Συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες, που αφορούσαν κακοποίηση ή παραμέληση 770 παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων, δέχθηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου του 2010.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση (19 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής, τα μεγαλύτερα ποσοστά (48%) παιδικής κακοποίησης αφορούσαν παραμέληση παιδιών, και άσκηση σωματικής βίας – σωματική κακοποίηση (44%). Ακολούθησαν η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού (3%), η εξώθηση σε επαιτεία (3%), η ψυχολογική – συναισθηματική κακοποίηση (2%) και η παραμέληση – εγκατάλειψη (1%).
Επιπλέον, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων καταδεικνύει, ως θύτη, σε ποσοστό 39% και τους δύο γονείς, σε ποσοστό 38% μόνον τη μητέρα, σε ποσοστό 17% τον πατέρα και σε 6% αφορά άλλο πρόσωπο.
Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνιστά την κινητοποίηση και την άμεση αντίδραση όλων μας και προτρέπει στην κλήση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με κάποιο παιδί, που κινδυνεύει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ