Πυρά πυροβολικού στα προάστια, φόβος, πείνα και φήμες στην πρωτεύουσα: αυτή την εικόνα περιγράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ από την Τρίπολη της Λιβύης, σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται σήμερα στην Ιντιπέντεντ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως γράφει, 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολιόρκησαν χθες το βράδυ το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μαγικό εισιτήριο που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πολλοί προσπάθησαν να δωροδοκήσουν λίβυους αστυνομικούς για να φτάσουν στα εκδοτήρια, ενώ δεν έλειψαν και οι άγριοι ξυλοδαρμοί απελπισμένων ανδρών που έσπρωχναν για να φτάσουν πρώτοι.
Ανάμεσά τους ήταν πολλοί Αιγύπτιοι που βρίσκονταν τις δύο τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο χωρίς φαγητό και φάρμακα. Ο τόπος μύριζε παντού ούρα, κόπρανα και φόβο.
Στην ίδια την Τρίπολη υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις αντίστασης στον Μεγάλο Ηγέτη, γράφει ο απεσταλμένος της Ιντιπέντεντ. Ομάδες νεαρών άνδρων με Καλάσνικοφ στέκονται δίπλα σε οδοφράγματα φτιαγμένα από αναποδογυρισμένες καρέκλες και ξύλινες πόρτες, στα οποία έχουν καρφιτσώσει φωτογραφίες του Πράσινου Βιβλίου. Είναι τα μέλη των φιλο-κανταφικών επιτροπών επαγρύπνησης και θυμίζουν τους «φρουρούς των γειτονιών» που είχε δει ο δημοσιογράφος στην Αίγυπτο πριν από ένα μήνα.
Τα τρόφιμα στην Τρίπολη είναι λιγοστά και η Πράσινη Πλατεία ήταν χθες το βράδυ άδεια. Δεν υπήρχαν άρματα μάχης ούτε θωρακισμένα οχήματα, στρατιώτες ή μαχητικά αεροπλάνα στον αέρα. Μόνο μερικοί αστυνομικοί και κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που περπατούσαν. Δυστυχώς για τη Δύση και για τους κατοίκους της ελεύθερης Βεγγάζης, η πρωτεύουσα της Λιβύης έμοιαζε όσο ήσυχη θα ήθελε οποιοσδήποτε δικτάτορας.
Η εικόνα αυτή, όμως, είναι παραπλανητική. Οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί και ολόκληρες πόλεις έχουν καταρρεύσει από τις μάχες μεταξύ φιλοκανταφικών και αντικανταφικών δυνάμεων. Στα περίχωρα της πόλης, ιδιαίτερα στο Νουφρίν, οι πρώτες έχουν επικρατήσει ύστερα από άγριες μάχες με πολυβόλα και πιστόλια.
Αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να ρίξει το καθεστώς, όμως, είναι η έξοδος των ξένων εργατών. Τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι, που αποτελούσαν τον σκελετό της κατασκευαστικής βιομηχανίας της Λιβύης, έχουν φύγει από την Τρίπολη, μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη ξένους εργάτες. Πολωνοί, γερμανοί, ιάπωνες και ιταλοί επιχειρηματίες είπαν στον Ρόμπερτ Φισκ ότι την τελευταία εβδομάδα έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Το χειρότερο απ’όλα για τον Καντάφι είναι ότι τα εργοστάσια πετρελαίου, ουρανίου και χημικών υλών βρίσκονται νοτίως της «απελευθερωμένης» Βεγγάζης. Η Τρίπολη ελέγχει μόνο τους υδάτινους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι η προσωρινή διαίρεση της Λιβύης, που μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό του Καντάφι, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Λίβυοι και ξένοι με τους οποίους μίλησε χθες ο βρετανός δημοσιογράφος εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ο Καντάφι έχει χάσει τα λογικά του. Μεγαλύτερος ήταν όμως ο θυμός τους για τον γιο του, τον Σαϊφ αλ-Ισλάμ. «Νομίζαμε ότι ο Σαϊφ είναι φιλελεύθερος, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πιο τρελλός και πιο ωμός από τον πατέρα του», είπε ένας λίβυος επιχειρηματίας.
Έντονες είναι οι φήμες ότι και η οικογένεια του Καντάφι προσπαθεί να φύγει στο εξωτερικό. Παρόλο που οι δηλώσεις του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι ο Καντάφι κατευθυνόταν στη Βενεζουέλα διαψεύστηκαν, πολλοί Λίβυοι πιστεύουν ότι το μοναδικό καταφύγιο του Μεγάλου Ηγέτη είναι η Μπουρκίνα Φάσο.
Η Μάλτα διέψευσε την πληροφορία ότι η κόρη του Καντάφι, η Αϊσα, βρισκόταν σε ένα λιβυκό αεροσκάφος που δεν έλαβε άδεια χθες να προσγειωθεί στο νησί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όμως, η σύζυγος, η κόρη, οι νύφες και τα εγγόνια του Καντάφι έχουν φύγει από τη Λιβύη για άγνωστη κατεύθυνση.
Σύγχυση όμως επικατεί και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των θυμάτων. Το αραβίκο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 10.000 την ώρα που κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για 1.000 νεκρούς.
Λιβυκές και αραβικές πηγές επισημαίνουν στην Γκάρντιαν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής για τον Καντάφι είναι η αυτομόληση του υπουργού Εσωτερικών Αμπντέλ-Φάταχ Γιουνές αλ-Ομπεϊντί, ο οποίος κάλεσε την Τρίτη τον στρατό «να υπηρετήσει το λαό και να υποστηρίξει την Επανάσταση και τα νόμιμα αιτήματά της».
Ενας άλλος υπουργός που εγκατέλειψε τον Καντάφι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, δήλωσε χθες ότι ο Καντάφι έδωσε προσωπικά εντολή να ανατιναχθεί το αεροπλάνο στο Λόκερμπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 270 άνθρωποι.
Ένα άλλο σημαντικό στέλεχος που αυτομόλησε είναι ο Γιουσέφ Σαουάν, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Καντάφι, την ευθύνη του οποίου έχει ο Σαϊφ αλ-Ισλάμ. Με το μέρος της επανάστασης πέρασε επίσης ένα ανώτατο στέλεχος των επαναστατικών επιτροπών, ο Άλι αλ-Σαχούλι, που προειδοποίησε ότι ο Καντάφι θα κάνει σαμποτάζ στην υποδομή της χώρας, όπως σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενεργειακούς σταθμούς και τράπεζες.
Για την κατάσταση του στρατού δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά, εκτός από το ότι στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό ο διοικητής του στρατού και υπουργός Αμύνης Αμπού-Μπακρ Γιουνίς Τζαμπέρ.
Εικόνες σοκ
Τους έδεσαν χέρια και πόδια για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Στην συνέχεια τους πυροβόλησαν στο κεφάλι και σε όλο το σώμα. Οι εικόνες σοκάρουν. Πρόκειται για στρατιώτες που αρνήθηκαν να εκτελέσουν πολίτες και έτσι εκτελέστηκαν οι ίδιοι για παραδειγματισμό.
Τουλάχιστον, λένε πολίτες, αυτοί γλίτωσαν το κάψιμο. Πρίν από μερικές μέρες στρατιώτες που αρνήθηκαν να πυροβολίσουν και να σκοτώσουν πολίτες, τους πυροβόλισαν στα πόδια και στην συνέχεια τους έκαψαν ζωντανούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι απάνθρωπες και βίαιες μεθόδοι που χρησιμοποιεί ο Καντάφι δείχνουν το πόσο πολύ “ενδιαφέρετε” όπως ο ίδιος λέει για τον λαό του.