Θα παραφράσω έναν χιλιοτραγουδισμένο στίχο από το κομμάτι “Ρόζα”, που στιγμάτισε με τη φωνή του ο Δημήτρης Μητροπάνος. Πώς η ιστορία γίνεται… φωνή. Αυτή του Θάνου Μικρούτσικου, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Χρήστου Θηβαίου και του Μπάμπη Στόκα. 5 φωνές, για την ακρίβεια, που θα γίνουν μία και θα ακουστούν δυνατά στις 5 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Για να τιμήσουν τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη, τον στιχουργό και ποιητή Άλκη Αλκαίο. Ένα κομμάτι της καλλιτεχνικής ιστορίας του τόπου που ευτυχώς δεν έμεινε στη σιωπή όσο κι αν επέλεξε να ζήσει έτσι τη ζωή του.
Για τον λόγο αυτό δεν ξέρουμε πολλά για εκείνον. Έχουμε τραγουδήσει τους στίχους του αλλά χωρίς να ξέρουμε, οι περισσότεροι από μας, ότι είναι δικοί του. Ευτυχώς, οι άνθρωποί που ανακάλυψαν το ταλέντο του φρόντισαν να περάσει στην ιστορία. Πρώτος και καλύτερος, ο Θάνος Μικρούτσικος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Είμαι περήφανος που πριν 38 χρόνια ανακάλυψα έναν σπουδαίο ποιητή που παριστάνοντας τον στιχουργό, άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού και εξέφρασε την προσωπική αγωνία ενός εκάστου εξ ημών αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μου. Κι αν η Ιστορία έγινε σιωπή, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος, σ΄ αυτό τον τόπο που θα μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε…”, θα πει για τον άνθρωπο που θεωρούσε το άλλο του μισό στο τραγούδι.
Τον πρωτογνώρισε μέσα από ένα ποίημα του που δημοσιεύτηκε στις αρχές ’ 78 στον Ριζοσπάστη. Του άρεσε ο τρόπος γραφής του, το μελοποίησε και έψαξε να τον βρει για να του δείξει αλλά ήταν αδύνατον. Το “Άλκης Αλκαίος” ήταν απλά ψευδώνυμο του δικηγόρου Βαγγέλη Λιάρου από την Πάργα. Όταν τελικά τον βρήκε, εκείνος ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα. Ήθελε να γράφει στίχους μόνο για τον Θάνο Μικρούτσικο με τον οποίο ανέπτυξε μια βαθιά φιλία, μέχρι το 2012 που έφυγε από τη ζωή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ευτυχώς δεν το τήρησε και κάπως έτσι, έχει δώσει πολλές επιτυχίες στην ελληνική δισκογραφία και στην ποίηση κυρίως αφού μιλάμε για έναν τεχνίτη του λόγου. Βέβαια, συνέχισε να είναι ένας άνθρωπος που ήθελε να συστήνεται μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του. Ούτε φωτογραφίες ούτε συνεντεύξεις ούτε πολλά λόγια. Ίσως σε αυτό έπαιζε ρόλο και η απομόνωση στο σπίτι του. Από τα βασανιστήρια που είχε υποστεί στο ΕΑΤ – ΕΣΑ συν ένα αυτοάνοσο που τον βασάνιζε, είχε καθηλωθεί σε μία πολυθρόνα.
Ο Μίλτος Πασχαλίδης ήταν ένας από αυτούς που τον είχαν επισκεφτεί στο σπίτι του, που είχαν γίνει φίλοι. Του αφιέρωσε κι το τελευταίο του βιβλίο “Αγύριστο κεφάλι” στο οποίο περιγράφει τη δική του εκδοχή της ιστορίας και το πώς εκείνος έζησε τον Άλκη Αλκαίο.
“΄Ενα απόγευμα, την άνοιξη του ’96, μετά από κάι ύπουλες μεσημεριανές ράκες, βρήκα το θάρρος -ή το θράσος- και σήκωσα το ακουστικό. Απάντησε σχεδόν αμέσως. Αιφνιδιάστηκα, δεν είχα σκεφτελι τι θα πω. Κόμπιασα. Ύστερα το πήρα απόφαση και είπα: “Γεια σας, ο κύριος Αλκαίος; Συγγνώμη για την ενόχληση., ξέρετε… το τηελέφωνό μου το έδωσε ο αδερφός σας στη Ρόδο…” “Έλα ρε Μίλτο”, με κόβει πρόσχαρα. ‘Γιατί άργησες τόσο να φανείς;”” Αυτή ήταν η πρώτη του επαφή, όπως την περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, μετά από έναν κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο απέκτησε το τηλέφωνό του. Ο Μίλτος ήταν από τους λίγους που είχαν καταφέρει να τον γνωρίσουν και δια ζώσης και να έχουν την τιμή να ονομάζονται φίλοι του.
Στίχους του μελοποίησαν και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες και ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκαν παραπάνω σε αυτή τη συναυλία ήταν για να μην έβγαινε ο καθένας να πει από μισό τραγούδι. Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη που τον εκτιμούσε ο ποιητής, διαχρονική του αγάπη ήταν και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο Χρήστος Θηβαίος έκανε κι αυτός τραγούδι με τον Άλκη Αλκαίο και ο Μπάμπης Στόκας έκανε ολόκληρο δίσκο πάνω σε στίχους του.
Απευθύνθηκαν και στον Σωκράτη Μάλαμα, που ήταν βασικός συνεργάτης του, αλλά δεν ήθελε το Ηρώδειο. Ωστόσο, την Τετάρτη θα ακουστούν τραγούδια του όπως και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Μάριου Τόκα αλλά και του Νότη Μαυρουδή (σ.σ. ενώ συνεργάστηκε τόσες φορές μαζί του δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να τον γνωρίσει δια ζώσης).
Ένα από τα τραγούδια του τελευταίου, που θα ακούσουν όσοι βρεθούν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τετάρτη, είναι και το “Πρωινό τσιγάρο”. Το κομμάτι που τους πετύχαμε να κάνουν πρόβα το απόγευμα της Δευτέρας, στο στούντιο “Σοφίτα”.
Ο Θάνος, Χρήστος, ο Μίλτος με τους μουσικούς του και την Μιρέλα Πάχου. Ένα απόγευμα που έμοιαζε περισσότερο με συνάντηση φίλων που λένε κι ένα τραγούδι ανάμεσα στα αστεία, τις πλάκες και το τσιγάρο. Σε αυτές τις στιγμές, όλοι γίνομαστε μία παρέα και τους αποκαλείς μόνο με τα μικρά τους.
Μία συνάντηση φίλων που θα επαναλάβουν και στη σκηνή του επιβλητικού θεάτρου της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Μόνο που εκεί θα επικρατήσουν οι στίχοι και τα τραγούδια του Άλκη Αλκαίου. Εκεί γίνονται ξανά ο Μικρούτσικος, ο Πασχαλίδης και ο Θηβαίος.
Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ