“…Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ
Ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη για δύο πειθαρχικά παραπτώματα, ο εγκαλούμενος συν. Στέλιος Κούλογλου, κρίθηκε ελεγκτέος για αντισυναδελφική συμπεριφορά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Για το πρώτο παράπτωμα ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος και με ψήφους3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν.Στέλιο Κούλογλου, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών.
2. Για το δεύτερο παράπτωμα κατά πλειοψηφία (4-1)πειθαρχικά ελεγκτέος και με ψήφους 4 έναντι 1, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν.Στέλιο Κούλογλου, η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
================
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Κούσουλα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, του αναπληρωματικού μέλους Ελένης Ανδριανού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 11.10.11 αυτεπάγγελτης δίωξης του Συμβουλίουκατά του συν. Στέλιου Κούλογλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 05.06.12 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 20.12.11 και δεύτερη δόθηκε στις 20.03.11.
Το ΠΠΣ είχε ασκήσει αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Στέλιου Κούλογλου, με το εξής σκεπτικό:
Ο συν. Στέλιος Κούλογλου δεν επέδειξε την επιβαλλόμενη συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους στην ιστοσελίδα “ tvxs. gr”. Ως ιδιοκτήτης του διαδικτυακού καναλιού, πλήρωνε τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να αναγκάζονται να αυτασφαλίζονται. Απέλυσε με καταχρηστικές και απαράδεκτες διαδικασίες τη δημοσιογράφο Ασπασία Σκαπέρδα στις 17.08.11με e- mail, ενώ αυτή έκανε τις θερινές διακοπές της.
Στη συνέχεια, με δυσφημιστικό του δημοσίευμα στο διαδίκτυο, έγινε αιτία να ακυρωθεί η πρόσληψη της Ασπασίας Σκαπέρδα από το δημοσιογραφικό τμήμα του Αλ Τσαντίρι, όπου είχε κάνει δοκιμαστικό.
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’, β’, γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Επίσης, λειτουργώντας καταχρηστικά και απαράδεκτα, χωρίς βάσιμο λόγο, απέλυσε στις 11.07.11 την εργαζόμενη στο ίδιο μέσο Αμαλία Αλτίνου.
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’, β’, γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Προδικαστικά το ΠΠΣ, κάλεσε για την παροχή διευκρινίσεων τις δυο απολυμένες.
Η πρώτη συν. Ασπασία Σκαπέρδα, μεταξύ άλλων, κατέθεσε, τα εξής:
«Δούλευα στο “ tvxs. gr”από Οκτώβριο του 2010 και απολύθηκα στις 17.08.11. Με απέλυσε με email, ενώ έλειπα με άδεια στο οποίο μου έλεγε: «Δεν θα σε χρειαστώ για το επόμενο διάστημα. Ευχαριστώ για τη συνεργασία».
…Δούλευα κάθε Κυριακή 09.00-16.00 και αμειβόμουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών με σταθερό ποσό.
…Από τους δέκα ανθρώπους που ξεκινήσαμε στο site, δουλεύουν τρία άτομα και δύο μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι. Οι βάρδιες του Σαββατοκύριακου από τον Αύγουστο 2011 δεν υπάρχουν και την δουλειά την κάνουν δύο άτομα-δημοσιογράφοι από Θεσσαλονίκη που πληρώνονται με «μαύρα».
Έχω τελειώσει πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ και έκανα μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία στο Καποδιστριακό.
Έκανα συνέντευξη και δοκιμαστικό για το δημοσιογραφικό τμήμα της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι» και δεν προσλήφθηκα. Κατόπιν μου είπαν ότι ο λόγος ήταν το κείμενο που ανήρτησε ο Κούλογλου στο διαδίκτυο, αναφερόμενος στο όνομά μου».
Η δεύτερη κα. Αμαλία Αλτίνου, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο site του κ. Κούλογλου, έχουν κρατήσεις στο ΙΚΑ και κάποιοι εργάζονται με μπλοκάκι.
…Έχουν φύγει ή απολυθεί τρία άτομα (χωρίς εμένα) από τα δέκα συνολικά που εργάζονταν εκεί. Καταθέτω την από 31.07.11 επιστολή μου, που καταγγέλω τις συνθήκες εργασίας και απόλυσής μου από το “ tvxs. gr”, καθώς επίσης και την απαντητική του επιστολή, στην οποία σε αρκετά σημεία, ψεύδεται σε βάρος μου.
Επιπρόσθετα, θέλω να διευκρινίσω ότι άρχισα να πληρώνομαι για τη θέση της γραμματείας από τον 7/2009. Η επίσημη πρόσληψή μου έγινε τον 2/2010. Από αρχές Νοέμβρη 2008 μέχρι 7/2009 που άρχισα να πληρώνομαι, εργαζόμουν ως δόκιμη δημοσιογράφος αμισθί.
Σε σχέση με την αφορμή της απόλυσής μου, του ζήτησα να φύγω δύο ώρες νωρίτερα από τη δουλειά μου, ρωτώντας τον πώς μπορώ να αναπληρώσω αυτό το δίωρο. Όταν μου πρότεινε να πάω δύο ώρες νωρίτερα για να το αναπληρώσω με αυτόν τον τρόπο, του ζήτησα αυτό να γίνει την επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη αντί της Τρίτης που μου πρότεινε, να δουλέψω ουσιαστικά την Τετάρτη 10ωρο. Χωρίς ουσιαστικό λόγο, κατά τη γνώμη μου, άρχισε να μου φωνάζει με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σύγκρουση και να καταλήξει να μου πει ότι ή θα πάω στη δουλειά την ημέρα (Τρίτη) και με τον τρόπο που μου είπε εκείνος, διαφορετικά να μην ξανάρθω».
Ο εγκαλούμενος συν. Στέλιος Κούλογλου, δεν πρότεινε μάρτυρες, ως είχε δικαίωμα. Στην κλήση του σε απολογία, απέστειλε προς το ΠΠΣ, απολογητικό υπόμνημα, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα παρακάτω:
«…Η εργαζόμενη ως γραμματέας Αμαλία Αλτίνου ήταν πλήρως ασφαλισμένη, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, στο ΙΚΑ στο οποίο η εργοδότρια εταιρεία κατέβαλε κανονικά τις εισφορές της, σύμφωνα με το νόμο. Όπως μάλιστα η ίδια κατέθεσε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο «όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο site του κ. Κούλογλου, έχουν κρατήσεις στο ΙΚΑ και κάποιοι εργάζονταν με μπλοκάκι». Αναρωτιέται κανείς πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Κούλογλου «πλήρωνε τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς ασφαλιστικές κρατήσεις, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να αναγκάζονται να αυτοασφαλίζονται», όταν ακόμη και το ένα από τα δύο άτομα στα οποία στηρίζεται η κατηγορία, υποστηρίζει, καταθέτοντας στο ίδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ακριβώς το αντίθετο.
Η Ασπασία Σκαπέρδα εργαζόταν στο Τ vxs με βάση σύμβαση έργου (συν. έγγραφο 1). Κάλυπτε μια δημοσιογραφική βάρδια την εβδομάδα για επτά ώρες. Ούτε καν οχτάωρο δηλαδή, γιατί το «κάτεργο» του Τ vxs είχε ως πολιτική, λόγω Κυριακής, οι εργαζόμενοι να μην δουλεύουν περισσότερο από επτά ώρες. Μάλιστα, με βάση την ίδια σύμβαση με τα κάτεργα που επισυνάπτω, η συνεργάτης «διατηρεί ελευθερία ενέργειας καθορίζοντας τον τόπο, τον χρόνο και τρόπο παροχής της υπηρεσίας του (της)»!…
Τις εξαιρετικές, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, συνθήκες και την ατμόσφαιρα εργασίας που επικρατούν στο Τ vxs, εκμεταλλευόταν η κα. Αμαλία Αλτίνου. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω, απαντώντας σε ένα κείμενο που έγραψε μόλις απολύθηκε (συν. 2): «Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη υπάλληλο ήταν ότι δεν είχε διάθεση να δουλέψει. Η ίδια μου είχε εκμυστηρευθεί ότι «βαριόταν θανάσιμα», ζητώντας συνεχώς να μεταταχθεί στο δημοσιογραφικό τμήμα». Έκρινα ότι έπρεπε να παραμείνει στη θέση για την οποία είχε προσληφθεί. Και όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, έκανα πολύ καλά: Δεν αρμόζει στο δημοσιογραφικό ήθος η συμπεριφορά εργαζόμενου, που σπεύδει να καταγγείλει την επιχείρηση που μόλις εκθείαζε και από την οποία αμειβόταν την προηγούμενη…
Όμως η κα. Αλτίνου έψαχνε ευκαιρία για να απολυθεί και να τσεπώσει την αποζημίωση, όπως τελικά και έγινε. Στο ίδιο, προαναφερθέν κείμενό της, παραδέχεται ευθέως ότι η ίδια προκάλεσε την απόλυσή της: «Μη αντέχοντας άλλο αυτή την κατάσταση, με τις δεδομένες εργασιακές συνθήκες, ήρθε και η τελική ρήξη με την εργοδοσία»…
…Όπως ήδη σημειώθηκε, η συγκεκριμένη (Σκαπέρδα) εργαζόταν στο Τ vxs με σύμβαση, η οποία είχε λήξει (συν. 1) όταν την ειδοποίησα ότι δεν θέλω να συνεχίσουμε την συνεργασία. Επομένως και από τυπική άποψη δεν υπάρχει κανένα θέμα απόλυσης.
Ακόμη όμως πιο ενδιαφέρον είναι το δημοσιογραφικό μέρος της υπόθεσης. Στις 10 Ιουλίου του 2011, ανάρτησε στο Τ vxs μια διεθνή είδηση, σύμφωνα με την οποία στην Ισλανδία συζητούν για το νέο σύνταγμα της χώρα με τη βοήθεια του facebook και του twitter. Έκανε όμως ένα μικρό λάθος: μπέρδεψε την Ισλανδία με την Ιρλανδία.
Δεν πρόκειται για αβλεψία σε μια λέξη ή κάποιο «τυπογραφικό» λάθος, που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Η Ιρλανδία είχε αντικαταστήσει την Ισλανδία σε όλο το μήκος και το πλάτος του άρθρου…
Έμαθα για το λάθος από τηλεφωνήματα αναγνωστών που το επισήμαναν αμέσως, καθώς και από τα σχόλια, κάτω από την ανάρτηση…
Έστειλα αμέσως στην κα. Σκαπέρδα ένα mail (συν. 4), το οποίο είχε ως θέμα: «Άσπα, άλλο Ιρλανδία και άλλο Ισλανδία. Και το θέμα δεν είναι χιούμορ, είναι σοβαρό». Δεν μπήκε στο κόπο να μου απαντήσει ποτέ…
Εκ των υστέρων, φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν ήταν η ίδια που είχε συντάξει το άρθρο, αλλά απλώς το ανάρτησε…
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την Δευτέρα 29 Αυγούστου, μια ομάδα είκοσι ατόμων, εισέβαλε στα γραφεία του Τ vxs, απαιτώντας την «επαναπρόσληψη» της Σκαπέρδα. Για την επόμενη εβδομάδα, κάλεσαν για συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Τ vxs και προχώρησαν σε μια εκτεταμένη αφισοκόλληση σε όλη την Αθήνα. Οι αφίσες είχαν την φωτογραφία μου (επισυνάπτεται αντίγραφο) και κατήγγειλαν «το κάτεργο» του Τ vxs. Ο αριθμός τους ήταν αρκετές χιλιάδες, ήταν τυπωμένες σε πολυτελές χαρτί και η όλη επιχείρηση, που κόστισε χιλιάδες ευρώ, δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι υποκινείται από ανταγωνιστικά συμφέροντα στο χώρο των ιντερνετικών ΜΜΕ.
Το βέβαιο είναι ότι τέτοια συκοφαντική, τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον ενός προσώπου δεν είχε ιστορικό προηγούμενο…
Θέλω να είμαι καθαρός απέναντι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Η επιλογή των συνεργατών μου, είναι αποκλειστικά δική μου αρμοδιότητα. Αν με κάποιους θεωρώ ότι δεν μπορώ να συνεργαστώ, είτε γιατί μπερδεύουν την Ισλανδία με την Ιρλανδία, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα σταματήσω να συνεργάζομαι, πάντα βέβαια στα πλαίσια του σεβασμού των νόμων, της ηθικής και της συναδελφικής αλληλεγγύης. Για να δημιουργήσω το Τ vxs, έχω μέχρι σήμερα δανειστεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μέχρις ότου το Πειθαρχικό Συμβούλιο αγοράσει μετοχές και γίνουμε συνέταιροι, είμαι υπεύθυνος για την επιλογή του προσωπικού του…».
Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Καταρχήν δέχεται τον ισχυρισμό του εγκαλουμένου συναδέλφου ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο site, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ως άνω κατάθεση της Αμαλίας Αλτίνου (δεύτερης απολυθείσας). Συνεπώς, τα περί του αντιθέτου δεν ευσταθούν.
Ως προς την απόλυση της συν. Ασπασίας Σκαπέρδα, δυστυχώς, πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά. Αφενός μεν δεν υπήρχε καμία σοβαρή αιτία, αλλά καταφανές πρόσχημα, και επιπλέον είναι απαράδεκτο το γεγονός πως της γνωστοποιήθηκε η απόλυση, ενώ βρισκόταν σε άδεια.
Κατόπιν αυτού, κρίνεται ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Στέλιος Κούλογλου είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’, β’, γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Για την δεύτερη περίπτωση της απόλυσης της κας. Αμαλίας Αλτίνου, κατά την πλειοψηφία του Συμβουλίου, στοιχειοθετείται και πάλι ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της όλης ενέργειας. Δυστυχώς, δεν επιδείχθηκε η επιβαλλόμενη αντιμετώπιση στο αίτημά της για μικρή διευκόλυνση, αλλά αντίθετα ο εγκαλούμενος λειτούργησε με αυταρχικό πνεύμα και προχώρησε στην αδικαιολόγητη απόλυσή της.
Ένα μέλος διατυπώνει επιφυλάξεις που εδράζονται και στη στάση της Αμαλίας Αλτίνου.
Ως εκ τούτου, με ψήφους4 έναντι 1 κρίνεται ότι ο εγκαλούμενος συν. Στέλιος Κούλογλου είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 4, παρ. α’, β’, γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Το μέλος που μειοψήφησε τον έκρινε μη ελεγκτέο πειθαρχικά, λόγω αμφιβολιών.
Ως προς την ποινή, για το δεύτερο παράπτωμα, με ψήφους 4 έναντι 1, επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 10.07.12.
Ο πρόεδρος
Γιώργος Κούσουλας
Η γραμματέας
Μαρία Χριστοφοράτου…”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ