Ο Πρόεδρος Χ.Μουμπάρακ, ίσως σε λίγες ώρες να έχει φύγει από τη χώρα! Η επιλογή του Ομάρ Σουλεϊμάν ως νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λέει πολλά για όσους γνωρίζουν το σύστημα διακυβέρνησης της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όταν ο Πρόεδρος έχει “κώλυμα” τα καθήκοντά του τα ασκεί ο αντιπρόεδρος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι έμπιστός του, επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσίων και παρόλα αυτά δημοφιλής στην Αίγυπτο! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Σ.ΛΙΑΤΣΟΥ ΣΤΟ www.onalert.gr Εκατό άνθρωποι έπεσαν νεκροί κατά τη χθεσινή “Ημέρα Οργής” κατά του επί 30 χρόνια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο, στο Σουέζ και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μετά την προσευχή της Παρασκευής και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την σιδερένια καταστολή από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους. Βίντεο έδειχναν στρατιώτες μέσα από τα άρματα μάχης να πυροβολούν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.
Εικόνες από νεκροτομεία δείχνουν δεκάδες πτώματα κυριώς νεαρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες. Χτες ο στρατός με εντολή Μουμπάρακ κατέβηκε στους δρόμους με άρματα μάχης καταστέλλοντας άγρια τις διαδηλώσεις και πυροβολώντας κατά του πλήθους, για να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Σε διάγγελμα του ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραιτηθεί και διέλυσε την κυβέρνηση. Τώρα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.
Ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αίγυπτο
Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει για το Newsit από την Αίγυπτο: Φαίνεται ότι η κατάσταση αν και ρευστή, δεν είναι όπως υπολογίζει η αιγυπτιακή εξουσία. Οι δυνάμεις του στρατού δείχνουν απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία εναντίον των εξεγερμένων πολιτών. Οι πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους,όπως έγινε στο Κάϊρο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η εξαίρεση στο κανόνα. Στην Αλεξάνδρεια όπου βρίσκομαι, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακσιμένα οχήματα, έχουν βγει στους δρόμους της πόλης, αλλά τα πληρώματά τους συνομιλούν με τους διαδηλωτές. “Ο στρατός δεν πρόκειται να μας χτυπήσει. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αιγύπτου”, λέει ένας γείτονας. Αν ο στρατός δεν αποτελέσει τη “σιδερένια γροθιά” του κράτους, πως θα τιθασεύσει τη λαϊκή οργή; Όλοι πια πιστεύουν ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει και αποδίδουν τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική παρουσία του Προέδρου σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάγγελμα Μουμπάρακ – Νέες διαδηλώσεις
Υπό το βάρος της πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης ο Μουμπάρακ έβγαλε διάγγελμα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά διέλυσε την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο. Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία: “Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας”, είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.
Η ομιλία Μουμπάρακ λίγο ωφέλησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μετά το διάγγελμα νέα πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους, καλώντας τον να παραιτηθεί.
Ευχές από Ομπάμα αλλά όχι καταδίκη
Σε δική του ομιλία αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον κάλεσε να κάνει τα λόγια για μεταρρυθμίσεις πράξη.“Καταστήσαμε ακόμη ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού” είπε ο Ομπάμα. “Είναι η απουσία τέτοιων μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στην δυσαρέσκεια την οποία βλέπουμε” πρόσθεσε.
Πριν τον Ομπάμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απείλησε αναστολή της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο, αν δεν σταματήσει η βία κατά των διαδηλωτών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.