Μια ακόμη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του θρυλικού σχεδιαστή μόδας Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaïa ) πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο. Την αναδρομική έκθεση «Azzedine Alaïa Couture Sculpture», στην οποία παρουσιάζονται δημιουργίες του σχεδιαστή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ακολουθείται η πορεία του μέχρι την τελευταία του εμφάνιση στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2017, επιμελήθηκε ο ιστορικός μόδας Ολιβιέ Σαγιάρ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σαγιάρ γνώριζε τα πάντα για τον «Βασιλιά του Cling» όπως αποκαλούσαν τον Αζεντίν Αλαϊά για τη μαεστρία, με την οποία σφιχταγκάλιαζε τη γυναικεία σιλουέτα.
Ο Γάλλος ιστορικός μόδας ήταν επίσης πίσω από την αναδρομική έκθεση για τον Αλαϊά «Je Suis Couturier» που διοργανώθηκε στο Παρίσι νωρίτερα φέτος.
Παρά το γεγονός ότι η έκθεση στο Μιλάνο θα διαρκέσει μόνο τέσσερις ημέρες (21-25 Σεπτεμβρίου) θα προβάλλει τη διαχρονική φύση του έργου του και την άρνησή του να υποκύψει στις εμπορικές ανησυχίες μιας σύγχρονης βιομηχανίας μόδας.
«Ο ρυθμός του ημερολογίου της μόδας είναι εξαντλητικός και το ενδιαφέρον για τον Αλαϊά είναι έντονο» ανέφερε στο WWD η Άλις Μπλακ, διευθύντρια του Μουσείου Σχεδίου του Λονδίνου, στο οποίο επίσης διοργανώθηκε έκθεση για τον σχεδιαστή.
«Κάθε έξι μήνες υπάρχει μια νέα ματιά με μια νέα ευκαιρία. Ο Αλαϊά γοητεύει, επειδή ήταν εντελώς το αντίθετο από αυτό – είναι διαχρονικός. Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, όπου όλα είναι τόσο γρήγορα και παροδικά πέτυχε το αντίθετο, μονιμότητα, ομορφιά, δεξιότητα και ταλέντο», πρόσθεσε.
Τα σχέδια του Γαλλο-Τυνήσιου μόδιστρου παρουσιάζονται σε γλυπτά μανεκέν εμπνευσμένα από τη Ναόμι Κάμπελ, η οποία είχε σχέση πατέρα-κόρης με τον Αλαϊά.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Palazzo Clerici της ιταλικής πόλης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο με την υποστήριξη του Συνδέσμου Αζεντίν Αλαϊά και του Vogue Italia.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2007 από τον σχεδιαστή, που πέθανε πέρσι σε ηλικία 77 ετών, την επί σειρά ετών φίλη του Κάρλα Σοτζάνι και τον Κρίστοφ φον Βάιε με στόχο τη γεφύρωση της μόδας, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της φωτογραφίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ