Με συνεχείς εντάσεις από παρεμβάσεις των κατηγορουμένων αλλά και από φωνές του κοινού ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη εννέα ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι η δίκη διακόπηκε και πάλι και δεν ξανάρχισε ποτέ.
Οι 9 από τους 13, συνολικά – κατηγορούμενους στη δίκη αποχώρησαν με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων εισέρχονταν στην αίθουσα και να τους επιστρέφονται μετά τη λήξη της διαδικασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων παρευρισκόμενοι στην αίθουσα φώναξαν συνθήματα, όπως «Ες-Ες, μπάτσοι, δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».
Την Δευτέρα θα δοθεί απάντηση από το δικαστήριο σε δυο από τα αιτήματα των κατηγορουμένων.
Το δικαστήριο νωρίτερα, έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα.
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως “αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους”.
Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Με την έναρξη της δίκης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να μην καθήσουν στα άδεια έδρανα δημοσιογράφοι και αστυνομικοί με πολιτικά αλλά να καθήσουν όπως είπαν “σύντροφοί” τους. Δήλωσαν επίσης πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο.
‘Οταν αυτό δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο ζήτησαν τότε να γίνει η δίκη σε άδεια αίθουσα. Τότε δημιουργήθηκε ένταση και έγινε η πρώτη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας για λίγα λεπτά.
Δείτε ολόκληρο τον διάλογο:
Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των “συντρόφων τους”.
Μασούρας: “Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε”.
Η πρόεδρος του απάντησε: “Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας”.
Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: “Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που… σηκωθείτε πάμε να φύγουμε” (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).
Πρόεδρος: Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας.
Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: “Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς”.
Πρόεδρος: “Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα”.
Χατζημιχελάκης: “Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα”. Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Μέσα και έξω από την αίθουσα αλλά και περιμετρικά βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί ενώ η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν ειδική κάρτα πρόσβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα θα λάβουν μέρος αστυνομικοί από την Ασφάλεια, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε κτίρια στη γύρω περιοχή. Πάνω από την περιοχή θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.
Τις τελευταίες ημέρες αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης που ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας ή ακόμα και με σοβαρές περιπτώσεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Παράλληλα «ομπρέλα» ασφαλείας έχει «ανοίξει» σε κτίρια που στεγάζονται δικαστικές και αστυνομικές υπηρεσίες υπό το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη. Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Χάρης Χατζημιχελάκης έχει αναλάβει με δήλωσή του σε διαδυκτιακό τόπο, την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση, ενώ ο συγκατηγορούμενος του, Παναγιώτης Αργυρού, ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση των παγιδευμένων πακέτων με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου, έχει δηλώσει με επιστολή του, «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ