Οι περισσότερες από εμάς δεν σκεφτόμαστε ποτέ πόσο καιρό έχουμε εκείνη την σκούπα ή εκείνα τα μαξιλάρια ή την βούρτσα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο σπίτι μας. Αλλά όσο κι αν φαίνονται καθαρά κι αστραφτερά, αυτά τα αθώα αντικείμενα του νοικοκυριού, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας, καθώς μαζεύουν πολλά βλαβερά βακτήρια, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τα καθαρίζουμε.
Τώρα με την βοήθεια των ειδικών, εξετάζουμε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε κάποια αντικείμενα και πότε πρέπει απλώς να τα πετάξουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχουμε και λέμε:
Ξύλινα κουτάλια:
Το ξύλο συγκεντρώνει περισσότερα βακτήρια από το πλαστικό και το γυαλί. Στην κουζίνα τα ξύλινα κουτάλια συγκεντώνουν περισσότερο Ε coli βακτήρια τα οποία μαζεύονται είτε από το ωμό κρέας είτε από τα παιδιά που δεν τηρούν συνήθως τους κανόνες υγιεινής. Μην τα τοποθετείς στο νεροχύτη κι αν δεις ότι έχουν σπάσει ή μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο μαλακά σε κάποια σημεία πέταξέ τα αμέσως. Αν διατηρούνται σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα αντικαταστήσεις μετά από 5 χρόνια. Να τα πλένεις τακτικά με σαπούνι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οδοντόβουρτσες:
Ερευνητές επιμένουν πως διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, αρθρίτιδα κια χρόνιες παθήσεις, μπορούν να προκληθούν από βρώμικες οδοντόβουρτσες. Μία κοινή οδοντόβουρτσα μπορεί να έχει 10 εκατομμύρια μικρόβια όπως σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο κ.α. Επομένως κάθε τρεις μήνες επιβάλλεται να τις αλλάζεις.
Πετσέτες μπάνιου:
Πρέπει να τις πλένουμε μία φορά την εβδομάδα στους 90 βαθμούς Κελσίου ώστε να καταστρέφονται τα βακτήρια που μεταφέρονται από το δέρμα μας στις πετσέτες. Αμά τις πλένεις τακτικά και στιςσωστές θερμοκρασίες, δεν χρειάζεται να τις πετάξεις.
Mαξιλάρια και παπλώματα:
Το βάρος του μαξιλαριού αυξάνεται όσο παιρνούν τα χρόνια λόγω της σκόνης που μαζεύει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, άσθμα ή εκζέματα ακόμη και ρινίτιδα. Το ίδιο ισχύει και για τα παπλώματα. Γι’αυτό το λόγο τα μαξιλάρια πρέπει να τα πλένουμε κάθε λίγους μήνες ενώ τα παπλώματα μια φορά το εξάμηνο. Προτειμάμε τα υποαλλεργικά. Τα μαξιλάρια τα αντικαθιστούμε κάθε δύο χρόνια, ενώ τα παπλώματα κάθε πεντε.
Βούρτσες μαλλιών:
Πάνω σε μία μόνο τρίχα μπορεί να βρίσκονται 50.000 μικρόβια. Στις βούρτσες μένουν επίσης υπολείμματα προϊόντων styling τα οποία με την πάροδο του χρόνου κολλάνε και την βρωμίζουν. Ειδικά αν την βούρτσα μας την χρησιμοποιούν κι άλλοι, οι πιθανότητες να πάθουμε κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, πολλαπλασιάζονται. Γι’αυτό πρέπει να την αντικαθιστούμε κάθε τέσσερα χρόνια ενώ αν έχει υποστεί ζημιές ακόμη συχνότερα.
Πλαστικές σανίδες κοπής:
Oι πλαστικες σανίδες κοπής έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας! Κι αυτό γιατί την τουαλέτα την καθαρίζουμε πιο συχνά από τις σανίδες κοπής. Να θυμάσαι πως δεν πρέπει να κόβεις στις ίδιες σανίδες και κρέας και λαχανικά και φρούτα. Το κάθε είδος σε διαφορετική σανίδα. Τακτικό πλύσιμο και αντικατάσταση κάθε τρία χρόνια.
Στρώμα:
Κάθε βράδυ μαζεύει πάνω από 10.000 ζωύφια σκόνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και αλλεργίες. Πρέπει να καθαρίζουμε το στρώμα κάθε εβδομάδα και να χρησιμοποιούμε και την ηλεκτρική σκούπα για την απορρόφηση της σκόνης. Έτσι μπορείς να το διατηρήσεις για 5 με 10 χρόνια.
Σπορτέξ:
Πολλές μολύνσεις μπορεί να προκληθούν από τα αθλητικά παπούτσια. Πρέπει να τα πλένουμε μία φορά τον μήνα με κρύο νερό και σαπούνι και να τα αλλάζουμε κάθε χρόνο.
Πιγκάλ:
Είναι ένα αρκετά βρώμικο αντικείμενο και πρέπει να προσέχουμε ότι βρίσκεται σε καθαρό νερό και να το αντικαθιστούμε κάθε έξι με 12 μήνες.
Σφουγγάρια κουζίνας/ πανιά:
Το ζεστό, υγρό και πορώδες περιβάλλον των σφουγγαριών της κουζίνας, τα καθιστούν ιδανικά για την συγκέντρωση και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Mέσα σε 8 ώρες μπορούν να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια. Επίσης λόγω της χρήσης τους μπορούν να μεταδίδουν μικρόβια παντού. Γι’αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε το κάθε σφουγγάρι/ πανί για έναν συγκεκριμένο λόγο και να τα πλένουμε στον νεροχύτη με καυτό νερό. Πρέπει να τα αντικαθιστούμε κάθε μήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ