Ο Τζορτζ Μπάλντοκ, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας, που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στην πισίνα του σπιτιού του, ήταν ένας αθλητής, που η ζωή και η καριέρα του επηρεάστηκαν από τις ελληνικές ρίζες του και τη λατρεία του για το ποδόσφαιρο.
Τόσο ο πατέρας, όσο και ο θείος του Τζορτζ Μπάλντοκ, του μετέδωσαν την αγάπη του για την Ελλάδα, που κουβάλαγε μέσα της η Ελληνίδα γιαγιά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TLIFE και της Ειρήνης Πεϊβάνη, η γιαγιά του 31χρονου διεθνούς ποδοσφαιριστή ήταν γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελλάδα. Μάλιστα, ήταν ιδιοκτήτρια μιας από τις πιο γνωστές και ξακουστές οικογενειακές ταβέρνες της Αθήνας , στην περιοχή των Άνω Πατησίων, το μακρινό 1950.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις φωτογραφίες αυτές, απεικονίζονται Έλληνες πρόγονοι του Μπάλντοκ σε παιδική ηλικία, να βρίσκονται στην ταβέρνα της οικογένειας.
Ελληνίδα συγγενής του Τζορτζ Μπάλντοκ μιλά στο TLIFE για τις ελληνικές ρίζες της οικογένειας.
«Με τον Τζορτζ είμαστε ξαδέρφια. Η γιαγιά του και ο παππούς μου ήταν αδέλφια. Εκείνος βέβαια μεγάλωσε στην Αγγλία ενώ εγώ στην Αθήνα, οπότε δεν είχαμε επαφές. Κάθε άνθρωπος που φεύγει είναι πολύ λυπηρό και δυσάρεστο και ο Τζορτζ ήταν και ένας πολύ νέος άνθρωπος. Η απώλεια του είναι πολύ δυσάρεστη για όσους τον γνώριζαν και τον θαύμαζαν. Ο θείος του Τζορτζ, ο αδερφός του πατέρα του, ερχόταν πολύ συχνά στην Ελλάδα. Η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα και παντρεύτηκε Άγγλο. Έτσι προκύπτει το επίθετο Μπάλντοκ. Η γιαγιά του μαζί με τον παππού μου είχαν την οικογενειακή ταβέρνα στα Άνω Πατήσια την δεκαετία του ‘50. Επειδή όμως έπρεπε να δοθεί στον δήμο το συγκεκριμένο σημείο. η ταβέρνα κατεδαφίστηκε το 1956».
Όπως λέει στο TLIFE μακρινή συγγενής της οικογένειας, η ταβέρνα της γιαγιάς του Τζορτζ Μπαλντοκ ήταν τότε από τις πιο ξακουστές της Αθήνας και συγκέντρωνε πολλά γνωστά ονόματα της εποχής. Οι παρέες τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ οι μουσικοί γύριζαν από τραπέζι σε τραπέζι με τις κιθάρες τους, σκορπώντας το κέφι. Σύμφωνα με πηγές της εποχής, τα Άνω Πατήσια, τη δεκαετία του ’50, ήταν μια ήσυχη αραιοκατοικημένη γειτονιά που εξελίχτηκε σε πόλο έλξης διανοουμένων, καλλιτεχνών και ηθοποιών.
«Εκεί στη Πατησίων ήταν τα κτήματα της οικογένειας, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Ακόμη και η εκκλησία ήταν κτήμα τους και το παραχώρησαν για να γίνει η εκκλησία. Όλοι πήγαιναν στον Άγιο Λουκά, δεν υπήρχε πιο κοντινή εκκλησία και για να έχουν στην ενορία τους πιο κοντά εκκλησία, έδωσαν το κτήμα και έγινε η Αγία Βαρβάρα. Ήταν πολύ θρήσκοι άνθρωποι. Μάλιστα η οικογένεια, επειδή ασχολιόταν με τη Γη, έχει φτιάξει εικόνα, τον Άγιο Τρύφωνα εκεί το 1856», αναφέρει πρόσωπο από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της οικογένειας και συνεχίζει,
«Τότε στην κατοχή που είχαν έρθει Άγγλοι, κάποιες κόρες της οικογένειας γνώρισαν Άγγλους αξιωματικούς και έφυγαν για Αγγλία, Λονδίνο και λίγο πιο έξω, Ρόμφορντ. Φαντάσου η οδός Χαλκίδος όλη, μέχρι Αχαρνών ήταν κτήματά τους. Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τη Νάξο. Χάσανε πάρα πολλά κτήματα στην κατοχή, τα δίνανε για έναν τενεκέ λάδι, για φακές. Η ταβέρνα ήταν πολύ γνωστή τότε, κοσμική θα λέγαμε. Συγκέντρωνε πολλά ονόματα. Λέγανε «πού θα πας, ας πούμε, θα πάω εκεί». Το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι στη γέφυρα του τρένου δεξιά, κάτι σκαλοπάτια που γινόταν το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς».
Το 1956, η ταβέρνα που έφερε και το όνομα της οικογένειας, κατεδαφίστηκε, με πολλά από τα μέλη της οικογένειας να μεταναστεύουν στο Λονδίνο. Σήμερα στη θέση της βρίσκονται μερικά δέντρα και παγκάκια.
Οι συγγενείς του Τζορτζ Μπάλντοκ δεν έπαψαν να έχουν επαφή με την χώρα καταγωγής τους παρότι μετανάστευσαν στην Αγγλία. Φωτογραφίες συγγενικού προσώπου του Μπάλντοκ από την Ελλάδα και το κέντρο της Αθήνας, μαρτυρούν την αγάπη του για την χώρα μας και την ευγνωμοσύνη για τις ρίζες τους.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Πεϊβάνη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ