προκλήσεις;
Εμείς σεβόμενοι τα παιδιά και τους γονείς τους οφείλουμε άμεσα να σας ενημερώνουμε και παράλληλα να διοχευτεύουμε την πληροφορία στις Αρχές όχι μόνο επειδή δεσμευόμαστε από το καταστατικό μας αλλά και από το κοινό αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει -πάνω από όλα ως γονείς- για ο,τι αφορά την ασφάλεια- σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.
Επειδή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φαίνεται πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν για την απήχηση των 3 εκατομμύριων συμπολιτών μας στην κοινωνική μας δικτύωση – και για το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον και εμάς, βγάζουν ανακοινώσεις τύπου ότι το φαινόμενο Galindo δεν ισχύει στη χώρα μας.
Εντύπωση προκαλεί ότι ο κόσμος στο πλήθος των αναφορών που μας κάνει μετά τα τελευταία γεγονότα εστιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης αιτιολόγηση απο τους αναφεροντες για τη μη ύπαρξη του Galindo στoυς Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.
Τους απαντάμε λοιπόν ότι οι προκλήσεις Galindo υπάρχουν.
Kατέχουμε στα χέρια μας σημαντικό υλικό το οποίο είναι ενώπιον των αρχών και επειδή με τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά θα ενημερωθεί άμεσα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Αθηνών από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Μανώλη Σφακιανάκη.
Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνουμε καταγγελίες στο Ινστιτούτο μας και να μην ενημερώνουμε τους διαδικτυακούς χρήστες.
Το CSI institute δεν πρόκειται ποτέ να φημωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις…».
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με τις κινήσεις των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ