Κυκλοφόρησε η “Εκδίκηση”, το δεύτερο βιβλίο της συναρπαστικής τριλογίας που όλοι λάτρεψαν! Το ταξίδι της Ρούσσας συνεχίζεται από τις εκδόσεις Διόπτρα γεμάτο δράση, απρόσμενες εξελίξεις, ακραία συναισθήματα και ανατροπές…
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θυσία της Ρούσσας αλλάζει ολοκληρωτικά τα δεδομένα της ζωής των δύο παιδιών της, του Ιωάννη και της Αριάδνης. Η μοίρα, όμως, για μία ακόμη φορά, παίζει τα δικά της παιχνίδια, έτσι οι δρόμοι τους χωρίζουν βίαια.
Η πιο όμορφη αρχοντοπούλα του Χάνδακα είναι η Αριάδνη, που αγνοώντας την πραγματική της καταγωγή μεγαλώνει μέσα στα πούπουλα και τα μεταξωτά, σαν κόρη ενός επιφανούς Ενετού ευγενή. Κάμποσα χρόνια αργότερα, ο πολύκροτος γάμος της θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός σε όλα τα παλάτια της Γαληνοτάτης και του Χάνδακα. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτόν τον γάμο;
Ο πιο σκληρός πειρατής της Μεσογείου έχει για ορμητήριό του έναν απροσπέλαστο όρμο στο Ελαφονήσι, φόβος και τρόμος για κάθε ενετική γαλέρα που πέφτει στα νύχια του. Είναι ο Ιωάννης, ο γιος της Ρούσσας και του Σεκίρ, κυνηγημένος και επικηρυγμένος από τους Ενετούς για πολλά χρυσά δουκάτα. Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο στόχος του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας” ταξιδεύουμε από τα Χανιά και τις ακτές της Νοτιοδυτικής Κρήτης στην Μπαρμπαριά, στη Γραμβούσα, στα Αντικύθηρα και στη μήτρα της Ενετοκρατίας, τη Γαληνοτάτη Βενετία. Πειρατές, ρεσάλτα, κρυμμένοι θησαυροί, αδυσώπητες συγκρούσεις, απατηλοί έρωτες και ψέματα που καταστρέφουν ζωές. Η “Εκδίκηση” είναι ένα βιβλίο γεμάτο δράση, ένταση, απρόσμενες εξελίξεις, ακραία συναισθήματα και υπερβατικές ανατροπές.
“Οι Δρόμοι της Καταιγίδας” είναι τρία μυθιστορήματα εποχής με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, τοποθετημένα χρονολογικά στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και γεωγραφικά στον ενετοκρατούμενο Χάνδακα, στην Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, στο τέλος της κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Τον 16ο αιώνα, δύο μεγάλες δυνάμεις επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή μας, δύο αυτοκρατορίες που η καθεμία εποφθαλμιούσε τις κτήσεις της άλλης: η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και η Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Ενετοκρατία στην Κρήτη διήρκεσε 458 χρόνια δηλαδή από το 1211 – 1669.
Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν πάρα πολλά, αλλεπάλληλες συγκρούσεις και τραγικές ανατροπές. Πραγματικοί Δρόμοι της Καταιγίδας, όπως είναι και ο υπέρτιτλος της τριλογίας.
Στη θάλασσα κυριαρχούσαν οι Ενετοί, που κατείχαν όλη τη νησιωτική Ελλάδα, με προμετωπίδα τους την Κρήτη και συγκεκριμένα τον Χάνδακα. Αυτοί έλεγχαν το εμπόριο και όλες τις θαλάσσιες μεταφορές.
Οι Ενετοί ήταν πολύ σκληροί κατακτητές, σκληρότεροι κατά πολύ από τους Οθωμανούς. Ο λαός στέναζε από τους αδυσώπητους φόρους που είχαν επιβάλλει, από τον διωγμό της Ορθοδοξίας, αλλά και τη βία που ασκούσαν σε όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Όλοι οι νέοι ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σκλάβοι, κυρίως στις γαλέρες, ή να δουλεύουν σε οχυρωματικά και αρδευτικά έργα, χωρίς να τους παρέχεται ούτε ένα τάσι νερό.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν τα ιστορικά αρχεία, έγιναν 27 μεγάλες επαναστάσεις και αμέτρητα κινήματα. Οι περισσότερες απ’ αυτές καταπνίγηκαν στο αίμα. Οι ηγέτες τους ανήκαν, επί το πλείστον, στις μεγάλες αρχοντικές οικογένειες του νησιού, κυρίως στους Αρχοντορωμαίους.
Η εικόνα εκείνης της περιόδου συμπληρώνεται από μεγάλους σεισμούς, σιτοδείες, λειψυδρία και πολλές επιδημίες που έπληξαν τον πληθυσμό, ο οποίος, με τραγικό τρόπο, μειωνόταν ολοένα και περισσότερο.
Από την άλλη πλευρά οι Οθωμανοί, που υστερούσαν σε ναυτική δύναμη, λυμαίνονταν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εκείνο που κυρίως τους χαρακτήριζε ήταν οι κουρσάρικες επιθέσεις που πραγματοποιούσαν σε όλα ανεξαιρέτως τα πλοία. Μπορεί να μην υπήρχε Οθωμανικός Στόλος, όμως, στην υπηρεσία του Σουλτάνου, είχαν επιστρατευτεί οι κουρσάροι, έμμισθοι υπάλληλοι της Υψηλής Πύλης, στην οποία και παρέδιδαν τον κούρσο -τη λεία, δηλαδή- από τις επιδρομές τους.
Εισέβαλλαν ακόμα και μέσα στις πόλεις και στα χωριά, καίγοντας, αρπάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα, και αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες συμφορές για τον δυστυχισμένο λαό. Το δουλεμπόριο ήταν στο φόρτε του, με την ανοχή των Ενετών. Νέοι άντρες πωλούνταν στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς ως κωπηλάτες σε γαλέρες, ενώ οι νέες και όμορφες κοπέλες είχαν τη μεγαλύτερη αξία, γιατί γέμιζαν τα χαρέμια των πασάδων, των βεζίρηδων αλλά και του ίδιου του σουλτάνου.
Η μεγαλύτερη αθλιότητα ήταν τα υπαίθρια σκλαβοπάζαρα, όπου οι αγοραστές έλεγχαν σε κοινή θέα την αγνότητα κάθε κοπέλας, μη διστάζοντας να την ξεγυμνώσουν μπροστά στα αδηφάγα μάτια των υπολοίπων.
Η τριλογία, αναφέρεται σε όλα αυτά τα γεγονότα, δένοντας αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία με την πραγματική ιστορία εκείνης της εποχής.
Ενετοί και Οθωμανοί, άρχοντες και σκλάβοι, αλλά και πολλά από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τη συγκεκριμένη περίοδο, ξεπηδούν και ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της τριλογίας.
Ρούσσα, Ιωάννης, Αριάδνη είναι οι πρωταγωνιστές στα τρία βιβλία, που μας παρασύρουν να τους ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα. Πρόσωπα που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της τριλογίας… Ή, μήπως, ήταν ανέκαθεν ζωντανά, περιμένοντας τη σειρά τους για να φωτίσουν αυτή την ανείπωτη συγκλονιστική ιστορία;
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και το σχεδιασμό εντύπων. Πήρε πρώτο βραβείο για το διήγημα “Με αντίπαλο τη ζωή”, δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το έργο “Το τέλος μιας κωμωδίας”, δεύτερο βραβείο για το ποίημα “Άδειος κόσμος” και δύο σημαντικές διακρίσεις για τη μελέτη της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια. Από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκαν “Οι τρεις φωτιές” (2013), “Το παράπονό μου μια κραυγή” (2012), “Αντιμέτωποι με το χθες” (2011).
Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν: “Όταν φεύγουν τα σύννεφα” (2016), “Σμαράγδι στη βροχή” (2015), “Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί” (2014) και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά “Λόκο”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ