Site icon TLIFE

Δηλητήριο στο πιάτο μας! Καρότα και πατάτες γεμάτα τοξικά

Η ρύπανση του Ασωπού συνεχίζει να μολύνει την τροφική αλυσίδα! Οι καθηγητές χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασαν ζαρζαβατικά που προέρχονται από τη Θήβα και τα Οινόφυτα και όσα ανακάλυψαν και αποκάλυψαν σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά!

Η ρύπανση του Ασωπού ανέβασε τις ποσότητες βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα της περιοχής έως και 926% σε σχέση με αυτά που φυτεύονται σε καθαρότερα εδάφη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία ,αυτό είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα που ανακοίνωσαν στη συνέντευξη τύπου ενεργοί πολίτες της περιοχής (Ινστιτούτο ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία), οι οποίοι εκφράζουν και την αγωνία τους για την καθυστέρηση του διοικητικού μηχανισμού να ελέγξει τις βιομηχανίες και να σταματήσει την εγκατάσταση “αδειοδοτημένων ρυπαντών”.

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης δήλωσε : “Όταν διαπιστώσαμε την απροθυμία των αγροτών να συνεργαστούν μαζί μας, αγοράσαμε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τρόφιμα – βολβούς που ανέφεραν στην ετικέτα ότι παράγονται σε Θήβα και Οινόφυτα”. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών, αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε αυξημένο επίπεδο σε νικέλιο και χρώμιο σε ποσοστό 115% έως 926% , σε σχέση με ίδια προϊόντα που προέρχονται από καθαρές περιοχές!

Η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από τον Ασωπό είναι ένα τεράστιο θέμα και το πρόβλημα έχει εντοπιστεί πολλές φορές από τα μέσα ενημέρωσης και ακόμα δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι δηλώσεις των γιατρών δε για τις επιπτώσεις από τη μόλυνση είναι ακόμα πιο ανησυχητικές.

Η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου, διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος αντικαρκινικού νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και κάτοικος της περιοχής, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού σαν “μία βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά”, ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων.

Μίλησε τέλος, για ευρύματα μελέτης, που εντόπισε αύξηση θανάτων από καρκίνο σε ποσοστό έως και 90% το 2009 σε σχέση με το μέσο όρο της Βοιωτίας…

© 2025 tlife.gr