Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έχει καεί όλο το δέρμα – Δεν υπάρχει η δυνατότητα αναγέννησης» κατέθεσε η γιατρός της

Σήμερα λίγα λεπτά μετά τις 9.00 π.μ ξεκίνησε η τρίτη δικάσιμος της υπόθεσης της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα στο δικαστήριο θα καταθέσουν οι τρεις γιατροί της κοπέλας που δέχτηκε την επίθεση με βιτριόλι ένα χρόνο πριν.

Η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με την κατάθεση της Μαρίας Καλοφώνου, Διευθύντριας Πλαστικής Χειρουργικής Μονάδας Εγκαυμάτων στο Θριάσιο. Η γιατρός ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως η ποσότητα του οξέως που δέχθηκε η Ιωαννα θα μπορούσε εύκολα να της έχει στοιχίσει τη ζωή της.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δυο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες», εξήγησε η κυρία Καλοφώνου στην έναρξη της κατάθεσης της.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της η κυρία Καλοφώνου αναφέρθηκε στα σοβαρά εγκαύματα που έφερε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο πρόσωπο και το σώμα της.

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» είπε η κυρία Καλοφώνου.

Παράλληλα, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο πρόβλημα στο μάτι της Ιωάννας, επισημαίνοντας πως «είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

Η γιατρός κατέστη σαφές ότι δόθηκε τεράστια μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία μιας και ο κίνδυνος να μην τα καταφέρει ήταν μεγάλος.

«Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα στο χειρουργείο ζήτησα να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία» είπε και συνέχισε, «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και πειράξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164