Ουκ ολίγα τα ευτράπελα αλλά και οι αδικίες με τις ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό της Eurovision! Πρόσωπα που δεν άξιζαν πήραν το χρίσμα για να μας εκπροσωπήσουν και άλλα που τα σνόμπαραν γιατί δεν είχαν τις… άκρες σε επιτροπές και κριτές.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν διάφοροι τραγουδιστές του λεγόμενου λαϊκού τραγουδιού που κυρίως στη δεκαετία του 80 ήταν μάλλον… αποδιοπομπαίοι στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Πρώτη και καλύτερη η Άντζελα Δημητρίου, που το 1988 συμμετείχε στα προκριματικά με ένα τραγούδι τύπου μπαλάντα, με τον τίτλο “Αν”. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ό,τι καλύτερο για να μας εκπροσωπήσει στη Eurovision, αλλά και το κομμάτι “Κλόουν” με την Αφροδίτη Φρυδά, που επελέγη, χαρακτηρίστηκε… φιάσκο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη και στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, όπου διοργανώθηκε ο προκριματικός, το κοινό γιουχάιζε το αποτέλεσμα και ο ηθοποιός Κώστας Καρράς που παρουσίαζε το πρόγραμμα, προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη…
Θα πρέπει να πω ότι τη χρονιά που ήθελε η Άντζελα Δημητρίου να μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό, νικήτρια της Eurovision ήταν η Σελίν Ντιόν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την προηγούμενη χρονιά μια ανάλογη συμπεριφορά αντιμετώπισε και η Έφη Σαρρή που θέλησε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με το τραγούδι ” Περιμένω”. Κι εκείνη πέρασε… απαρατήρητη, παρόλο την εντυπωσιακή της εμφάνιση με βάτες και χτένισμα αλά δεκαετία 80.
Επίσης, το 1983, ο Νίκος Νομικός (ο πατέρας της Δούκισσας Νομικού) και το 1982 Θέμης Αδαμαντίδης προσπάθησαν να μας εκπροσωπήσουν στον διαγωνισμό και δεν τα κατάφεραν. Μάλιστα, ο Θέμης Αδαμαντίδης με το τραγούδι “Σαραπέντε κοπελιές κι εξήντα γοργονίτσες” επρόκειτο να μας εκπροσωπήσει. Όμως καταγγέλθηκε στην ΕΒU ως διασκευή από άλλο παραδοσιακό τραγούδι και φάγαμε…κόψιμο και πρόστιμο από τη Eurovision εκείνη τη χρονιά.
Αξίζει να αναφέρω και κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται από τα προκριματικά για τον διαγωνισμό του 1983: ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους ήταν και η Δάφνη Μπόκοτα, που τότε, νεαρότατη, ψαχνόταν με το τραγούδι, και ακόμη η μοίρα δεν της είχε ανοίξει την πόρτα της ΕΡΤ ως παρουσιάστρια και μετέπειτα εκφωνήτρια- σχολιάστρια του διαγωνισμού για πολλά χρόνια.
Υ.Γ. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι -τα πρώτα περίπου δέκα χρόνια της Γιουροβίζιον – τον διαγωνισμό σχολίαζε με διακριτικότητα και φινέτσα η αείμνηστη παρουσιάστρια της ΕΡΤ Μακώ Γεωργιάδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ