Site icon TLIFE

Γιώργος Γιαννόπουλος: “Ο… “Χαμπέας” ζει δίπλα μας”!

Ανάμεσα στους «12 ενόρκους» στο σανίδι, τα μαχαίρια του Χαμπέα στη σειρά «Το σόι σου» του Alpha και ταξιδεύοντας στα φεστιβάλ του κόσμου με το φίλμ «Μικρό Ψάρι», ο Γιώργος Γιαννόπουλος μας μιλάει για τον «πολυδιάστατο» εαυτό του.

-Τι ξεχωριστό έχει «Το σόι» του Alpha;
-Είναι μια κωμωδία για να γελάει ο κόσμος και να διασκεδάζει. Aκουσα έναν δημοσιογράφο να σχολιάζει στο ραδιόφωνο «εντάξει, καλό είναι, αλλά δεν λέει και τίποτα. Γελάμε». Και ρωτάω: Το να γελάς δηλαδή δεν είναι σημαντικό πράγμα; Ξέρεις τι είναι να μπορεί να σου χαρίζει σήμερα κάποιος για μία ώρα το γέλιο;

-Από τον γκάνγκστερ που υποδύεσαι στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη στον ρόλο του χασάπη Βαγγέλη Χαμπέα, πού βρίσκεται ο Γιώργος Γιαννόπουλος;
-Παντού! Πριν από κάποια χρόνια δεν το πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω, αλλά τελικά το απέδειξα στον εαυτό μου. Πάντοτε ήθελα να ήμουν πολυδιάστατος, όμως οι Ελληνες παραγωγοί και οι σκηνοθέτες θέλουν τον κωμικό ηθοποιό πάντα κωμικό και τον δραματικό να παίζει μόνο δραματικούς ρόλους. Φέτος, όμως, κατάφερα να παίζω στο θέατρο έναν ρατσιστή και πολύ ακραίο τύπο, στο σινεμά έναν τοκογλύφο, ένα ρεμάλι της κοινωνίας και στην τηλεόραση έναν καλόβολο ανθρωπάκο. Αυτό με χαροποιεί πολύ.

-Ο ρόλος του Βαγγέλη Χαμπέα ανταποκρίνεται σε κάποιο στερεότυπο που έχουμε για τον πατέρα μέσα σε μια ελληνική οικογένεια;
-Αυτός ο ήρωας υπάρχει στην πραγματική ζωή και τον συναντάμε συχνά. Εγώ δεν είμαι έτσι, δεν έχω παιδιά και δεν έχω παντρευτεί ποτέ. Αν και τώρα με τη σειρά μού ‘χει έρθει μια έμπνευση! Ωστόσο, έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου ήμασταν πέντε παιδιά, έχω τη χαρά να έχω στη μνήμη μου τη μυρωδιά και τη θαλπωρή μιας οικογένειας με πολλά παιδιά.

-Η «αγία ελληνική οικογένεια» έχει όμως και τις παθογένειές της. Τα «σόγια» μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα…
-Εμένα αυτό που γίνεται στο εξωτερικό, που το παιδί μόλις γίνεται 16-17 χρονών φεύγει από το σπίτι, δεν μου αρέσει. Τώρα για παράδειγμα γυρίζουμε ένα επεισόδιο όπου ο Χαμπέας νευριάζει με τον γιο του γιατί η νύφη του δεν θέλει να δώσει το όνομά του στο παιδί που πρόκειται να γεννήσει. Μπορεί αυτό να φαίνεται παραδοσιακό, αλλά αυτό έχει κρατήσει την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που ωστόσο είναι λάθος είναι ότι μερικοί γονείς προσπαθούν να ζήσουν μέσα από τα παιδιά τους.

-Ο Χαμπέας μπορεί να είναι σκληρός με τα παιδιά του και με τα… κρέατα στο χασάπικο, αλλά στη γυναίκα του κάθεται προσοχή…
-Ο άνδρας που είναι ερωτευμένος, μπροστά στη γυναίκα κάθεται σούζα! Θα το πω κι ας μου λένε μερικοί ότι χαλάω την πιάτσα. Αφού έτσι είναι! Είναι η πραγματικότητα. Γιατί η γυναίκα σέρνει καράβι, είναι ο αρχηγός της οικογένειας.

-Ως «πατέρας» με… μεγάλο σόι, τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που θα ξεκινούσε τώρα την καριέρα του στον χώρο της υποκριτικής;
-Να βρει μέσα από τον δρόμο της αυτογνωσίας την ελευθερία του. Αν όλοι καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε μόνο τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι. Ολοι. Από την γκόμενά μας, από τον περιπτερά μας μέχρι τον μανάβη μας. Αν ακολουθήσουμε τη θεωρία του Κρισναμούρτι θα έχουμε επιτέλους απελευθερωθεί. Είναι υπέρτατο αγαθό να παλέψει κανείς γι’ αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του.

-Αναφέρεστε σε κάποιους ηθοποιούς στην εποχή προ κρίσης;
-Κάποια περίοδο, οι δραματικές σχολές φύτρωναν σαν τα μανιτάρια. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα γίνουν φίρμες από τη μία μέρα στην άλλην. Υπάρχουν συνάδελφοι που νόμιζαν ότι θα κάνουν μια επιτυχιούλα και θα βρεθούν στην κορυφή. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ολα έρχονται μέσα από αγώνα. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποι σαν τη Ρένια, σαν τη Μίρκα, που έχουν κάνει όλον αυτό τον αγώνα βρίσκονται ξανά στην τηλεόραση, τώρα που πάει κάτι ν’ ανθίσει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάρει ένσημα. Δεν με θυμήθηκε ξαφνικά εμένα ο Ζαπατίνας…

-Στο θέατρο πού βρίσκεστε;
-Για μένα είναι μια σημαντική χρονιά στο θέατρο καθώς νιώθω τυχερός που παίζω στην παράσταση «12 ένορκοι» στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία μιας νέας κοπέλας, της Κωνσταντίνας Νικολαΐδου, που με το νέο της όνομα και το ταλέντο της απενοχοποιεί αυτό που η δική μου γενιά είχε ενοχοποιήσει: Το γεγονός ότι ένας διανοούμενος, ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να γελά.

Πηγή: TV Εθνος

© 2024 tlife.gr