Α. Τσίπρας: Από ανήσυχος έφηβος στις καταλήψεις, στην αξιωματική αντιπολίτευση

Η χθεσινή ανατρεπτική και ιστορική εκλογική αναμέτρηση έδωσε πολλά μηνύματα και προς πολλές κατευθύνσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο θριαμβευτής της βραδιάς ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος πλέον είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του.

Μεγάλος νικητής και με μεγάλες πλέον ευθύνες στην πλάτη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο ανήσυχος έφηβος που πρωτοστάτησε στις καταλήψεις το ΄90 κατάφερε σήμερα να ανατρέψει όλο το πολιτικό σκηνικό και να γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Ανήσυχος έφηβος: Η ΚΝΕ, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και οι καταλήψεις

Ο Αλέξης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και φοίτησε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, όπου στα 16 του πρωτοστάτησε στις καταλήψεις και μάλιστα τότε έδωσε και συνεντεύξεις εκθέτωντας τα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κόσμου. Πιο πριν, στα 14 του έγινε μέλος της ΚΝΕ.

Ο ίδιος έχει πει για τότε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Schooligans: “Μου άρεσε η ιδέα να περάσω σε μια πιο οργανωμένη δράση. Να φύγω από το «εγώ» και να πάω στο «εμείς». Ήμουν, λοιπόν, πρόεδρος του 15μελούς του Γυμνασίου και είχαν έρθει οι μαθητές του Λυκείου να ζητήσουν συμπαράσταση στις πρώτες τότε μαθητικές κινητοποιήσεις –μιλάμε για το 1988. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν οργανωμένοι στην ΚΝΕ, οπότε κουβέντα την κουβέντα, οργανώθηκα κι εγώ. Θυμάμαι κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για το αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, διαβάζαμε Μαρξ, Λένιν, Χέγκελ…”


Φωτογραφία από τη συνέντευξη στο περιοδικό Schooligans

Από την ΚΝΕ όμως έφυγε γρήγορα για να ενταχθεί στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.” Έφυγα στην Τρίτη Λυκείου. Η αλήθεια είναι ότι είχα λόγους να φύγω πολύ νωρίτερα. Έβλεπα ένα συντηρητικό τρόπο σκέψης και μια «καθοδήγηση» που δεν ήταν κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου. Επειδή, όμως, είμαι γενικά ανεκτικός και υπομονετικός, έφυγα το ’91 όταν διασπάστηκε ο σημερινός Συνασπισμός από το ΚΚΕ.

Τι του άφησε η κατάληψη στην οποία συμμετείχε

Πάρα πολλά. Κι όχι μόνο σε μένα, οι περισσότεροι απ’ τη γενιά μου μπολιαστήκαμε απ’ αυτό το πράγμα. Δηλαδή εγώ, ρε παιδιά, θυμάμαι ότι κάναμε κατάληψη και ήταν κάτι το συγκινητικό για μας που το ζούσαμε. Είχαμε την περιφρούρηση, το φαγητό, το φαρμακείο, την καθαριότητα… Άλλοι είχαν αναλάβει να έρχονται σε επαφή με άλλα σχολεία και να γυρνάνε όλη την Αθήνα, άλλοι είχαν αναλάβει να κάνουν βάρδιες στην πόρτα από το πρωί μέχρι το βράδυ, άλλοι επειδή το σχολείο ήταν μεγάλο είχαν σκοπιές…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία.Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε μέσα από τα φοιτητικά σχήματα της ανανεωτικής αριστεράς, και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και μέλος της συγκλήτου του Ε.Μ.Π.

Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997. Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003).

Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβρης 2004) εκλέχθηκε με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα παιδείας και νεολαίας.
Τον Οκτώβρη του 2006 εκλέχθηκε με 10,51% δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ”. Έλαβε ποσοστό 10,5% και ήλθε τρίτος πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.
Στο 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Φεβρουάριος 2008) εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%).

Στις εθνικές εκλογές του 2009 έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και εκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ Αθηνών.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε από πολλούς κομματικούς αντιπάλους του για τις τακτικές και τις θέσεις του κόμματος, ότι εκφράζει λαϊκιστικές απόψεις. Τα αποτελέσματα των πρώτων βουλευτικών εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία δεν θεωρήθηκαν επιτυχημένες για το κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε μόλις 4.6% και ήταν το τελευταίο κόμμα που μπήκε στη βουλή με μόλις 13 έδρες.
Τα αποτελέσματα και οι χειρισμοί του Τσίπρα οδήγησαν σε μεγάλες ανακατατάξεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αλλαγές εντός του κόμματος με τέσσερις βουλευτές του κόμματος να αποχωρούν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα τους και ο Φώτης Κουβέλης).

Ο έρωτας με την Μπέτυ

Ο Αλέξης Τσίπρας προτιμάει να κρατάει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή. Με την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα είναι μαζί από τις αρχές του 90 από το Λύκειο και η Μπέτυ είναι πάντα δίπλα του αθόρυβα και διακριτικά. Κατάγεται από την Καρδίτσα και έχει πάρει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού. Ο μακροχρόνιος έρωτάς τους, σφραγίστηκε με τον ερχομό του γιού τους πριν δυο χρόνια, ενώ η Μπέτυ είναι και πάλι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164