Site icon TLIFE

Δυναμική πρεμιέρα για τον Πάνο Μουζουράκη με τους Ιππείς στην Επίδαυρο – Ποιοι έδωσαν το “παρών”

Δυναμική πρεμιέρα έκανε το φεστιβάλ Επίδαυρο, το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ένα δημοφιλές αγαπημένο έργο, τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, από τις πιο «πολιτικές» κωμωδίες του ποιητή, με μια διανομή πρωταγωνιστών που ενώνουν διαφορετικούς μεταξύ τους σκηνικούς κόσμους.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης είναι και ο Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ο δημοφιλής και ανατρεπτικός καλλιτέχνης ενσαρκώνει τον Δημοσθένη και πραγματικά εντυπωσιάζει με τις υποκριτικές του ικανότητες.

Το παρόν στην παράσταση έδωσαν μεταξύ άλλων και ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Κώστας Κόκλας, η Ηρώ Μανέ, η Δέσποινα Καμπούρη και η Σάσα Σταμάτη.

Ο Πάνος Μουζουράκης με τον Κωστή Μαραβέγια

Στιγμιότυπο από την παράσταση “Ιππείς”

Η Σάσα Σταμάτη

Η Σάσα Σταμάτη με τον καλό της φίλο, και σκηνοθέτη της παράστασης, Κωνσταντίνο Ρήγο

Δέσποινα Καμπούρη – Βαγγέλης Ταρασιάδης

Εύα Νάθενα-Κώστας Λαμπρόπουλος

Κώστας Κόκλας – Κωνσταντίνος Ρήγος

Τάσος Νταϊόγλου-Φαίδρα Νταϊόγλου-Σπύρος Μπιμπίλας-Υρώ Μανέ-Κώστας Βενετσάνος

Λίγα λόγια για την παράσταση

Οι «Ιππείς» είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχτηκε το 424 π.Χ. στα Λήναια, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το όνομά της προέρχεται από τον χορό του έργου. Ήταν η πρώτη κωμωδία που ανέβηκε με το όνομα του Αριστοφάνη, ο οποίος άρχισε να τη συγγράφει για να στηλιτεύσει έναν πολιτικό της εποχής, τον δηµαγωγό Κλέωνα, που ήταν προσωπικός εχθρός του.

Βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου και ο Κλέωνας –που είναι υπερασπιστής της συνέχισης του πολέμου, έχει ψηφιστεί στρατηγός των Αθηναίων.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, ο Παφλαγόνας, είναι εμπνευσμένος από τον Κλέωνα, τον πολιτικό που μετά τον θάνατο του Περικλή και την περήφανη νίκη των Αθηναίων στην Πύλο επί των Λακεδαιμονίων (425 π.Χ.), υπήρξε ηγέτης της Αθηναϊκής Πολιτείας

Στο έργο, ο Κλέωνας είναι ο Παφλαγόνας. Οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον αντικαταστήσουν με ένα αλλαντοπώλη, τον οποίο και εκπαιδεύουν στη δημαγωγία ώστε να πείσει τους Αθηναίους για ειρήνη. Το σκεπτικό τους είναι ότι για να χτυπήσεις έναν φαύλο πολιτικό πρέπει να εφεύρεις έναν φαυλότερο, μια πρωτότυπη αν και ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη. Ο πρώην αλλαντοπώλης, τελικά, αποδεικνύεται χαρισματικός δημαγωγός και υπερισχύει του Παφλαγόνα.

Φωτογραφίες: Νdp

© 2024 tlife.gr