Site icon TLIFE

Πάτρα: Στο «φως» τα έγγραφα από τις ιστολογικές εξετάσεις Μαλένας και Ίριδας

Στη δημοσιότητα έρχονται οι ιστολογικές εξετάσεις των δύο κοριτσιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, της Μαλένας και της Ίριδας, που υπάρχουν μέσα στο πόρισμα που έχουν συντάξει οι ιατροδικαστές για τα αίτια θανάτου τους.

Σύμφωνα με το newsit.gr, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εξετάσεων εκτιμήθηκαν και πάλι από παθολογοανατόμους, οι οποίοι κατέληξαν κι αυτοί στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι των αδικοχαμένων κοριτσιών προήλθαν από εξωγενή παράγοντα κι όχι από παθολογικά αίτια. Δηλαδή, ότι η Ίριδα και η Μαλένα έφυγαν από τη ζωή από ασφυκτικό θάνατο, ο οποίος προήλθε από απόφραξη του στόματος τους.

Η Μαλένα

Στην περίπτωση της Μαλένας οι επιστήμονες, στην ανασκόπηση που έκαναν πριν από 50 ημέρες παρατήρησαν ότι:

Καθολική κενοτοπιώδης εκφύλιση υπατικών κυττάρων( μη ειδικό εύρημα). Αύξηση των χρονιών φλεγμονωδών κυττάρων στα πυλαία διαστήματα.

Έντονο πνευμονικό οίδημα. Πνευμονική συμφόρηση με παρουσία ενοχοποιημένων κυψελιδικών μακροφάγων

Ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού

Έντονη συμφόρηση της κεντρικής μοίρας ( μυελού) των επινεφριδιών.

Σπλήνας – μυοκάρδιο χωρίς ειδικές ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τη νεκροψία/ νεκροτομή που έγινε στη σορό της Μαλένας διαπιστώθηκε ότι είχε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. «Οι άνω εκδορές έχουν φορά λοξή / διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός, και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών. Είναι πρόσφατες εν ζώη γενόμενες, χρώματος ερυθρού, χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη ΄ήταν κομμένοι κοντά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί. Επίσης, με δεδομένο ότι η ως άνω εκδορές έχουν τους χαρακτήρες εν ζωή γενομένων βλαβών, δεν είναι συμβατές με πρόκληση τους κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, κατά την οποία – σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό – το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοικό, χωρίς ζωτικά σημεία νεκρό».

 

Η Ίριδα

Στην περίπτωση της Ίριδας επανεκτιμήθηκαν 21 κύβοι παραφίνης και τα αντίστοιχα ιστολογικά πλακίδια, καθώς και τα υπολείμματα των σπλάχνων του νεκρού κοριτσιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς μακροσκοπικά και μικροσκοπικά μεταξύ άλλων παρατηρούνται:

Ήπιο διάμεσο οίδημα του μυοκαρδίου και συμφόρηση των τριχοειδών αγγείων. Η ανοσοιστοχημική χρώση Fibronectin παρουσίασε εστιακή θετικότητα σε μεμονωμένα μυοκαρδιακά κύτταρα( στοιχείο ενδεικτικό ασφυξίας). Σύμφωνα με τον Determeyer η χρώση Fibronectin συμβάλει στη διαφορική διάγνωση μεταξύ συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.

Όσον αφορά τώρα στις σπλαχνικές εξετάσεις του -μόλις έξι μηνών- κοριτσιού παρατηρούνται, επίσης λίγες μικροσκοπικές εστίες με ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Συμφόρηση ερυθρού πολφού σπλήνος.

Συμφόρηση κεντρικής μοίρας ( μυελού) επινεφρίδίων.

Εικόνα θύμου δίκην έναστρου ουρανού ( σημείο υποξίας).

Συμφόρηση των αγγείων σε γλώσσα, λαρυγγική συσκευή, οισοφάγο, στόμαχο, νεφρούς, λεπτο και παχύ έντερο.

Όπου παρατηρείται λεμφαδενικός ιστός δεν πρατηρούνται ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις.

 

© 2024 tlife.gr