Πέρασαν κιόλας 37 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι ερπύστριες των τανκς πέρασαν τις πύλες του Πολυτεχνείου αφήνοντας αυτή τη μέρα για πάντα στην ιστορία. Εκατοντάδες φοιτητές, με το αίσθημα της αυτοθυσίας, όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
17 Νοέμβρη 1973
”Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων”, εξέπεμπε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου. Σε λίγη ώρα το «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» το άκουγε όλη η Αθήνα, γιατί το αναμετέδιδαν και άλλοι ραδιοπειρατές σ’όλη την Αττική. Το μετέδιδαν ακόμη και ξένοι ραδιοσταθμοί. Πρώτος εκφωνητής που έδωσε και το όνομα του σταθμού ήταν ο Μίλτος Χαραλαμπίδης, ο δεύτερος ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστου και η τελευταία ήταν η Μαρία Δαμανάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι φοιτητές, με φωνές που ράγιζαν κόκκαλα, ζητούσαν από τον κόσμο να χυθεί στους δρόμους, για να πέσει η Χούντα και να απομακρυνθεί ο Παπαδόπουλος. Όλα ξεκίνησαν 14 Νοεμβρίου ενώ τρεις μέρες μετά, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι ερπύστριες των τανκς περνούν τις πύλες του Πολυτεχνείου και βάφουν με αίμα αυτή την εξέγερση που συνεχίζει να συγκινεί και να είναι επίκαιρη ακόμη και 37 χρόνια μετά.
Οι φοιτητές είχαν αποφασίσει να απέχουν από τα μαθήματά τους και στις 14 Νοεμβρίου άρχισαν τις διαδηλώσεις. Οι φοιτητές οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.
Στις 3π.μ της 17ης Νοεμβρίου, η μεταβατική κυβέρνηση απαίτησε την επέμβαση του στρατού. Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Αλμπέρ Κουράντ ήταν αυτός που κατάφερε να τραβήξει το μοναδικό πλάνο την ώρα που τα τανκς ρίχνουν τη πύλη του Πολυτεχνείου. Οι σκηνές κόβουν την ανάσα. Ένα από τα τρία τανκς που είχαν στηθεί έξω από τη σχολή, βάζει μπρος και γκρεμίζει τη πύλη του Πολυτεχνείου ενώ βρίσκονταν πάνω της φοιτητές. Οι εκφωνητές του ραδιοφωνικού σταθμού, ζητούσαν από τους στρατιώτες να μην υπακούσουν. Μάταια! Ο εκφωνητής ξεκίνησε να απαγγέλει τον Εθνικό Ύμνο. Η αναμετάδοση σταμάτησε όταν τα τανκς και αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο της σχολής.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές.Πολλοί βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας πυροβολούν από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν όσους είχαν εξεγερθεί.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί σακατεύονται για πάντα. Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν θυμούνται τα γεγονότα και οι περιγραφές τους προκαλούν ρίγος.
Μνήμες
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ