Αποθεώθηκε από το κοινό ο Γρηγόρης Βαλτινός για την εξαιρετική του ερμηνεία στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Ο επιθεωρητής έρχεται”. Ο γνωστός ηθοποιός επέστρεψε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κλασικό έργο του Τζων Πρίσλεϋ που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια.
Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την πρεμιέρα ήταν και πολλοί διάσημοι φίλοι αλλά και συνάδελφοι του Γρηγόρη Βαλτινού αλλά και των άλλων πρωταγωνιστών. Εκεί, ήταν και το TLIFE!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άγγελος Αντωνόπουλος – Γρηγόρης Βαλτινός
Ματθίλδη Μαγγίρα – Νίκος Περάκης
Πέμη Ζούνη – Μάριος Φραγκούλης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοραλλία Καράντη – Γιώργος Λιάνης
Όλγα Κεφαλογιάννη
Γιάννης Σμαραγδής – Γιάννης Κυριακόπουλος – Μίμης Πλέσσας
Ερρίκος Ανδρέου – Νόρα Βαλσάμη
Γιάννης Πάριος – Μανώλης Μητσιάς
Λίγα λόγια για το έργο
Γραμμένο στον απόηχο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, το έργο πραγματεύεται το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, φέρνοντας αντιμέτωπους τους θεατές με ένα καλά ενορχηστρωμένο αστυνομικό θρίλερ.
Στο πλευρό του Γρηγόρη Βαλτινού εμφανίζεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, στο ρόλο του επιθεωρητή, αφού στο συγκεκριμένο ανέβασμα θα επιχειρηθεί μια διαφορετική ανάγνωση, με έναν νεαρότερο πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο.
Ακόμα παίζουν οι Κερασία Σαμαρά, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Βασαρδάνης, Ευτυχία Γιακουμή και Στάθης Νικολαΐδης. Απόδοση, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός.
Ο επιθεωρητής έρχεται
Τον χειμώνα του 1944, στον απόηχο των τελευταίων εχθροπραξιών του Πολέμου, ο Πρίσλεϋ γράφει το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του “Ο Επιθεωρητής έρχεται”, με σκοπό να μιλήσει σ’ έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας σύρραξης, για το θέμα που βασανιστικά απασχολεί τον ίδιο και το θεωρεί θεμελιώδες: την ατομική ευθύνη. Το μήνυμά του είναι απλό: Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Είναι τόσο απλό, που μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας, θα είχε το θάρρος να το κάνει κεντρικό θέμα του έργου του, αναδεικνύοντάς το καθαρά και απειλητικά: “αν ο άνθρωπος δεν μάθει τώρα αυτό το μάθημα, σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα το διδαχτεί μες τη φωτιά και το αίμα και την αγωνία”.
Ο συγγραφέας, τοποθετεί το έργο του στο 1912, δυο χρόνια πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας την προφητεία του αυταπόδεικτη. Δυο μεγάλοι πόλεμοι θα ακολουθήσουν και θα επαληθεύσουν τα λεγόμενά του. Από το μέλλον, έρχεται και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Επιθεωρητής, που οι μελετητές δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν “άγγελο από το μέλλον”, αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική, επαναλαμβανόμενη τροχιά του χρόνου, συνθήκη στην οποία πίστευε ο Πρίσλεϋ και ανέδειξε σχεδόν σε όλα τα έργα του: “Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός. Αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ταυτοχρόνως στο παρόν και το παρελθόν και υπό μια έννοια και στο μέλλον”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ