Δημήτρης Λιγνάδης: Ο μονόλογος για παράσταση που σκηνοθέτησε το 2005 – “Δεν δέχομαι τις χυδαίες πράξεις, είμαι άρρωστος”

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος που έκανε ο Δημήτρης Λιγνάδης σε παράσταση με τίτλο «Δόκτων Φάουστους» το 2005 έρχεται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Σε αυτόν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που διασκεύασε την εν λόγω παράσταση, αναφωνεί: «Τις χυδαίες πράξεις που μου αποδίδονται δεν τις δέχομαι».

Το κείμενο δεν το έγραψε ο ίδιος για την παράσταση, αλλά αποτελεί απόσπασμα από την επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη προτού αυτοκτονήσει. Όπως θα δεις, ο Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίζεται με δάκρυα στη θεατρική σκηνή.

“Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργεια μου, η νοσηρή φαντασία μου και η διάθεση μου να πληροφορηθώ για όλες τις «χαρές» χωρίς τελικά να μπορέσω να αισθανθώ καμία. Όμως τις χυδαίες πράξεις που μου αποδίδονται δεν τις δέχομαι. Εγώ αν ζήτησα κάτι αυτό ήταν η ιδεατή ατμόσφαιρα τους. Η έσχατη πικρία. Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος για το επάγγελμα αυτό. Όλη η υπόλοιπη ζωή μου μάλλον το αντίθετο αποδεικνύει, όμως έχω τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο εγώ προσωπικά όταν έρχεται εγώ τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά.

Πληρώνω για όσους όπως εγώ δεν είχαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντοτε έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς νόημα. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα και περισσότεροι με τους αιώνες, κυρίως σε εκείνους απευθύνομαι. Αφού λοιπόν δοκίμασα όλες τις «χαρές» είμαι έτοιμος να σας μιλήσω για ατιμωτικούς θανάτους και τιμωρίες. Φυσικά λυπάμαι τους δικούς μου, λυπάμαι τη μάνα μου, λυπάμαι τον αδερφό μου αλλά έχω το μέτωπό μου καθαρό, γιατί είμαι άρρωστος” ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκινούσε την παράσταση ο ηθοποιός που έδειχνε να ζει και να εννοεί κάθε μια από τις λέξεις του κειμένου καταφέρνοντας να καθηλώσει το κοινό.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164