Ελένη Βαϊτσου: «Πολλές φορές μένουμε σε μια σχέση που μας φθείρει επειδή βολευτήκαμε και φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Ελένη Βαϊτσου στο περιοδικό Marie Claire και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Στρέμπα με αφορμή τη συμμετοχή της στη θεατρική παράσταση «Μια μέλισσα τον Αύγουστο». Μέσα σε όλα, η Ελένη Βαϊτσου αναφέρθηκε στο πόσο έχουν αλλάξει σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στον ρόλο που έχουν παίξει τα social media στις αλλαγές αυτές.

Το κεντρικό θέμα του έργου, πέρα από την αποδοχή του εαυτού μας, είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι τελικά τόσο δύσκολες όσο λένε; Κι αν ναι, γιατί;

Ναι, οι σχέσεις είναι δύσκολες για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπάρχει φόβος και δυσπιστία σε οτιδήποτε νέο, είτε πρόκειται για ερωτική είτε για φιλική, είτε για επαγγελματική σχέση. Είναι λογικό όταν έχουμε βιώσει κάποιου είδους προδοσία στο παρελθόν να είμαστε προσεκτικοί και να κρατάμε κάποια απόσταση ασφαλείας αλλά μπορεί να συμβαίνει κι επειδή στις μέρες μας οι σχέσεις είναι αρκετά επιφανειακές.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλουμε καμία απολύτως προσπάθεια να σώσουμε κάτι γιατί θεωρούμε πως θα βρούμε κάτι καλύτερο στην επόμενη γωνία. Παρατηρώ πως δύσκολα αναλαμβάνουμε την ευθύνη όταν κάτι δεν πάει καλά, είναι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε τους άλλους παρά να ψάξουμε μέσα μας να βρούμε που φταίμε εμείς οι ίδιοι. Ή μπορεί να μένουμε και να διατηρούμε μια σχέση που μας φθείρει γιατί βολευτήκαμε και επειδή φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι.

Θεωρώ πως δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς συγκρούσεις ή διαφωνίες και είναι λογικό εφόσον βιώνουμε και προσεγγίζουμε τα πράγματα διαφορετικά. Οι σχέσεις που κρατάνε στον χρόνο, φιλικές και ερωτικές δεν σημαίνει πως δεν έχουν προβλήματα. Αντέχουν γιατί οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και ψάχνουν να βρουν τρόπους να κάνουν τη σχέση να λειτουργήσει.

Μήπως οι υψηλές προσδοκίες και ο βομβαρδισμός εικόνων από τα social media κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα;

Σίγουρα σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα social media έχουν επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε τα πράγματα. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης, ο τρόπος επικοινωνίας, η προσπάθεια που καταβάλουμε για να γνωρίσουμε τον άλλο. Ξαφνικά ανοίχτηκαν μπροστά μας ανεξάντλητα περιθώρια επιλογής, ή τουλάχιστον φαινομενικά.

Πώς να αφιερωθείς σε έναν άνθρωπο όταν πρέπει να αποκλείσεις την πιθανότητα όλων των άλλων, θελκτικών, επιλογών; Πώς να δεσμευτείς ουσιαστικά, όταν ψάχνεις να βρεις, σκρολάροντας, την τελειότητα που τα social σε έχουν πείσει πως υπάρχει;

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164