«Όταν πληροφορήθηκα από δημοσιογράφους ότι η κυρία Τσοχατζοπούλου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ήμουν μέσα στο δικαστήριο, σε μία υπόθεση δολοφονίας εκ προθέσεως που είχα αναλάβει. Ζήτησα μια μικρή διακοπή για να επιβεβαιώσω το γεγονός. Επικοινώνησα με τη γραμματεία των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και μου είπαν πως βρίσκεται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, χωρίς όμως να μου πουν την αιτία. Σκέφτηκα πως θα είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με τη σωματική της υγεία, λόγω της αφαίρεσης των όγκων στο στήθος, διότι το νοσοκομείο των κρατουμένων δεν έχει ψυχιατρικό τμήμα και σε καμία περίπτωση δεν πήγε το μυαλό μου σε απόπειρα αυτοκτονίας» λέει ο Αλέξης Κούγιας στο περιοδικό People. Ο ποινικολόγος δεν πίστευε πως η πελάτισσά του θα έφτανε στο σημείο να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, παρόλο που τους τελευταίους δυο μήνες η Βίκυ Σταμάτη νοσηλευόταν στο Δαφνί. Είχε εισαχθεί με εντολή εισαγγελέα με βαριά κατάθλιψη και αυτοκτονικό σύνδρομο.
Στη συνέχεια, όπως διηγείται, τηλεφώνησε στο νοσοκομείο των κρατουμένων, απ’ όπου τον ενημέρωσαν πως η πελάτισσά του έχει μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο, χωρίς όμως να του πουν τι έχει συμβεί. Μόλις τελείωσε η δικάσιμος, πήρε το αυτοκίνητο και πήγε εκεί. «Μου είπαν πως είναι στα κατεπείγοντα περιστατικά. Αμέσως ένας γιατρός με ενημέρωσε εμπιστευτικά για το συμβάν. Πρόκειται για λήψη τοξικών φαρμάκων, τα οποία καταστρέφουν το συκώτι. Εκεί συγκλονίστηκα. Μετά από αρκετή ώρα, μου επέτρεψαν να τη δω. Ήταν κατάχλωμη. Μια άσπρη γυναίκα. Δεν την είχα ξαναδεί ποτέ έτσι. Ήταν έντονα καταβεβλημένη. Έκλαιγε και το μόνο που επαναλάμβανε ήταν η φράση “Δεν θέλουν να βλέπω το παιδί μου”, εννοώντας τον 5χρονο γιο της. Δεν κατάφερα να την ηρεμήσω. Επειδή η παρουσία μου δημιουργούσε έντονες συγκινησιακές αντιδράσεις, οι γιατροί μού είπαν πως δεν ήταν σωστό να παραμείνω. Στην ίδια κατάσταση ήταν και την επόμενη μέρα που την επισκέφτηκα» λέει ο δικηγόρος, επισημαίνοντας πως σωματικά δεν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της, ψυχιατρικά όμως παρέμενε σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με όσα είπαν οι θεράποντες ιατροί στον Αλέξη Κούγια, η βαριά κατάθλιψη της Βίκυς Τσοχατζοπούλου δεν είναι μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Έχει άμεση σχέση με την προσωρινή της κράτηση και την αδυναμία να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της επαφής με το παιδί της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν μετά από τρεις μέρες ολοκληρώθηκε η θεραπεία στο Θριάσιο, οι γιατροί αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου. Εκεί, όμως, θα έπρεπε να φρουρείται, κάτι που θα την εμπόδιζε να βλέπει το γιο της. Αντέδρασε και έτσι τη μετέφεραν στον Κορυδαλλό. «Στις φυλακές Κορυδαλλού βλέπει το παιδί μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Κάθε δεκαπέντε μέρες, τη μεταφέρουν στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο. Ο εκπρόσωπος σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, έχει φτιάξει έναν πολύ ωραίο χώρο, σαν κήπο, που δεν θυμίζει φυλακή. Στη μέση υπάρχει μια αναπαράσταση της εκκλησίας της Αγίας Σοφιάς. Είναι ένας ανθρώπινος χώρος, όπου ο μικρός δεν καταλαβαίνει πως οι γονείς του είναι στη φυλακή. Αυτό ήταν και το άγχος της Βίκυς Τσοχατζοπούλου. Ζει μόνο για το παιδί της. Η ψυχική της υγεία έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα του πώς θα μεγαλώσει αυτό το παιδί, αλλά και τι απαντήσεις θα δώσει στην περίπτωση που εκείνο αντιληφθεί πως ο πατέρας και η μητέρα του είναι στη φυλακή» λέει ο Αλέξης Κούγιας στο People.
Πώς κατάφερε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ποσότητα χαπιών μέσα στις φυλακές, για να κάνει την απόπειρα αυτοκτονίας; «Αν θέλεις να κάνεις κάτι –και ειδικά ένας άνθρωπος που έχει ψυχική ασθένεια–, βρίσκεις κάθε τρόπο για να πραγματοποιήσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Τα χάπια είχαν δοθεί από το Δαφνί και οι γιατροί των φυλακών εκτελούσαν τη συγκεκριμένη συνταγή. Πιθανόν να κρατούσε από το σύνολο των χαπιών ορισμένα και να μάζεψε ένα σημαντικό αριθμό για να μπορέσει να το κάνει. Ήταν προγραμματισμένη κίνηση στο μυαλό της» λέει ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη.
Διάβασε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ