Σοκ προκαλεί στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση ότι η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου έφυγε σήμερα, Κυριακή 18 Απριλίου από τη ζωή … Η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος είχε βάλει την υπογραφή της σε μια σειρά από σημαντικές δουλειές στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, όπως στην ταινία του Λάνθιμου Κυνόδοντας αλλά και το Hardcore.
Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου έπεσε από την ταράτσα της πολυκατοικίας της, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου:
Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ήταν ίσως το πιο γνωστό όνομα στην Ελλάδα στον τομέα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ξεκίνησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλό της τον σημαντικό, αν και παραγνωρισμένο, Μίμη Κοντό. Επέστρεψε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός στη Σχολή του Εθνικού. Ένας από τους συμφοιτητές της ήταν ο Νίκος Καραθάνος, με τον οποίο έμελλε να συνεργαστεί, χρόνια μετά, όχι ως ηθοποιός αλλά συμμετέχοντας στο εξαιρετικό του team ως σκηνογράφος.
Από το 1996 έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία κ.α.). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Αμόρε, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Γκόλφω, Ο βυσσινόκηπος, Μόλις χώρισα κ.ά.), το Θέατρο Πόρτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Σχεδίασε τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) και για τον 51ο Διαγωνισμό της Eurovision (2006). Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε, δημιουργώντας μαζί του μερικές από τις πλέον αξιομνημόνευτες παραστάσεις του Αμόρε (Θέατρο του Νότου).
Έχει υπογράψει μερικές από τις πιο εμβληματικές συνεργασίες των τελευταίων ετών σε θέατρο και κινηματογράφο, όπως οι ταινίες που έχει γυρίσει ο Γιώργος Λάνθιμος επί ελληνικού εδάφους, τα αιρετικά έργα της Λένας Κιτσοπούλου, οι επιτυχίες του Νίκου Καραθάνου (Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται, Σιρανό, η περίφημη Γκόλφω, το υπέροχο Δεκαήμερο) και ο αμφιλεγόμενος Βυσσινόκηπος στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που θεωρήθηκε προσωπικό της επίτευγμα.
“Αν αγαπάς κάτι πολύ και το φροντίσεις, τα καταφέρνεις. Είναι σαν τα λουλούδια. Δεν σου μαθαίνει το βιβλίο της κηπουρικής πώς να τα φροντίζεις, μαθαίνεις άμα πάρεις δυο γλαστρούλες και αρχίσεις να ασχολείσαι. Έτσι είναι και το κοστούμι. Είναι κάτι που φοριέται από τον άνθρωπο, κάτι οργανικό” εξομολογείται η ίδια στην Lifo.
Ενδεικτικές δουλειές που υπέγραψε η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ως σκηνογράφος
- Κυνόδοντας
- Γιούγκερμαν
- Φεγγάρι από χαρτί
- Σ’ εσάς που με ακούτε
- Το Σκλαβί
- Σου φυλάξαμε μια θέση
- Αντιγόνη
- Ο θρύλος του αγίου Κάρτακ και το μικρό λουλούδι
- Είμαστε από καλή γενιά
- Όρνιθες
- Ο βίος του Γαλιλαίου
- Λίλιομ
- Δεκαήμερο
- Ματωμένος γάμος
- Τραχίνιες
- Συρανό Ντε Μπερζεράκ
- Το τρίτο στεφάνι
- Οκτώ γυναίκες
- Hardcore
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ