Μετά τον φονικό σεισμό και την επιδημία της χολέρας, η Αϊτή δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα. Ο τυφώνας Τόμας έκανε το πέρασμά του και προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις στα κατάμεστα στρατόπεδα των άστεγων, προκάλεσε κατολισθήσεις, πλημμύρες και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κέντρο του τυφώνα απομακρύνθηκε από τις βόρειες ακτές της Αϊτής όταν νύχτωσε και οι αρχές ελπίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, όμως μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι παρότι “η Αϊτή, σχετικά, ξέφυγε από τον κίνδυνο [αλλά] πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε”.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοδυτική επαρχία Γκραντ Ανς, δύο στο νότο και άλλος ένας στην Μπελ Ανς, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Αϊτής, Αλτά Ζαν-Μπατίστ.
Πλημμύρες αναφέρθηκαν στις παράκτιες πόλεις Λε Καΐ, Ζακμέλ και Λογκάν. Στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, που παραμένει σημαδεμένη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε 250-300.000 ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι υπέμειναν την κακοκαιρία κάτω από τέντες και μουσαμάδες, σε καταυλισμούς γεμάτους λάσπη.
Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα μια καταστροφή στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αντιμετωπίζει μια θανάσιμη επιδημία χολέρας με τουλάχιστον 445 νεκρούς, πέραν της γενικευμένης καταστροφής από το σεισμό. Το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό ανθρωπιστικών θεμάτων (OCHA) σημείωσε ότι ο τυφώνας θα μπορούσε να καταφέρει πολύ χειρότερο πλήγμα στον πληθυσμό της χώρας. “Ήμασταν απίστευτα τυχεροί αυτή τη φορά. Παρ’ όλ’ αυτά οι πλημμύρες είναι σοβαρές, ειδικά στη Λογκάν, λόγω της κατάστασης με τη χολέρα. . . Αλλά για μια φορά η Αϊτή στάθηκε τυχερή”, είπε η εκπρόσωπος του OCHA, Ίμογκεν Ουόλ.
Στις 20:00 τοπική ώρα [02:00 ώρα Ελλάδας], το κέντρο του τυφώνα βρισκόταν βόρεια της Αϊτής, περίπου 220 χλμ. ανατολικά του Γκουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τυφώνες των ΗΠΑ. Ο Τόμας είναι στην Κατηγορία 1 της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον. Στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στη Σάντα Λουτσία, ενώ αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι.
Παρόμοια φαινόμενα το 2004 και το 2008 είχαν στοιχίσει τη ζωή αρκετών χιλιάδων Αϊτινών ειδικά στη βόρεια παράκτια πόλη Γκοναΐβ.
Με τις πλημμύρες και την επιδημία χολέρας αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην διοργάνωση των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών την 28η Νοεμβρίου. Οι αρχές δεν ανέβαλαν την διαδικασία.Ο ΟΗΕ αναμένει ότι οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν την επιδημία χολέρας στη χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ