Γιάννης Βόγλης: Η τελευταία του θεατρική συνεργασία και τα σχέδια που έκανε για τον χειμώνα

Η τελευταία θεατρική παρουσία του Γιάννη Βόγλη ήταν στην παράσταση “Θείος Βάνιαςτου Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Ο σπουδαίος ηθοποιός, που άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης, ήταν σε αυτό το έργο ο “πατέρας” του Στέλιου Μάινα. Η είδηση του θανάτου του δεν θα μπορούσε παρά να τον συγκλονίσει.

Τον τελευταίο καιρό ακούω συνεχώς θανάτους στην τέχνη. Σήμερα πεθαίνει ο Γιάννης Βόγλης με τον οποία είχα την τιμή να είμαι μαζί, στην τελευταία θεατρική παράσταση δυστυχώς, στον “Θείο Βάνια. Ήταν ο “θεατρικός μου πατέρας”. Ένας εξαίσιος άνθρωπος κι ένας μεγάλος καλλιτέχνης, με διακριτικότητα, με πάθος για τη δουλειά του, με φοβερή αγάπη”, δήλωσε στην εκπομπή Tatiana Live ο Στέλιος Μάινας.

Το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ μετά από έναν sold out κύκλο παραστάσεων τη σεζόν 2014-2015 στο Θέατρο Δημήτρης Χορν και μία επιτυχημένη περιοδεία στην ελληνική περιφέρεια και στην Κύπρο, ανέβηκε στην Αθήνα και στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου με ένα εξαιρετικό καστ.

Ο “Θείος Βάνιας” γραμμένος την ίδια περίπου εποχή(1896-7) με τον “Γλάρο”, αποτελεί ίσως το πιο “τσεχωφικό” από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται “άνθρωπος”, μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Η συνεργασία του Γιάννη Βόγλη με τον Στέλιο Μαίνα σε αυτή την παράσταση τους έφερε πιο κοντά και μάλιστα του δημιούργησε την επιθυμία για να κάνουν μαζί κι άλλα πράγματα.

Έκανε σχέδια μάλιστα μπαίνοντας στο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά μου είχε πει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε το χειμώνα και θα ήταν ωραία να κάναμε κάτι μαζί”, αποκάλυψε στην Tatiana Live ο “θεατρικός του γιος”.


Είναι πάρα πολύ λυπηρό ότι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι αναντικατάστατοι, φεύγουν με αυτή τη συχνότητα από τη ζωή μας”, καταλήγει ο ίδιος.

Η ζωή και η καριέρα του

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση “Η άνοδος του Αρτούρο” το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία “Οι Υπερήφανοι”. Έγινε γνωστός από την ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”‘ το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία “Κορίτσια στον ήλιο”‘ του Βασίλη Γεωργιάδη.

Έγινε γνωστός με τη φράση “Στάσου μύγδαλα!”.

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το “Προσκήνιο” του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕμετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το “Γιάννης Βόγλης” είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού “Ανατολή” κατά την πενταετία του ’80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι “Καπετάν Μιχάλης”, “Αλέξης Ζορμπάς”, “Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία” (Πολυθέαμα), “Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ”, “Αγαπημένε μου Παππού”, “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο “Πράξη” της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: “Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα”, “Η Κυρία από τη Θάλασσα” σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, “Μια Πιθανή Συνάντηση”, “Η Επιστροφή” του Χ. Πίντερ, κ.α.

Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.

Στο ρόλο του Μάρκου Λεβεντογιάννης στην σειρά “Της αγάπης μαχαιριά”:

Το 2000 – 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου “Σκάλα” της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: “Βασίλης Τσιτσάνης”, “Φονιάς”, “Αδελφοί Καραμαζόφ” κ.α.

Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Η εμφάνισή του το 2012 στο “Πάμε Πακέτο”:

Πριν δυο μήνες έδωσε την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπής της Κατερίνας Καραβάτου και του Κρατερού Κατσούλη “Στα καλά καθούμενα”. Είχε μιλήσει μεταξύ άλλων για τη ζωή του,για τη γυναίκα του, τα παιδιά τις δραστηριότητές του αλλά και τη φράση που τον κυνήγησε σε όλη του τη ζωή! Δες εδώ!

Με τη σύζυγό του Μιράντα ήταν μαζί 56 ολόκληρα χρόνια! λΕχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά ενώ έχουν γίνει και παππούδες. Ωστόσο πάντα καρτούσαν την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του με τη Μιράντα του

“Ο ηθοποιός είναι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις κάθε δικαίωμα να σχολιάσεις τον δημόσιο βίο του. Αλλά αν ο ηθοποιός δεν διαφυλάγει τη ζωή του, είναι μεγάλη δυστυχία. Φυσικά προσπάθησαν να περάσουν το κατώφλι του σπιτιού μου. Βάζεις μπάρα. Είναι θέμα χαρακτήρα, ωριμότητας”, είχε δηλώσει σχετικά σε παλιότερη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Γιάννης Βόγλης.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσεις την ιστορία αγάπης τους

Η Μιράντα του ήταν μαζί του με΄χρι την τελευταίά του στιγμή και στάθηκε στο πλευρό του σε όλη την περιπέτεια που είχε με την υγεία του. Μια περιπέτεια που έληξε άδοξα το πρωί της Τρίτης.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164