Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι εδώ και λίγες μέρες ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού και ήταν ή έκπληξη του ανασχηματισμού. Η Secret των Παραπολιτικών και η Σάσα Σταμάτη, φιλοξενεί σήμερα παιδικές φωτογραφίες του νεαρού πολιτικού αλλά και άγνωστα στοιχεία της πορείας του.
Είναι αριστερόχειρας, έχει τεράστια αδυναμία στον σκύλο του, τον Βρασίδα, που ήταν αδέσποτος, στον γάτο του, τον Πάτρικ και στον βαφτισιμιό του και κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Μεγάλωσε ανάμεσα σε λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και οι δύο γονείς του είναι ακαδημαϊκοί (Γιώργης Γιατρομανωλάκης-Ομότιμος καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας, Ρένα Λεγανίδου- Ομότιμη Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας). Σε ηλικία 4 χρόνων ο Νικόλας βρίσκεται στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του βρίσκονται εκεί σε εκπαιδευτική άδεια και πάει εκεί στο νηπιαγωγείο. Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα οι γονείς του χωρίζουν. Τα καλοκαίρια, τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα ο Νικόλας τα περνάει με τους παππούδες του, Παναγιώτη και Ελένη (γεννημένη στην Τανζανία της Αφρικής). Με το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά από μικρός, στο σχολείο ο Νικόλας συμμετείχε στα συμβούλια μαθητών από το δημοτικό, αλλά και στις θεατρικές ομάδες και μαθητικές εφημερίδες.
Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και Δημόσια Πολιτική στο Χάρβαρντ έχοντας λάβει πολλαπλές υποτροφίες, ενώ παράλληλα εργάζεται στο ίδιο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και μετά την αποφοίτησή του. Στην Ελλάδα επιστρέφει μετά από πρόταση να εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας της S&B.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων γενικού γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού εργάζεται σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η Microsoft, η V+O, ο Alpha, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποσπώντας βραβεία για τη δουλειά του. Τους 18 μήνες στη θέση του γενικού γραμματέα κρατάει χαμηλό προφίλ εστιάζοντας στη δουλειά του, στην ανάπτυξη δομών και υποδομών, και εμβληματικά έργα όπως η έναρξη της καθημερινής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ακροπόλ, και άλλα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με φορείς του κλάδου, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήταν πίσω από το project της ζωντανής μετάδοσης των Περσών του Εθνικού Θεάτρου από την Επίδαυρο, που παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 100.000 θεατές και εισέπραξε πολύ θετικά σχόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις 4 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ορίζει Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού προκειμένου να υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη και ενίσχυση του κλάδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ